Skip to main content

De installatietechnisch adviseur van de toekomst; hoe leid je die op?

  • 11 januari 2016
  • Door: Renëe ter Berg

Techniplan Adviseurs is een onafhankelijk raadgevend ingenieursbureau op het gebied van installaties, energie en milieu. Ze adviseren hun klanten in het conceptuele stadium van de bouw over het installatietechnisch ontwerp. Techniplan werkt graag met breed opgeleide ingenieurs, die verbanden kunnen leggen om zo tot de beste adviezen en plannen te komen. Omdat er steeds minder hoog opgeleide technici zijn op het gebied van installatietechniek, trekt Techniplan ook jonge mensen aan vanuit andere opleidingen. Vervolgens krijgen deze mensen alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen. We spraken met René Bakker, directielid en met Esther Gerritsen Specialist duurzaamheid & innovatie bij Techniplan en daarnaast docente bij Avans+ voor de HIT-opleidingen en de Basiscursus installatietechniek.

Het vinden van de ideale installatietechnisch adviseur is zo eenvoudig nog niet. De tijden zijn veranderd en dat betekent dat er zowel voor de nieuwe generatie mensen als voor de oudere generatie wat bij te spijkeren valt. Esther Gerritsen: “De jonge mensen zijn anders opgeleid dan de mensen die al langer in het vak zitten. Ze hoeven niet meer zoveel theorie uit het hoofd te leren, maar ze leren hoe ze zelf op zoek moeten gaan naar kennis.”

Directeur René Bakker legt uit dat deze manier van werken wel een valkuil met zich meebrengt. “Aan de ene kant ben ik ervan gecharmeerd. Jonge mensen die opleidingen gedaan hebben zoals bouwkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde zijn vaak slim genoeg om de benodigde kennis te vinden, maar wat de scholen ze nu op algemeen installatietechnisch vlak meegeven is wel erg weinig. Het moet niet doorslaan naar de andere kant, anders kunnen ze geen verbanden meer leggen.”

Esther: “Ons vakgebied is groot, onze adviseurs moeten kennis hebben van alle disciplines waar we mee samenwerken. Al deze kennis is niet te vinden in één opleiding.” René legt uit over wat voor basis de nieuwe generatie zou moeten beschikken: “Ze zouden breed opgeleid moeten zijn op technisch, financieel en communicatief vlak. Het durven communiceren is belangrijker geworden in ons vak. Wij hebben 40 mensen in dienst en samen hebben die enorm veel kennis in huis. Daarnaast zijn we ook een soort makelaar in kennis. Als we het specialisme niet in huis hebben, moeten we de juiste contacten hebben en onderhouden.”

Techniplan_Esther-Rene

Ontwikkelen binnen het bedrijf

Waar de jongere generatie volgens René Bakker vaak goed is in het vinden van kennis en communiceren, ontbreekt het ze vaak aan ervaring en inzicht om verbanden te kunnen leggen. De oudere generatie installatietechnici is vaak erg gericht op hun eigen specialisme. Men vindt het lastiger om te communiceren en met hedendaagse technologische ontwikkelingen om te gaan. Praktijkgericht opleiden vindt Techniplan dan ook een uitstekende optie om hun medewerkers een stap verder te brengen in hun ontwikkeling.

Esther: “De mensen die vanuit hun opleiding bij Techniplan terecht komen, leren in eerste instantie door te doen. Na een tijdje lopen ze daarbij tegen bepaalde grenzen aan en kunnen ze opleidingen volgen, waaronder de opleidingen die ik zelf doceer bij Avans+.” René: “De jonge mensen die net een technische opleiding afgerond hebben, leren het vak pas als ze bij ons werken. In de opleiding bouwkunde komt installatietechniek nauwelijks aan bod. Maar dat ze een hogere technische opleiding hebben afgerond zegt al iets over hun drive, intelligentieniveau en interesse in techniek. Het is mooi om te zien hoe ze zichzelf vervolgens willen en gaan ontwikkelen binnen ons bedrijf.”

Esther legt uit dat de stof in de opleidingen van Avans+ direct toepasbaar is in de praktijk. “Ze krijgen veel praktijkopdrachten en deze zijn vaak beroepsoverstijgend. De deelnemers leren dus ook communiceren met de andere partijen om zo tot een integraal ontwerp te komen. Al tijdens de opleiding zien we dat ze vorderingen maken en inhoudelijk meer projecten aan kunnen. Door de opleiding worden ze beter in wat ze doen of ze kunnen zelfs een stap verder zetten in hun carrière.

Belangrijke ontwikkelingen

Het toenemend gebruik van 3D-informatiemodel BIM, is volgens René Bakker en Esther Gerritsen een ontwikkeling die niet te stoppen is. René: “We staan nog maar aan het begin van wat BIM voor de bouw kan betekenen. Het brengt alle disciplines bij elkaar in één 3D-model. Je kunt alle eisen definiëren en alle eventuele clashes voorzien. We zien dat ervaren medewerkers die net beginnen met BIM vaak te gedetailleerde informatie invoeren, waardoor het model te veel informatie bevat. Jonge medewerkers kunnen beter omgaan met BIM, maar zij zouden weer beter gecontroleerd moeten worden, omdat niet alles wat ze ontwerpen in BIM uitvoerbaar is in de praktijk.”

BIM is dus een belangrijke ontwikkeling die de installatietechnisch adviseurs van de toekomst op de voet zouden moeten volgen. Daarnaast is het voor hen belangrijk om duurzaamheid als rode draad in hun werk mee te nemen. Esther: “Vaak is duurzaamheid een thema dat nog in een apart groepje zit. Maar het zou standaard deel uit moeten maken van een HIT-W of een HIT-E ontwerp.” René: “Of een ontwerp duurzaam is, is net zo belangrijk als dat het goed werkt of niet. Dat nemen we graag mee in het advies en die manier van denken begint bij de ingenieurs.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.