Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Het gebruik van projectmanagement methodieken

  • 19 mei 2017
  • Door: David Huijsmans

Wat is projectmanagement en wat zijn de methodieken? De naam zegt het eigenlijk al: het managen van projecten. Plak daar ook nog eens methodieken bij en er ontstaat de volgende definitie: ‘een manier voor het managen van projecten met behulp van methodes’.

Maar welke methode kiest u? Dat ligt er volledig aan wat u nodig heeft. Ieder project kan met een andere methodiek aangepakt worden, dus niet ieder projectmethodiek is geschikt voor ieder project. Daarnaast is het ook maar net de vraag in welke methodiek u zichzelf wilt ontwikkelen. Waar is behoefte aan en welke methodiek speelt daar bijvoorbeeld optimaal op in?

Bij Avans⁺ bieden wij in onze opleidingen verschillende methodieken aan en leert u welke methode in welke situatie het beste werkt. Op deze manier leert u om de juiste methodiek in te zetten en zo projecten snel en doeltreffend te managen.

Wat zijn project management methodieken?

Project management methodieken zijn manieren van aanpakken, benaderen en het volgen van een werkwijzen om uiteindelijk het project te kunnen managen.

Al deze methodieken hebben allemaal dezelfde kenmerken; er wordt gedacht en gehandeld vanuit een resultaat. Daarnaast is het gebruiken van een methodiek niet het doel, maar juist het middel om tot het resultaat te komen.

Welke projectmanagement methoden bestaan er?

Er bestaan verschillende projectmanagement methoden. Vanuit Avans⁺ hebben we een selectie gemaakt van de meest bekende:

Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze methodieken? Wanneer we kijken naar projectmatig werken en PMC zijn deze meer mensgericht, organisatiekundig en conceptueel. Dat vraagt van de projectleiders een eigen invulling, omdat hier geen vastgelegde kaders in zijn.

Dit is bij PMBok en PRINCE2 anders, omdat hier vaak zeer uitgebreide ‘handboeken’ van zijn die diverse formats en checklijsten bevatten. Dat vraagt om situationeel afwijken en een selectieve toepassing.

Agile/Scrum is juist gericht op kort en cyclisch werken en werken vooral bij Sprints of korte trajecten erg goed. Ook hier is veel vastgelegde documentatie van beschikbaar, zoals bij PMBok en PRINCE2 ook het geval is.

Hoe maak je juist gebruik van projectmanagement methoden en technieken?

Het juiste gebruik van methoden staat met het onderzoeken van het toepassingsgebied. In onderstaand schema vindt u een overzicht met de meest geschikte toepassingsgebieden per methodiek.

Projectmanagement methodieken

Juiste beheersing van projectmanagement methodieken met Avans⁺!

Avans⁺ biedt verschillende opleidingen aan waarin verschillende methodieken worden aangeboden. Tijdens onze opleidingen richten we ons met name op de methodieken Prince2, projectmatig werken, projectmatig creëren en Scrum.

Wellicht vraagt u zich af hoe het zit met het stuk IPMA als projectmanagementmethodiek? Binnen de opleiding behandelen wij IPMA niet als methodiek, omdat IPMA als uitganspunt heeft dat een individu voor de beheersing van projectmanagement of programmamanagement over bepaalde competenties moet beschikken. Dit zijn competenties die in aparte opleidingen worden ontwikkeld.

Wilt u beter worden in het beheersen van een bepaalde projectmanagement methodiek of werken aan uw projectmanagement competenties, maar vraagt u zich af welke opleiding het beste bij u past? Ga dan vrijblijvend in gesprek met een van onze opleidingsmanagers en bepaal samen welke projectmanagement opleidingen het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie en leerdoelen. Kijk voor meer informatie op de website van Avans⁺.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.