Skip to main content

Duurzame inzetbaarheid: een gedeelde verantwoordelijkheid?

  • 08 maart 2016
  • Door: Koen van Schendel

Dinsdag 1 maart 2016 is een webinar georganiseerd over duurzame inzetbaarheid. In dit artikel vertellen we wat er besproken is tijdens het webinar, welke discussies er ontstonden en wat de belangrijkste vraagstukken zijn als we het hebben over dit thema.

Duurzame inzetbaarheidsscorecard

Veel kijkers van het webinar zijn van mening dat duurzame inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Zowel de medewerkers als de organisatie dient hierin zijn rol te pakken. Dit komt ook goed tot uitdrukking in het model ‘duurzame inzetbaarheidsscorecard’ dat geïntroduceerd is door Peter Dona. In dit model gaat hij uit van vier dimensies:

+ gezondheid/vitaliteit
+ flexibiliteit
+ mobiliteit
+ cultuur en leiderschap

Dit model geeft inzicht in welke vraagstukken op het gebied van duurzame inzetbaarheid (DI) moeten worden aangepakt. De werknemer heeft verantwoordelijkheid voor gezondheid en flexibiliteit en de werkgever dient aandacht te besteden aan mobiliteit en cultuur en leiderschap.

Uiteraard is het interessant om te onderzoeken waarom HR professionals aandacht willen besteden aan DI. Daarom is aan de kijkers de vraag gesteld welke dimensie voor hen de belangrijkste motivatie is. Daaruit kwam naar voren dat gezondheid en vitaliteit nog wel belangrijk is (40%), maar dat de andere drie dimensies (ieder 20%) in toenemende mate een rol spelen in organisaties om met DI aan de slag te gaan.

Welke werkwaarden zijn relevant?

Ook Prof. Dr. Jac van der Klink heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar DI en deelt daarom zijn visie en theorie op het onderwerp. Dankzij zijn research heeft hij zeven werkwaarden opgesteld die gebruikt worden om te toetsen wat werknemers belangrijk vinden in hun werk. Ook de kijkers kregen de kans om aan te geven welke werkwaarde zij het meest belangrijk vinden.

poll webinar hrm

Zoals te zien in de resultaten vinden de meeste kijkers ‘toegevoegde waarde hebben in je werk’ het meest belangrijk en ‘betekenisvolle contacten hebben en onderhouden’ het minst essentieel. Het is vooral interessant om na te gaan hoe en op welke manier deze werkwaarden gebruikt kunnen worden in je werk. Om hier beter inzicht in te krijgen kan je jezelf per werkwaarde de volgende vragen stellen:

+ Is deze waarde ook daadwerkelijk belangrijk voor jou in je werk?
+ Stelt je werk je ook in staat jouw kennis en vaardigheden te ontwikkelen?
+ Lukt het je ook om je kennis en vaardigheden in je werk te ontwikkelen?

Uit het onderzoek van Prof. Dr. Jac van der Klink blijkt dat het aantal waarden dat mensen kunnen realiseren in hun werk sterk correleert met gezondheid, work ability, functioneren in het werk, bevlogenheid etc.

Wat is de rol van de leidinggevende?

Door deze inzichten is er een interessante discussie tijdens de chat ontstaan over de rol van de leidinggevende als het om duurzame inzetbaarheid gaat. Tijdens de chat werd door meerdere mensen aangegeven dat leidinggeven anno nu om andere competenties vraagt. Vooral de kunst van het loslaten en dus meer autonomie geven aan medewerkers is tegenwoordig essentieel. Dit zijn competenties die ook een belangrijke rol spelen in dienend en transformationeel leiderschap.

Werkvermogen en bevlogenheid

Tot slot bleek dat veel HR professionals vragen hebben over andere modellen die over DI gaan. Vooral ‘het huis van werkvermogen en bevlogenheid’ kwam een aantal keer naar voren tijdens het webinar. De duurzaam inzetbaarheidsscorecard maakt gebruik van een aantal meetmodellen en aanwezige data binnen een organisatie (verzuim, functieverblijftijd). Op basis van die informatie kan er vanuit de DISC een integraal beleid ontwikkelt worden dat de risico’s op inzetbaarheidsverlies aanpakt. Dit houdt de productiviteit van het human capital op peil of kan het zelfs verhogen. De DISC en de vier velden is dus zeker van toegevoegde waarde en wordt daarom uitgebreid behandeld in de opleiding Register adviseur duurzame inzetbaarheid van Avans+.

Webinar gemist?

Wij vinden het leuk om ons webinar te delen met zoveel mogelijk HR professionals. Ben je benieuwd naar het complete verhaal of heb je andere vragen over duurzame inzetbaarheid? Mail dan naar KvanSchendel@avansplus.nl. En ben je op zoek naar een opleiding op het gebied van HR? Bekijk hier het aanbod van Avans+.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.