Skip to main content

De kunst van goed risicomanagement is het stellen van de juiste vragen

  • 26 maart 2024
  • Door: Herman Derks & Ton van Dijk

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement, je hoort het steeds vaker om je heen. De reden daarvan is de toenemende complexiteit van bedrijfsomgevingen. Bedrijven opereren in een steeds complexere en dynamische omgeving, waarin ze worden geconfronteerd met een breed scala aan interne en externe risico's. Deze omvatten technologische veranderingen, globalisering, geopolitieke instabiliteit, enzovoort. Risicomanagement biedt een gestructureerde aanpak om deze risico's te identificeren en te beheren.

Het proces van identificeren, beoordelen, prioriteren en beheersen van risico's om de mogelijke impact ervan op de doelstellingen van een organisatie te minimaliseren vormt de basis van risicomanagement. 

‘Goed risicomanagement kenmerkt zich door de kunst van het stellen van de juiste vragen’

Maar wat kenmerkt nu goed risicomanagement? Herman Derks, directeur van de Personal & Corporate Finance opleidingen van Avans+ in gesprek met Ton van Dijk, docent voor de opleiding Leergang Gecertificeerd Risk Management Consultant (GRMC) bij Avans+ en directeur binnen het bedrijf Westland Adviesgroep. Westland Adviesgroep was een van de eerste bedrijven in Nederland dat onafhankelijk advies aanbood op het gebied van risicomanagement. 

‘Goed risicomanagement kenmerkt zich door de kunst van de juiste vragen stellen’ begint Ton. ‘Wat is zowel mijn medewerkers binnen de Westland Adviesgroep als de deelnemers binnen de GRMC opleiding mee wil geven is dat ze de klant moeten laten praten. Luister met aandacht en probeer te achterhalen wat er écht speelt bij de ondernemers. Verdiep je daarnaast ook in branche waarbinnen je klant zich begeeft, zodat je weet wat de potentiële risico’s kunnen zijn, met welke regelgeving je te maken hebt en waarmee je de ondernemer kunt ontzorgen. Ga dan ook het gesprek niet in met slechts een product (verzekering) wat je wilt verkopen maar breng eerst de risico’s in kaart, doe dan een onafhankelijke risicoscan en ga daarna pas kijken naar wat verzekerbaar is’. 

‘Verzekeren kan altijd nog. Je moet aan de voorkant aan risicobeperkingen doen’

Ton: ‘Essentieel is om niet enkel en alleen polissen te analyseren maar ook te kijken waar er ingezet kan worden op preventie. Ik zie het ook als de taak van een risicomanagement adviseur om vertrouwenspersoon van de ondernemer te worden en door middel van het stellen van de juiste vragen bewustwording te creëren over deze risico’s en preventieve middelen. Mijn motto is dan ook: ‘Verzekeren kan altijd nog. Je moet aan de voorkant aan risicobeperkingen doen. Maar dat sluit niet uit dat het uiteindelijk wel in het belang van de ondernemer is om ook goed verzekerd te zijn’.

Ondernemers helpen om verantwoord risico’s te nemen

Wat overigens niet hoeft te betekenen dat je alle risico’s uit de weg moet of kunt gaan. Herman: ‘Een mooie quote die ik vaker aanhaal met betrekking tot risicomanagement is: “A ship in a harbour is safe but that is not what ships are built for”. Door goed risicomanagement kun je zorgen dat er op een verantwoorde manier risico’s genomen worden’. Ton sluit zich hier bij aan en durft zelf nog een stapje verder te gaan door te stellen dat het helpen van een ondernemer om verantwoord risico’s te nemen de sleutel tot het worden van een succesvol risicomanagement adviseur is. Ton: ‘Toen ik bijna 15 jaar geleden begon met risicomanagement was het helemaal nog niet zo ‘populair’ als dat het nu is. Sinds 2010 merk ik dat het een enorme toevlucht heeft genomen. Inmiddels heb ik nu 25 man in dienst. De succesfactor achter Westland Adviesgroep? Dat is onze manier van adviseren. Onze manier van onafhankelijk adviseren werkt op basis van een eerlijke beloning op basis van een fee. Daarnaast verdiepen we ons ook in onze klant. Dit past bij de betrokkenheid en aandacht waar we voor staan. We willen niet alleen naar de doelstellingen kijken van de onderneming maar ook naar de dromen van de ondernemer. We willen ze hun doelen laten behalen door ze verantwoord risico’s te laten nemen. Ons onderscheidend vermogen als adviseurs binnen de Westland Adviesgroep zit hem in het feit dat wij onafhankelijk alle risico’s in kaart kunnen brengen en weten hoe de verzekeringsmarkt werkt. Dat is een goude combinatie en daar zit onze kracht’. Daarnaast ben ik me ook bewust van mijn eigen risicomanagement als ondernemer. Mijn grootste risico is dat de kennis van mezelf of mijn werknemers stil blijft staan’ zegt Ton. ‘En daar sluit Avans+ dan weer heel mooi op aan’ lacht Herman. Herman: ‘We hebben alles in huis om te zorgen dat je als risicomanagement adviseur continue op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en updates omtrent risico analyse en inperking. Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar de PE ChatGPT ontwikkelt en die sluit goed aan bij de vraag vanuit de markt. We spelen met ons opleidingsaanbod zo in op de meest recente ontwikkelingen in de maatschappij’. 

Zelf aan de slag met risicomanagement?

Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij zelf aan de slag met de opleiding Leergang Gecertificeerd Risk Management Consultant (GRMC)? Schrijf je dan nu in. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie dan kun je altijd een vrijblijvend adviesgesprek inplannen.

Herman Derks is al bijna 25 jaar directeur van de Personal & Corporate Finance opleidingen van Avans+.

Ton van Dijk adviseert bedrijven en instellingen op het snijpunt van risicomanagement, verzekeringen en bedrijfskunde. Ton heeft ervaring opgedaan in binnen- en buitenland bij verzekeraars, assurantiekantoren en banken. Sinds 2012 is hij werkzaam binnen de Westland Adviesgroep. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.