Skip to main content

Een MBA in 14 dagen of een hbo opleiding zonder boeken is kletskoek

  • 13 maart 2014
  • Door: Heidi Coppus

“Wij werken alleen met docenten met een bewezen staat van dienst”…maar wie zijn deze docenten dan en waarom zijn ze zó goed? Daarom ondervragen we deze keer Ton Uiterwaal, een van de docenten van onze  Management en Bedrijfskunde opleidingen en eigenaar van Uiterwaal P&O advies.

Wie is…

“Laat ik beginnen met een personal touch: mijn naam is Ton Uiterwaal, ik ben geboren in 1958. Naast mijn werk als bedrijfskundig (P&O) adviseur ben ik samen met mijn vrouw Paulien de trotse ouder van 4 fantastische kinderen. In mijn vrije tijd ben ik bezig met talen, zoek de rust graag op in de Alpen, Frankrijk of Italië en ben thuis graag culinair bezig om vervolgens te genieten met mijn gezin.

Mijn CV in vogelvlucht

Vroeger had ik bijbaantjes in verschillende fabriekshallen, hier werd mijn interesse voor organisaties, en mensen in die organisaties, gewekt. Vandaar ook mijn keuze voor de hbo opleiding Personeelswerk en Arbeidsverhoudingen aan de ‘Sociale Akademie’ te Sittard. Ik ben mijn carrière begonnen bij Sporthuis Centrum, tegenwoordig Center Parcs. Binnen deze inmiddels internationale organisatie heb ik mogen meewerken binnen de centrale afdeling HRM in Rotterdam. Ik ben hier op alle denkbare HRM fronten ingezet, zowel nationaal als internationaal.

In 1994 ben ik in dienst gegaan bij een adviesbureau in zuidwest Nederland dat zeer uiteenlopende organisaties ondersteunde op het gebied van personeel & management. Gedreven door ‘hebzucht’ naar meer kennis binnen dit vakgebied heb ik 1997 mijn postacademische opleiding Organisatieadvies afgerond bij het IPO.

Sinds 2000 werk ik voor Avans+ als docent van bedrijfskundige opleidingen, ook word ik ingezet bij maatwerktrajecten. Mijn specialismen zijn Organisatiekunde, Verandermanagement en Strategisch HRM. Het leuke aan deze vakken is dat ik ze elke dag tegenkom in mijn dagelijkse praktijk. In 2002 ben ik voor mezelf begonnen. Binnen mijn eigen bedrijf werk ik als bedrijfskundig adviseur P&O. Naast al het praktisch personeelswerk voor mijn klanten, denk ik mee over de organisatie, de processen, de mensen daarin, het heden en de toekomst. Naast deze dagelijkse werkzaamheden sta ik ’s avonds dus voor ‘de klas’. Het feit dat ik samen met de relatief jonge deelnemers van Avans+, een praktijkgerichte verdiepingsslag weet te realiseren, geeft mij keer op keer veel energie.

Hersengymnastiek heb je nodig

Ontwikkelen is hard werken, ik geloof niet in je MBA in 14 dagen of een hbo opleiding zonder boeken, dat is echt kletskoek. Voordat je jezelf kunt verdiepen, moet je kop goed gevuld zijn met gedachten van anderen (theorie). Die hersengymnastiek heb je gewoon nodig. Voor je kunt gaan toepassen, is het dus van belang te leren uit de boeken, gewoon dingen op zoeken.

Dit is een flinke investering, maar elk uurtje dat je besteedt, verdient zich ook weer terug in de praktijk. Tijdens de lessen inspireren we elkaar en delen we ervaringen, zo gaat de theorie leven en maken we samen de vertaalslag naar de praktijk.

Veel energie

Mijn motivatie om voor Avans+ te werken is dat ik daar als professional veel vrijheid en vertrouwen krijg om mijn docententaak uit te voeren. Wij, de docenten, kunnen daarom autonoom optreden. Deze autonomie zorgt voor extra energie, dit uiteraard onder constante en kritische monitoring vanuit Avans+. Daarnaast heeft Avans+ ‘de ruimte’ die het mogelijk maakt om nog persoonlijk met deelnemers om te gaan. Laten we dat vasthouden en dan hoop ik nog jaren voor Avans+ te mogen werken”.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.