Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Kies je als leraar voor een didactische of een coördinator opleiding?

  • 20 juli 2022
  • Door: Emiel van der Meulen

Sta jij voor de klas en wil jij een verdieping maken in jouw vakgebied maar weet je nog niet waar je moet beginnen. Onze opleidingsmanager Emiel van der Meulen legt graag uit welke mogelijkheden Avans+ voor jou heeft binnen de vakgebieden taal, rekenen, onderzoekend en ontwerpend leren, jonge kind en hoogbegaafdheid. Zo kan je kiezen voor de rol als inhoudelijk specialist of de rol als inhoudelijk coördinator. Maar wat is dan het verschil in opleidingen?

Wat is didactiek en wanneer kies je een didactische opleiding?

Didactiek is een vakinhoudelijke verdieping, de theorie van kennisoverdracht. Je wordt inhoudelijk sterker in je gekozen vakgebied en kunt dit direct in je klas toepassen. Je duikt dieper de wereld in van bijvoorbeeld taal, rekenen of jonge kind en kunt jezelf verder specialiseren. Deelnemers die hiervoor kiezen, hebben veelal een eigen klas waarin ze zo goed mogelijk onderwijs willen geven. Jezelf ontwikkelen hoort hierbij. Als jij bijvoorbeeld taal heel interessant vindt, dan wil je hierin verder leren en ontwikkelen en wil je dit direct kunnen toepassen in je eigen klas. De module taaldidactiek van 20 weken is dan een perfecte optie om je inhoudelijk te specialiseren en het onderwijs in jouw klas van een kwaliteitsimpuls te voorzien.

Wanneer kies je de coördinator opleiding?

Als coördinator ben je het aanspreekpunt op een bepaald vakgebied. Je stippelt het beleid uit en zult collega’s moeten meenemen en coachen om dit beleid ten uitvoer te brengen. Een coördinator of specialist is een soort kartrekker in hun expertise en moet het niet erg vinden om in een teamvergadering de leiding te nemen en collega’s uitleg te geven over bijvoorbeeld rekenontwikkelingen in Nederland. Daarnaast kun je in deze rol als klankbord fungeren binnen het MT om onderwijsinhoudelijke keuzes te maken. Een coördinator opleiding bestaat uit de didactische module, maar wordt aangevuld met de modules Coachen & Begeleiden en Verandermanagement voor een bredere kijk op onderwijs. Een mooie optie als je een stap wilt maken binnen jouw school. 

Wat kies jij?

Ben je op zoek om in je eigen klas je rugzak met capaciteiten en vaardigheden verder uit te breiden, dan kun je starten met een didactische module. Wil jij het beleid op jouw school vormgeven en collega’s hierin meenemen, dan kun jij kiezen voor de coördinator opleiding waarbij je beide kanten leert. 

leraren opleidingen

Doorstromen en stapelen

Bij Avans+ heb je de mogelijkheid om modules met elkaar te combineren en op deze manier te ‘stapelen’ richting een volgend diploma. Start je met een didactische module en wil je meteen alles in de praktijk brengen, maar op een later moment toch nog verder studeren? Ook dat kan bij Avans+. Je kunt altijd doorgroeien wanneer jij er klaar voor bent en doorstromen in de coördinator opleiding om je coördinator diploma te behalen. Smaakt ook dit naar meer? Dan kun je na het halen van je coördinator diploma stapelen naar een volgend diploma, door bijvoorbeeld nog een specifieke didactische module te volgen. Omdat je al een deel hebt volbracht, is jouw volgende coördinator diploma een stuk dichterbij! 

Advies nodig?

Wil jij eens sparren wat bij jou past of met mij in gesprek over jouw leerroute? Ik help je graag in je keuze. Je kunt mij mailen op evandermeulen@avansplus.nl of bellen op ons algemene nummer 088 - 909 80 00. 
 

Emiel van der Meulen is opleidingsmanager Onderwijs bij Avans+ en heeft zelf ook 12 jaar voor de klas gestaan, eerst als leerkracht basisonderwijs en daarna als docent rekenen. Door deze ervaring kan hij goed met je meedenken en weet hij waar je tegenaan loopt als leraar.