Skip to main content

Master-na-master bij fysiotherapie: Avans+ maakt een leven lang leren aantrekkelijker

  • 09 juni 2022
  • Door: Yvonne Westenberg en Kayl Pijpers

Veel fysiotherapeuten hebben een masteropleiding gevolgd om hun cliënten optimaal te kunnen helpen. Soms ontdekken zij dan in de praktijk dat ze nog specifieke kennis en vaardigheden missen. Bijvoorbeeld voor de behandeling van complexe problematiek bij een andere doelgroep cliënten dan degene waarin zij zich al hebben gespecialiseerd. “Ze hebben bijvoorbeeld een master oncologiefysiotherapie afgerond, maar willen zich verder verdiepen in geriatriefysiotherapie. Dan wil je niet nóg een heel mastertraject volgen”, vertelt Yvonne Westenberg, opleidingsmanager fysiotherapie bij Avans+. “Daarom hebben wij de master na master fysiotherapie opleiding geïntroduceerd, waarbij deelnemers zich in anderhalf jaar tijd alleen in de ‘nieuwe’ lesstof verdiepen. Het meer generieke deel van de opleiding hebben zij immers al eerder behaald. Met deze verkorte mastertrajecten zijn we uniek in Nederland.”

De deelnemers centraal

“Bij Avans+ gaan we uit van de deelnemers, niet van onze opleidingen. We kijken vooraf wat mensen aantoonbaar al weten en kunnen – en passen daar waar mogelijk de opleiding op aan. De master-na-master staat open voor iedere fysiotherapeut die een specialistische master heeft afgerond die door de NVAO geaccrediteerd is. Een vooropleiding bij Avans+ is dus niet verplicht.”

Nieuwe inzichten

“In 2017 hebben we onze fysiotherapie masteropleidingen aangepast op basis van de nieuwste inzichten, richtlijnen en wensen. Daarbij hebben we ook werkvormen geïntroduceerd die meer zijn gericht op efficiency en effectiviteit. We organiseren nu minder plenaire bijeenkomsten, doen juist meer online en betrekken de praktijk bij de opleiding. Daardoor kunnen de deelnemers flexibeler leren; sommigen volgen onze opleidingen zelfs vanuit het buitenland! 

De nieuwe opzet in deze master-na-master biedt veel voordelen voor de deelnemers en hun praktijken: ze krijgen meer vakinhoud met een minder grote investering in geld en tijd. Daarnaast geeft de masteropleiding de deelnemers een meer integrale blik op hun doelgroep. Die krijgen daardoor een betere en efficiëntere behandeling. Daarmee helpen de deelnemers uiteindelijk ook het vak als geheel vooruit.”

Verder leren

Fysiotherapeut Kayl Pijpers bevestigt dit. Hij rondde bij Avans+ een master oncologiefysiotherapie af. “Deze cliënten zijn meestal op leeftijd. Dat vraagt soms om specifieke inhoudelijke kennis, die ik nog niet had. Daarbij kwam dat een aantal collega’s met een specialisatie in de geriatrie vertrokken, waardoor er binnen de praktijk meer behoefte ontstond aan deze kennis. Toen besloot ik die zelf op te gaan doen.”

Direct bruikbaar

“Ik had goede ervaringen met Avans+ door mijn eerdere master. De manier van lesgeven en opleiden beviel mij goed: je leert in deeltijd naast je werk, waarbij je je nieuwe kennis direct in de praktijk kunt inzetten. Inmiddels ben ik begonnen aan de verkorte master geriatriefysiotherapie. Zo kan ik mijn eigen kennis verbreden en het kennisniveau in onze praktijk weer op peil brengen. Gaandeweg is deze opleiding meer online geworden. We werken de casuïstiek onderling uit en leren door hier online over te discussiëren, waarbij de docenten op de achtergrond meekijken en bijsturen waar nodig. Heel leerzaam!”

Evidence based

“Als gespecialiseerde fysiotherapeut wil ik graag de best mogelijke zorg leveren. Dankzij deze masteropleidingen doe ik meer kennis en ervaring op en ben ik meer evidence based gaan werken. Ik ga nu uit van de nieuwste literatuur en pas mijn handelen daarop aan, waardoor ik steeds zorg aanbied volgens de meest recente inzichten.”

Collega’s onder elkaar

“Het mooie aan deze opleiding is de uitwisseling van kennis en ervaringen. De docenten zijn allemaal mensen uit de praktijk. Dat merk je aan alles: aan hun manier van lesgeven met pakkende praktijkvoorbeelden en de manier waarop ze inspelen op vragen. Ik vind het ook belangrijk dat zij zelf wetenschappelijk onderzoek doen; ook daarbij kunnen ze je helpen. De lessen heb ik meer ervaren als gesprekken met collega’s onder elkaar, niet als leerling versus meester. Dat maakt dat ik deze master zeker zou aanraden. Het verkorte traject maakt bovendien de drempel lager om door te leren. Ik hoop dat meer collega’s deze mogelijkheid aangrijpen om zich verder te bekwamen. Avans+ maakt een leven lang leren op deze manier veel aantrekkelijker.”

Heb jij een master fysiotherapie afgerond en wil je je verder specialiseren? Bij Avans+ kun je in anderhalf jaar een aanvullend masterdiploma behalen. Bekijk al onze masteropleidingen fysiotherapie of neem contact op via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.