Skip to main content

HIT-W: een standaard waar iedereen op kan bouwen

  • 15 april 2020
  • Door: Erik Rijpkema

De opleiding HIT-W van Avans+ stimuleert bouwprofessionals om integraal samen te werken en steeds meer smart buildings te ontwerpen. In die gebouwen lopen de verschillende disciplines naadloos in elkaar over. Dat dit mooie ideeën en projecten oplevert, bewijst Erik Rijpkema, projectleider controlled environments bij Kuijpers. Hij rondde in maart 2020 de opleiding HIT-W af door een pand te ontwerpen voor GE Healthcare.

Cleanroom voor isotopen

“Kuijpers heeft dit hightech pand in 2016 opgeleverd op Brainport Eindhoven. Het is een overzichtelijk project, dat alle disciplines in zich heeft, zoals kantoren, een kantine en sanitair. Daarnaast heeft het een zeer geavanceerde cleanroom, waarin radiologische materialen worden geproduceerd voor de beeldvormende diagnostiek in de gezondheidszorg. Dit stelt specifieke eisen aan de ruimtes en de installaties daarin; de productie vindt plaats onder strikte GMP-richtlijnen. Ik vond het leerzaam om hier vanaf het eerste begin opnieuw naar te kijken. Welke keuzes zou ik zelf maken met mijn kennis van nu?”

Specifieke eisen

“Om veilig radioactieve materialen te kunnen verwerken, moet de cleanroom bijvoorbeeld extreem steriel zijn. Dat stelt specifieke eisen aan de afwerking van de wanden en vloeren, en bijvoorbeeld ook aan de instroom van lucht. Daarvoor worden onder meer HEPA-filters gebruikt die zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht halen. Ook wordt de lucht in zo’n ruimte tot wel twintig keer per uur volledig ververst. Dat is een enorm volume, waar je installatie wel op berekend moet zijn.”

Alle aspecten zelf bekeken

“Voor dit project heb ik alle richtlijnen en relevante wet- en regelgeving bestudeerd. Daarnaast heb ik me verdiept in elk aspect van het ontwerp – juist ook in de zaken die we normaliter zouden overlaten aan andere deskundigen, zoals de meet- en regeltechniek. Zo heb ik uiteindelijk helemaal zelf een optimale oplossing ontworpen. Pas na afloop heb ik ook gekeken naar het bestaande ontwerp. Dit komt in grote lijnen overeen met mijn ontwerp. Het belangrijkste verschil zit in de energieopwekking van warmte en koude. In mijn ontwerp heb ik gekozen voor een 4-pijps warmtepomp, terwijl het bestaande pand op gas gestookt wordt.”

Veel geleerd

“Ik heb veel geleerd van de HIT-W opleiding. Vooral van de docenten, die zelf ook bij gerenommeerde bedrijven uit de branche werken en hun actuele kennis overdragen. Dit heeft mij geholpen om de basiskennis op te doen die ik als projectleider graag wilde hebben. Veel van mijn collega’s hebben ook de opleiding HIT-W afgerond. Dat geeft hier intern toch een bepaalde standaard waar iedereen op kan bouwen. Die kwaliteit is ook waar de opleiding HIT-W van Avans+ om bekendstaat. Je leert hierin te werken volgens een integrale aanpak om altijd de best mogelijke oplossing te realiseren.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.