Skip to main content

Bezoek woe 14 juni om 19.00u de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Maak kennis met bekkenfysiotherapie docent Roos Hanemaaijer-Slottje

  • 28 februari 2018
  • Door: Roos Hanemaaijer-Slottje

In september gaat binnen Avans⁺ een nieuwe master fysiotherapieopleiding van start, namelijk die van de master bekkenfysiotherapie (MPPT). Aan deze groep specialisten is immers een groot tekort! Voordat deze opleiding van start kon gaan, is Avans⁺ hiervoor eerst op zoek gegaan naar een geschikte docent(e). En die hebben wij gevonden! Roos Hanemaaijer-Slottje gaat vanaf najaar 2018 in Dordrecht van start met het opleiden van de eerste groep bekkenfysiotherapeuten. In dit artikel stellen wij Roos graag aan jullie voor.

Wie is Roos?

"Ik ben ooit begonnen als gymdocent, ben daarna fysiotherapie gaan studeren en heb daarop volgend de master bekkenfysiotherapie gevolgd. Tijdens mijn master bekkenfysiotherapie ben ik begonnen als docent op Hogeschool Rotterdam."

Hoe en waarom de keuze voor bekkenfysiotherapeut?

"Bij een vorige werkgever kwam de vraag of ik deze master wil doen. In eerste instantie schrok ik van de gedachte dat ik inwendig moest handelen. Uiteindelijk ben ik blij dat ik toch heb doorgezet want het is een zeer dankbaar beroep, met vele uitdagingen waarin je echt iets unieks kan bieden aan cliënten."

Wat heeft het je gebracht?

"Ik ben veel meer naar de persoon tegenover mij gaan kijken, dan naar het probleem zelf. Ik neem de cliënt nu beter mee in het proces. Dat gegeven heeft mij niet alleen verder geholpen als fysiotherapeut, maar ook als docent en als coach."

Veelvoorkomende ongemakken waar bekkenfysiotherapie bij helpt

"Dat ligt heel erg aan de praktijk waar je werkt en hoe actief je het probleem zelf onder de aandacht brengt. De eerste associatie is die met bekkenpijn bij zwangere vrouwen. Daar is al veel bekendheid aan gegeven en de samenwerking met verloskundigen neemt dan ook steeds meer toe.

Urineverlies is een ander probleem waar bekkenfysiotherapie een bewezen invloed op heeft, maar waar een hoop cliënten niet over durven te praten. Vaak krijgen mensen met urineverlies te horen dat het erbij hoort, maar dat is simpelweg niet waar. Er is meestal wel degelijk iets aan te doen, maar is er teveel onbekendheid bij de op dat moment behandelende persoon. Urineverlies is niet iets wat zonder oorzaak gebeurt en continent worden behoort wel degelijk tot de mogelijkheden, mits de behandeling juist is.

Verder zien we ook regelmatig mensen met ontlastingsverlies, pijn bij het vrijen, verzakkingen- en pijn in het bekkengebied of bij de geslachtsdelen en mannen na een prostatectomie."

Gebrek aan kennis van bekkenproblematiek

"Wat vooral teleurstellend is, is de hoeveelheid evidentie voor de relatie tussen bekkenbodemdysfuncties, lage rugpijn en bekkenpijn en hoe weinig algemene fysiotherapeuten daarvan weten. Door de simpele vraag te stellen of iemand urine of ontlasting verliest of een verzakking heeft, kan in een vroeg stadium al een hoop onnodig leed bespaard worden.

In het geval van urine- of ontlasting verlies, is er in ieder geval een consult met een bekkenfysiotherapeut nodig. Het risico is anders dat je een probleem maar half gaat behandelen en het probleem nooit volledig kan verhelpen. Dat zou hetzelfde zijn als je bij een lage rug patiënt niet zou vragen naar de eventuele aanwezigheid van psychosociale, herstel belemmerende factoren. Dan wordt je uiteindelijke analyse incompleet en mogelijk je daarop volgend behandelplan inefficiënt."

Rol binnen de masteropleiding bekkenfysiotherapie

"Overall ben ik van mening dat er veel meer over deze bekkenproblematiek en de evidentie voor bekkenfysiotherapie gesproken zou moeten worden. Hiervoor hebben we kundige ambassadeurs nodig in de vorm van gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten die bekkenproblemen kunnen diagnosticeren en behandelen. Ambassadeurs die de groeiende cliëntenpopulatie kunnen helpen, taboes durven te doorbreken en andere professionals kunnen scholen zodat we er samen voor kunnen zorgen dat geen mens zich meer geremd voelt om hulp te vragen bij deze zeer ingrijpende- en vaak persoonlijke problemen.

Dat is mijn belangrijkste doel wat ik nastreef en waarom ik mij heb verbonden als docente aan de nieuwe master bekkenfysiotherapie van Avans⁺."

Meer informatie over de masteropleiding bekkenfysiotherapie

Ben jij benieuwd naar onze nieuwe masteropleiding bekkenfysiotherapie die in september van start gaat? Op de opleidingspagina over bekkenfysiotherapie vind je alle informatie over onze nieuwste fysiotherapie masteropleiding.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.