Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 15 maart alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

De Master of HRM van Avans⁺ in de praktijk

  • 03 juli 2018
  • Door: Koen van Schendel

Stel, je gaat beginnen met de Master of HRM. Wie ga je dan ontmoeten? En wat voor soort opdrachten kun je verwachten? Graag neem ik je mee in enkele praktijkvoorbeelden en introduceer ik de inspirators die je tijdens onze Master of HRM gaat ontmoeten.

Echte organisatievraagstukken staan centraal

Een masteropleiding HRM. Het klinkt mooi, maar wat houdt het nou precies in? Bij Avans⁺ ontwikkelen en toetsen we het masterniveau aan de hand van opdrachten in je eigen praktijk. Dit doen we door middel van individuele opdrachten in je eigen organisatie en groepsopdrachten die uitgevoerd worden bij jouw organisatie of bij een collega deelnemer.

Een van de individuele opdrachten is om te leren van gemaakte keuzes uit het verleden. Je evalueert de implementatie van een HR-proces. Daarbij staat de vraag centraal of je met de implementatie de doelstellingen hebt bereikt die vooraf gesteld zijn. Daarbij maak je gebruik van diverse analysetechnieken en adviseer je verbeteringen voor de toekomst.

De toekomst van HR en het vakgebied

HR-consultant Peter Dona helpt je bij het maken van dit soort analyses en de daarbij horende aanbevelingen. Zijn motivatie om anderen te inspireren, heeft te maken met zijn visie op de toekomst van het HR-vakgebied. “Juist in deze steeds turbulenter wordende wereld waarin veranderingen steeds sneller gaan en er voortdurend andere en nieuwe eisen gesteld worden aan management en medewerkers wordt de rol en toegevoegde waarde van HRM steeds crucialer. Agile HRM is meer dan een modeverschijnsel. Het vergt van HRM professionals nieuwe en andere competenties om deze uitdagingen aan te gaan. Om deelnemers te kunnen en mogen inspireren en ze uit te dagen op zoek te gaan naar nieuwe wegen en mogelijkheden in het HRM vak, zorgt voor energie en bevlogenheid bij mij als docent.”

Van thema naar opdracht

De Master of HRM bestaat uit 3 masterclasses en rond je af met een thesis. Iedere masterclass wordt afgesloten met een groepsopdracht. Deze organisatievraagstukken sluiten aan bij het thema van de betreffende masterclass. Om een klein voorproefje te geven, volgt van iedere masterclass een voorbeeld.

Het voorbeeld uit de masterclass Bedrijfskundig HRM komt uit een productieomgeving. Hierin is de relatie tussen het HR-beleid en het rendement en kwaliteit van procesverbeteringen onderzocht.

Het HR-vak in ontwikkeling

Ook Ber Damen, partner bij Van de Bunt, wordt enthousiast van het lesgeven in een vak dat zich volgens hem enorm ontwikkelt. “De Master of HRM van Avans⁺ leidt professionals op tot meesterschap in hun vak. Een vak dat enorm in ontwikkeling is. Want de wereld verandert en organisaties moeten mee veranderen. Daarin ligt bij uitstek een taak voor HR-professionals. Hen helpen daarin meer visie, meer bekwaamheid en meer initiatief te ontwikkelen en aan de dag te leggen, boeit en inspireert mij enorm. Dat is mooi en dankbaar werk.”

Tijdens de masterclass Transformatiemanagement is er onderzoek gedaan naar de impact van leiderschap en het verhogen van de prestaties van een organisatie. Daarbij werd de relatie gelegd tussen de bevlogenheid en beïnvloeding van medewerkers, leiderschap en de prestaties van de organisatie.

Vier essentiële eigenschappen van een HR-professional

Rutger Verbeet, consultant bij Berenschot, deelt ook graag zijn kennis en ervaring: “Als docent van de Master of HRM kan ik invloed uitoefenen op de verbetering van de waardepropositie van HR binnen organisaties. Om dit te laden dient de HR-professional nu en in de toekomst te beschikken over 4 essentiële eigenschappen: autonoom durven handelen (vanuit visie adviseren, positie pakken en vasthouden), kansen zien en pakken (een uniek HR-product/dienstportfolio dat past bij de organisatie en het durven aangaan van verantwoorde risico’s), accountable zijn voor handelen en de gevolgen van het handelen en présence (charismatische professional). Het curriculum van de Master of HRM dekt deze lading en draagt direct bij aan de verdere ontwikkeling van deze essentiële eigenschappen van de HR-professional."

Het derde voorbeeld van een groepsopdracht komt uit de masterclass Strategisch HR. In dit voorbeeld is de langetermijnstrategie van een organisatie om in 2028 marktleider te zijn. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de medewerkers van de organisatie gezien worden als businesspartner van de klant. Op basis van jouw onderzoek adviseer je de HR-manager over de invulling van de rol van businesspartners. Dit zodat er aandacht komt voor de gap tussen de huidige en benodigde kwaliteit van medewerkers en management.

Je doet het samen met Avans⁺

Wij willen jou inspireren om met vakinhoudelijke projecten en opdrachten aan de slag te gaan en zorgen er voor dat je uitgedaagd wordt door wetenschappers die met beide benen in het werkveld staan. Wanneer zet jij een plus achter je naam?

Koen van Schendel is opleidingsmanager van de Master of HRM bij Avans+

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.