Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Leiderschap in onderwijs master: leren van een kijkje in andermans keuken

  • 04 oktober 2022
  • Door: Yolanda Groen

Yolanda Groen startte als leerkracht in het basisonderwijs. In de loop van de jaren ontwikkelde ze zich richting een managementfunctie en sinds 3 jaar is ze directeur op school. ‘Ik heb de opleiding Schoolleider vakbekwaam gevolgd bij Avans+. Toen ik me nog verder wilde verdiepen en hoorde dat meerdere collega’s wilden starten met de Leiderschap in onderwijs master, heb ik me daarbij aangesloten. Inmiddels ga ik met de derde masterclass starten.’

Veel uitwisseling en vrijheid

‘Deze opleiding heeft een aantal belangrijke voordelen. Eén daarvan is dat er tijdens de masterclass veel uitwisseling is met andere branches. Naast deelnemers uit het onderwijs zijn er bijvoorbeeld ook deelnemers vanuit het bedrijfsleven. Ik vind het belangrijk en interessant om ook buiten de school te kijken. Een ander belangrijk voordeel is dat je de Leiderschap in onderwijs master grotendeels zelf kunt indelen. Avans+ helpt je daarbij. Ik bespreek regelmatig met de opleidingsmanager wat voor mij de meest geschikte route is. De eerste twee masterclasses heb ik klassikaal gevolgd. Voor de derde komt het handiger uit om die als zelfstudie te doen. Dat kan allemaal. Bij zelfstudie heb je regelmatig contact met de docent om de voortgang en eventuele vragen te bespreken. Dankzij mijn eerdere opleiding heb ik ook meerdere vrijstellingen. Zo denkt Avans+ steeds met me mee over de best passende route naar het diploma.’

Leren van het bedrijfsleven

‘De masterclasses tot nu toe zijn erg leerzaam, juist ook door alle uitwisseling. Bij de masterclasses die we delen met andere masteropleidingen kies ik soms bewust voor een leerteam zonder mensen uit het onderwijs. Door de samenwerking met deelnemers vanuit het bedrijfsleven ontdek ik mogelijke raakvlakken. Een school is natuurlijk geen bedrijf, maar ook wij hebben bijvoorbeeld te maken met processen en stakeholders. Daarom kijk ik graag wat ik kan leren van hun aanpak en wat ik eventueel in aangepaste vorm kan toepassen binnen mijn eigen organisatie. En zelfs kennis die niet meteen bruikbaar lijkt, kan in de toekomst nog van pas komen.’

Docenten uit de praktijk

‘De docenten zijn ervaren professionals uit de praktijk die veel bruikbare kennis overdragen tijdens de lessen. Ze zijn ook goed in staat om te schakelen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Daardoor kan ik zelf ook groeien tijdens zo’n masterclass en kijk ik met andere ogen naar mijn eigen werkveld. Je mag de docenten verder alles vragen en ze zijn steeds laagdrempelig bereikbaar.’

Bredere blik

‘Deze masteropleiding heeft mij vooral een bredere blik gegeven, andere manieren om naar vraagstukken te kijken. Daarbij blijken oplossingen vanuit het bedrijfsleven in aangepaste vorm vaak ook bruikbaar binnen het onderwijs. Deze opleiding is verder steeds actueel en relevant doordat je je eigen casuïstiek inbrengt. Zelf heb ik bijvoorbeeld gekeken naar onze huisvesting en de rol van de verschillende stakeholders daarbij, zoals de gemeente en het schoolbestuur. Je kunt nieuwe kennis daardoor steeds meteen in je voordeel gebruiken.’

Samen de slimste weg kiezen

‘Ik zou Avans+ zeker aanraden. Vooral hun aanpak vind ik erg prettig. Je zet steeds in overleg met de opleidingsmanager de volgende stap. Samen selecteer je de masterclasses die het beste passen bij je situatie. Zo sta je zelf aan het stuur en geef je mede vorm aan de opleiding. Door slim te kiezen tussen klassikaal en zelfstudie kun je de studielast behapbaar houden. Daarbij is Avans+ altijd bereid om mee te denken over oplossingen. Schoolleiders die overwegen om de Leiderschap in onderwijs master te volgen, zou ik adviseren om contact te zoeken met Avans+. Ga in gesprek en geef aan wat je nodig hebt. Mijn ervaring is dat er veel mogelijk is om deze opleiding aan te laten sluiten bij je persoonlijke situatie en wensen.’