Skip to main content

Deelnemer opleiding POH Soebira (deel 1): Het belang van stageplekken

  • 07 mei 2024
  • Door: Soebira Ottenvanger - Corné

Het belang van stageplekken!

Met mijn blogs hoop ik anderen te enthousiasmeren voor het vak praktijkondersteuner in de huisartsenzorg (POH). In deze blog wil ik het belang van stageplekken bij huisartsenpraktijken benadrukken Vorig jaar besloot ik om de opleiding tot Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg te gaan volgen. Voor mij was het oog op mijn toekomst doorslaggevend; fysiek en mentaal een minder belastend beroep (ik werkte destijds in de gehandicaptenzorg) en regelmatige werktijden. Daarbij kreeg ik met schoolgaande kinderen meer tijd voor mezelf, en had ik de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen. 

De opleiding naast je privéleven

Het is belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waar je aan begint. De opleiding is te volgen aan diverse hogescholen en duurt 1 á 2 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Ik heb gekozen voor Avans+ in Breda. Hier hebben we de ene week les op locatie en de andere week online met ons leerteam. Dat is voor mij goed te combineren met m’n gezinsleven. Naast 8 uur per week stage en de opleiding, komt er zelfstudie bij. Dit kan pittig zijn, maar met een duidelijke planning vanuit Avans+ en stage vind ik het goed te doen. Thuis met mijn gezin heb ik afspraken gemaakt wanneer ik tijd aan mijn opleiding besteed, en op sociaal vlak zeg ik wat vaker ‘nee’. Het is investeren op meerdere vlakken, maar met een mooi doel voor ogen. We zijn dit jaar met een grote klas van start gegaan, met een diversiteit aan achtergrond en kennis waardoor je veel van elkaar kan leren.

Als je niet in de eerstelijnszorg werkt, zou ik aanraden om een dag mee te lopen met een POH-S. Hierdoor krijg je een beeld van het beroep, het werkveld en de werkdag. Ik heb zelf daarnaast nog contact gehad met meerdere POH’s. Dit heb ik naast het meelopen gedaan, omdat elke huisartsenpraktijk anders is in o.a. de werkzaamheden en verdeling van taken. 

Stageplekken in de huisartsenzorg

Het vinden van een stageplek was lastig. Ik kreeg vaak terug dat de werkdruk (te) hoog was,  waardoor geen tijd noch ruimte voor goede begeleiding. Heel begrijpelijk, maar ook jammer. Zonder stage geen opleiding. Uiteindelijk heb ik gelukkig een ontzettend fijne leerplek gevonden. Voor het vinden van een werk/stageplek zijn mijn tips; schrijf zorggroepen aan, vraag of je een oproep in hun nieuwsbrief mag doen. Bel, mail en benader zoveel mogelijk huisartsenpraktijken. Wees duidelijk in wat je nodig hebt van een stageplek en benoem zeker je kwaliteiten! En als je nog twijfelt zou mijn laatste advies zijn; ‘Go for it!’. 

Wil je meer weten over de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg? Download dan de brochure of neem contact met ons op, we helpen je graag vrijblijvend.

Over de auteur

Soebira Ottevanger - Corné volgt sinds november 2023 de één-jarige opleiding bij Avans + tot Praktijkondersteuner in de Huisartsenzorg (POH). Ze loopt stage bij huisartsenpraktijk Jacobs, Lammers & Smits in Geertruidenberg. Zij is deelt in haar blogserie haar ervaringen uit de praktijk via de website van de NVvPO.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.