Skip to main content

Bezuinigen op ontwikkeling; begin van het einde

  • 17 november 2014
  • Door: Avans+

Sommige mensen blijken bijzonder veelzijdig, zo ook Marco Roeleven. Behalve voorzitter van de Onderwijs Adviesraad (OAR) voor Installatietechnische en BIM opleidingen, directeur van Sweegers en de Bruijn Ingenieurs is hij ook klant bij Avans+ én wordt hij actief betrokken bij de ontwikkeling van de HIT-W/E en BIM engineer.

“Vanuit mijn rol als directeur stel ik het opleiden van mijn mensen centraal. Wij hebben als een van de weinige bedrijven binnen de techniek de afgelopen jaren niet gesneden in het opleidingsbudget. Mensen blijven ontwikkelen is voor mij een must, bezuinigen hierop is het begin van het einde. Dit heeft te maken met binden en boeien. De mensen die bij ons aan de slag gaan zijn zeer gedreven. Wanneer je ze geen uitdaging, kansen en groei biedt in de vorm van ontwikkeling dan worden ze onrustig en voor je het weet zitten ze bij de concurrent. Met deze directeurspet op, ben ik dus een ferme voorstander van investeren in je personeel.

Hogere verwachtingen

Zowel als voorzitter van de adviesraad als adviseur (betrokken bij de ontwikkeling van de opleidingen), gaat het opleiden van mensen me ook aan het hart. De installatietechnische opleidingen hebben zich jarenlang gekenmerkt door hun sterke inhoud, maar vandaag de dag verwacht de markt meer. De zogenaamde soft skills zijn steeds belangrijker geworden, want bijvoorbeeld de communicatie van deze techneuten liet nog wel eens te wensen over. Van ontwerpers wordt tegenwoordig veel meer verwacht dan alleen een vakinhoudelijke bijdrage vanuit eigen discipline (W of E). De markt verwacht een meer veelzijdige inzet; zowel op technisch gebied als op het gebied van persoonlijke effectiviteit.

Resultaat in de praktijk

Als klant zie ik natuurlijk in de praktijk het resultaat van een opleiding terug. Zo zie ik dat mijn mensen op een meer integrale manier te werk gaan en dat de disciplines (W en E) elkaar steeds beter begrijpen en versterken. Dat is goed want de noodzaak van integraal ontwerpen wordt steeds groter met het oog op energieneutrale gebouwen. En voor onze klanten is het weer goed om te zien dat zij met één partij zaken kunnen doen zonder van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Gezamenlijk doel

Naast mijn betrokkenheid als directeur, adviseur, voorzitter en klant, ben ik ook gevraagd om als docent een rol te vertolken. Dat is iets wat mij toch niet helemaal past dus sta ik niet zelf voor de klas. Ik ben wel heel erg blij dat ik zo intensief betrokken ben en blijf bij de ontwikkeling van de installatietechnische opleidingen van Avans+. We hebben beiden hetzelfde doel: mensen verder helpen. Mensen het beste uit zichzelf laten halen en laten excelleren in hun vak. Dit gezamenlijke uitgangspunt versterkt de samenwerking en zo gaan we samen alleen voor het beste opleidingsresultaat“.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.