Skip to main content

Hoe diversiteit de toekomst van bedrijfsopvolging vormgeeft

  • 20 september 2023
  • Door: Yvonne Braakman-Oudshoorn & Marie Catherine Wetzels

In de dynamische wereld van vandaag is het duidelijk dat verandering onvermijdelijk is. Bedrijven evolueren, technologieën transformeren en marktdynamieken verschuiven voortdurend. Te midden van deze veranderingen is er een ander cruciaal aspect dat steeds meer aandacht krijgt: diversiteit. Diversiteit beperkt zich niet langer tot alleen het personeelsbestand van een organisatie, het strekt zich uit tot elk aspect van het bedrijfsleven, zo ook tot de bedrijfsopvolging.

Diversiteit in bedrijfsopvolging verwijst naar het opnemen van individuen met verschillende achtergronden, leeftijden en ervaringen in leidende posities binnen een organisatie. Het gaat om het benutten van de voordelen die voortkomen uit diverse denkwijzen en innovatieve ideeën. 

Yvonne Braakman-Oudshoorn, lid van het register adviseurs bedrijfsopvolging fiscaal juridisch (RAB FJ) van Avans + en lid van Raad van Advies en examencommissie, geeft een gezicht aan deze diversiteit en inclusiviteit binnen de bedrijfsopvolging. In deze blog kijken we naar haar visie en hoe zij verschil maakt in deze tak van de Personal & Corporate Finance wereld.

Diversiteit en inclusiviteit binnen de bedrijfsopvolging 

Yvonne werkt dagelijks met (familie)vermogen en familiebedrijven. ‘Mijn missie is het borgen van optima forma & continuïteit van (familie)bedrijven en anderzijds het borgen van betekenis van de familie(leden) zowel in als buiten het (familie)bedrijf. Hierin neem ik als krachtbron ieders passie, met oog in de adviespraktijk voor mens en systeem met missie & passie en de techniek’ begint Yvonne. Zo gaat ze dus verder dan alleen kijken naar harde juridische en fiscale feiten, maar kijkt ze tevens naar omgevingsfactoren. ‘Ik denk bij vraagstukken altijd graag in de lijn van ‘en’ in plaats van ‘of’, want ik zie dat dit juist de sleutel kan zijn tot een inclusief advies’ vervolgt Yvonne. Naast het feit dat ze graag in haar werk een holistische benadering hanteert, ziet Yvonne ook kansen voor diversiteit binnen teams. ‘De kracht is om in de praktijk te werken in samengestelde en multidisciplinaire teams. Samengesteld in de breedste zin van het woord. Zo kunnen vrouwen en mannen elkaar bijvoorbeeld aanvullen in denken en doen. Het is dan ook zaak om deze samenwerking continue op te zoeken. Een breed netwerk zorgt ervoor dat dit mogelijk is en juist dat levert het Register adviseurs bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ). Hierdoor ben je echt onderdeel van een community die elkaar aanvult’, aldus Yvonne. 

Waarom Avans+ voor de opleiding Registeradviseur bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ)?

Yvonne: ‘Ik studeer eigenlijk altijd naast mijn werk. Zo kan ik de brug tussen onderwijs en praktijk goed blijven slaan. Avans+ zit met haar opleidingsaanbod precies op de juiste plek van de dienstverlening van een bedrijfsopvolgingsexpert. Doordat de docenten van Avans+ dichtbij de praktijk staan, levert dat gegarandeerde kwaliteit. Daarnaast is het prettig dat de betrokken docenten, Herman Derks en zijn team ook zeer benaderbaar zijn om te sparren’. 

Succesformule: de voordelen van een praktijkgerichte opleiding 

Yvonne heeft deze praktijkgerichte benadering tijdens de opleiding niet alleen zelf ervaren, ze past deze ook toe in haar rol als lid van de Raad van Advies en examencommissie bij Avans +. Juist doordat Yvonne door haar ervaring en opleidingen een brug kan slaan tussen ervaring en educatie, maakt haar de perfecte toevoeging aan de Raad en commissie. ‘Ik sta achter de gegarandeerde kwaliteit van het register. Je krijgt je registratie namelijk niet zomaar. Hier gaat een mondeling en schriftelijk examen aan vooraf, waarbij gekeken wordt naar diverse facetten. Als je eenmaal lid bent van het register dien je door middel van permanente educatie je lidmaatschap ook bij te blijven houden. Dat vind ik een goede waarborging van kwaliteit’ besluit Yvonne.  

Zelf de opleiding Registeradviseur bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ) ervaren?

Jezelf continue blijven uitdagen en ontwikkelen zoals Yvonne? Ga dan aan de slag met jouw volgende stap! Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Download hier de brochure voor de opleiding Registeradviseur bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ) of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Yvonne Braakman-Oudshoorn (45 jaar) werkt als director Private Client Services binnen Grant Thornton Nederland en heeft een achtergrond in het notariaat, bij family offices en in de accountant en adviespraktijk.

Yvonne studeerde notarieel recht (Master), beroepsopleiding Notariaat, volgde SPD Bedrijfsadministratie, alsmede specialisatieopleidingen estate planning, leergang familiebedrijfskunde, leergang vermogensstructurering, leergang executele, opleiding bedrijfsopvolging fiscaal juridisch en de opleiding tot mediator. Naast bovenstaande heeft Yvonne een eigen reis als familielid in een ondernemende familie
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.