Skip to main content

HIT-W: creatief zorgen voor maximaal comfort

  • 19 juni 2019
  • Door: Chris Mulder

Installatietechniek bepaalt voor een belangrijk deel het comfort voor de gebruikers van een gebouw. Slimme systemen voor koeling en verwarming kunnen ervoor zorgen dat het altijd behaaglijk is. Chris Mulder, die onlangs afstudeerde bij de opleiding HIT-W van Avans+, ging hier in zijn afstudeerproject mee aan de slag. Als werkvoorbereider bij familiebedrijf Mulder Installatietechniek had hij op dat moment geen projecten met de juiste complexiteit voorhanden. Daarom zette hij zijn tanden in een casus die Avans+ hem aanreikte: een installatie ontwerpen voor een multifunctioneel gebouw met onder meer twee theaterzalen, een foyer, een restaurant met grootkeuken en kantoorruimtes.

“Eerst heb ik het gebouw grondig bekeken. Wat zijn de belangrijkste ruimtes? Hoe worden die gebruikt? Hoeveel mensen maken er gebruik van? En op welke tijden zijn die aanwezig? Op basis daarvan heb ik gekeken welke installaties er nodig zijn voor optimale koeling, verwarming en ventilatie. Hierbij komen eerst 3 of 4 mogelijkheden per ruimte naar voren. Het meest gunstige systeem dat het beste aansluit op de systemen van andere ruimtes krijgt dan de voorkeur. Uiteindelijk bleek de beste oplossing te bestaan uit een efficiënt systeem met een warmtepomp, dat weer was onderverdeeld in 4 parallelle systemen en zones.”

Energiemodel opzetten

“In het tweede jaar van de opleiding heb ik met een mede-deelnemer een energiemodel opgezet. Het idee is dat je de belangrijkste gebouweigenschappen invoert, zoals de inhoud, de oriëntatie in het landschap en de hoeveelheid glas per gevel. Het model rekent dan direct uit wat de verwachte hoeveelheid energie is die zo’n gebouw op jaarbasis verbruikt. Het heeft heel wat uren gekost, maar uiteindelijk was ons model zó slim dat het de life cycle costs (LCC) van 5 verschillende opwekkingsconcepten over 30 jaar kon berekenen: 3 verschillende warmtepomp-opstellingen, een biogas-installatie en een pelletketel-installatie. Zo kunnen gebouweigenaren goed onderbouwd beslissen waar ze in willen investeren. Ze zien namelijk alle investeringskosten, energiekosten en onderhoudskosten in beeld, berekend over een maximale periode van 30 jaar.”

Creatieve oplossingen

“Om mezelf uit te dagen, ben ik daarnaast op zoek gegaan naar creatieve oplossingen per ruimte. Zo probeerde ik het comfort voor de gebruikers te optimaliseren. Voor de grote theaterzaal heb ik bijvoorbeeld roosters ingezet die zelf de richting van de uitstromende lucht konden bepalen. Deze roosters zaten op 7 meter hoog in de wanden. Door de temperatuur van de uitstromende lucht te meten, bepaalden de roosters de ideale uitstroomrichting. Warme lucht werd actief naar beneden gestuurd, richting het publiek in de zaal. Koude lucht daarentegen werd juist horizontaal ingeblazen  om tocht te voorkomen. Voor de verwarming en koeling van het podium heb ik gebruikgemaakt van kantelende inblaasroosters. Voordat het doek opengaat, kan het podium hiermee verwarmd worden. Daardoor krijgen de mensen op de eerste rij niet direct een enorme hoeveelheid koude lucht in hun gezicht als het doek opengaat. Diezelfde installatie zorgde tijdens het optreden voor koeling op het podium. Multifunctioneel dus. Verder heb ik natuurlijk ook op de duurzaamheid gelet: zo heeft het pand waterloze urinoirs en een installatie die regenwater opslaat. Dat scheelt een miljoen liter drinkwater per jaar.”

Meer mogelijkheden zien

“De opleiding HIT-W heeft mij veel gebracht. Ik zie het als een logisch vervolg op de opleidingen Technische Bedrijfskunde, en daarna Werkvoorbereider Elektra, die ik ben gaan doen toen ik 5 jaar geleden bij ons familiebedrijf kwam werken. HIT-W is een stap hoger en dankzij deze opleiding ben ik nu beter onderlegd om onze klanten te adviseren. In het begin was de opleiding behoorlijk pittig door mijn beperkte voorkennis over werktuigbouwkundige installaties. Door hard te werken heb ik de basis onder de knie gekregen en kon ik in het tweede jaar aan de slag met leuke onderwerpen als concepten en installaties. De opleiding HIT-W heeft ervoor gezorgd dat ik in mijn dagelijks werk meer mogelijkheden en creatieve oplossingen zie. En daar kunnen mijn opdrachtgevers weer hun voordeel mee doen.”

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.