Skip to main content

Ben jij arbeidsrecht de baas?

  • 31 juli 2016
  • Door: Ted Gijsel

Veel HR-professionals zullen het herkennen: een manager loopt je kantoor binnen en vertelt dat het bedrijf zo snel mogelijk afscheid gaat nemen van collega X. ‘Regel het maar’, is de afsluitende boodschap. Alleen: dit soort arbeidsrechtelijke kwesties vragen om meer dan ‘het even regelen’. Veel meer. Maar hoe bouw je een goed dossier en bijbehorend advies op?

Kennis van arbeidsrecht is in dat geval onontbeerlijk. Arbeidsrecht is een fascinerend element van het HR-vak, maar tegelijk vaak een onderbelicht onderdeel. Helaas! Veel HR-professionals weten er wel wat van, maar voelen zich onzeker. Dat komt vooral doordat arbeidsrecht in hun opleiding onvoldoende verdieping kende. In de praktijk kan een fout in bijvoorbeeld een ontslagprocedure forse financiële gevolgen kan hebben.

Voldragen dossier

Wat gebeurt er dus vaak? Je kijkt naar de gegevens in het dossier en werkt zo goed als je kunt toe naar de uitkomst die je manager voor ogen heeft. De kans is groot dat je tijdens het formuleren van je advies gaat twijfelen. Heb je aan alles gedacht? Zijn de feiten sluitend? Heb je werkelijk een voldragen dossier? Of, nog lastiger: is het besluit van je manager wel de juiste actie?

Schakelen met jurist

Veel HR-professionals vrezen hun tekort aan ervaring op het gebied van arbeidsrecht. Vaak schakelen ze op het laatste moment toch nog even met een jurist. De extra kosten nemen ze voor lief: een verkeerd advies kan namelijk nog veel grotere gevolgen hebben.

Het kan ook anders.

Arbeidsrecht: krachtig gereedschap

Arbeidsrecht is een dynamisch, boeiend en fascinerend onderdeel van het Nederlandse recht. En bovendien: het is goed te doorgronden. Zodra je weet welke jurisprudentie van toepassing is, hoe je de juiste wet toepast, hoe je een juridisch advies opstelt en hoe je zelfs de meest ingewikkelde casuïstiek met chirurgische precisie kunt ontrafelen, is arbeidsrecht een krachtig gereedschap dat je perfect in kunt zetten.

Opleiding arbeidsrecht

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je de systematiek van het wetboek doorgronden? Het antwoord is eenvoudiger dan je wellicht denkt: volg een opleiding. Een opleiding arbeidsrecht helpt je de kennis en inzichten op te bouwen die je in je dagelijkse praktijk nodig hebt om je advies zelf te kunnen beoordelen en te onderbouwen. Alles over het ontslagrecht, de valkuilen van arbeidsrecht, ins en outs van sociaal zekerheidsrecht: het komt allemaal aan bod.

Succesvolle procedure

Belangrijk in een goede post hbo arbeidsrecht is een vertaalslag van de theorie naar de praktijk, het leren van de arbeidsrecht systematiek en het objectief beoordelen van cases. Daarin ligt een grote taak voor de HR-professional: durf kritisch te zijn, vraag je voortdurend af waarom je doet wat je doet, wees bereid om te (be)oordelen en neem de regie! Dat is namelijk wat de manager die je kantoor binnen is gelopen, écht van je verwacht. Want direct onder zijn emotie (‘we moeten van medewerker X af’) ligt een duidelijke behoefte aan een ontslagprocedure die succesvol verloopt.

Opleiding arbeidsrecht: voordelen

Je het arbeidsrecht eigen maken is dus een quick win voor jou én voor je werkgever. Dit zijn de grootste voordelen:

  • Je leert denken en handelen als een jurist
  • Je kunt wet- en regelgeving adequaat toepassen
  • Je adviezen zijn beter en je dossiers ‘voldragen’
  • Je werkgever bespaart geld (zoals advocaatkosten)
  • Je kunt arbeidsrechtelijke kwesties sluitend afhandelen
  • Je voelt je als een vis in het water in het arbeidsrecht: je bent specialist!

Solide basis

Natuurlijk betekent het volgen van een goede opleiding niet dat je nooit meer een jurist nodig hebt. Maar het houdt wél in dat je in staat bent om het merendeel van de arbeidsrechtelijke cases (vaak ontslagprocedures) zelfstandig tot een goed einde te brengen. Je kunt terugvallen op een solide basis, die je helpen om je eigen werk kritisch tegen het licht te houden en je advies te onderbouwen.

Er zijn verschillende opleidingen post hbo arbeidsrecht. Avans+ kiest voor een kortdurend, maar intensief traject. Wil je weten of dat bij je past? Lees dan verder over de post hbo opleidingen arbeidsrecht!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.