Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Review Praktijkondersteuner huisartszorg (POH) opleiding; van doktersassistente naar praktijkondersteuner huisartsenzorg

  • 21 november 2023
  • Door: Annick Kuiper-Schuurman

Annick Kuiper-Schuurman werkte zo’n 25 jaar als doktersassistente in verschillende ziekenhuizen. Totdat het begon te kriebelen. ‘Ik vroeg me steeds vaker af of dit wel het werk was dat ik nog jaren wilde blijven doen. Ik sprak in die periode een docent van Avans+, die me attent maakte op de functie van praktijkondersteuner huisarts (POH). Dat werk bleek inderdaad beter bij mij te passen. Ik ben toen de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg gaan volgen bij Avans+. Die beviel zo goed dat ik al tijdens de opleiding praktijkondersteuner ontslag heb genomen in het ziekenhuis en volledig bij een huisartsenpraktijk ben gaan werken.’

Opleiding praktijkondersteuner voor doktersassistenten

‘Als doktersassistente had ik leuk werk, maar miste ik op een bepaald moment de band met de patiënten. Mijn laatste baan was in de operatiekamers en daar komen veel mensen maar één keer. Nu ik als praktijkondersteuner werk, zie ik veel patiënten meerdere keren per jaar. Ik help hen om een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD of een hart- of vaatziekte, onder controle te houden. We kennen elkaar en bouwen iets op samen. Dat merk je wanneer je de wachtkamer binnenloopt en mensen je groeten en je naam kennen. Als praktijkondersteuner heb je ook meer verantwoordelijkheid. Je werkt net onder de huisartsen.’

De opleiding praktijkondersteuner

‘De opleiding voor praktijkondersteuner huisartsenzorg wordt op meerdere plaatsen in Nederland aangeboden. Mijn keuze viel op Avans+, omdat je de opleiding daar in één jaar kunt afronden. Dat is zwaarder, maar beter te overzien. Je hebt bij Avans+ ook wekelijks één dag les, waardoor je continu met de lesstof bezig bent en zaken niet wegzakken. Om de opleiding met mijn baan te kunnen combineren, ben ik minder gaan werken. Daardoor had ik één dag per week om naar school te gaan en één dag om stage te lopen in een huisartsenpraktijk. Verder heb ik met mijn gezin heldere afspraken gemaakt. Zondag was voor mij huiswerkdag en wilde ik niet gestoord worden.’

Welke opleiding voor praktijkondersteuner

‘De opleiding POH heeft mij veel gebracht. Ik werk nu als praktijkondersteuner, wat mij zo veel plezier en positieve energie geeft. Bij Avans+ begon ik met een vooropleiding van drie lessen om de basisbeginselen te leren, zoals verslagen maken en laboratoriumuitslagen interpreteren. Direct daarna ben ik aan de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg begonnen. Daarin heb ik onder meer geleerd hoe je een spreekuur houdt. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanleren van gesprekstechnieken, zodat je patiënten beter kunt overtuigen van het belang van medicatie of een gezondere leefstijl. Je oefent dit met een acteur, zodat je er steeds beter in wordt. Dat ik al zo lang in de zorg werk, is natuurlijk óók een voordeel. Mensen nemen toch makkelijker zaken van mij aan dan van een veel jongere collega.’

Praktijkondersteuner opleiding voor doktersassistente

‘Ik zou de opleiding POH zeker aanraden aan andere doktersassistenten. Je bereidt je daarmee voor op een geweldige functie. Tijdens de opleiding leer je de theorie, die je vervolgens meteen in de praktijk toepast. Belangrijk daarbij is dat je ook de grenzen leert kennen tussen jouw verantwoordelijkheid en die van de huisarts. Je mag bijvoorbeeld wel bepaalde medicatie voorschrijven, maar de huisarts moet hier uiteindelijk akkoord op geven. Verder leer je waar je patiënten wel en vooral ook niet bij kunt helpen.’

Eigenschappen praktijkondersteuner huisartsenzorg 

‘Doordat we in groepen werkten, kon ik veel leren van de andere deelnemers. Dat waren stuk voor stuk enthousiaste, gemotiveerde mensen, waardoor de opleiding mij veel positieve energie gaf. Van hen leerde ik bijvoorbeeld hoe zij bepaalde gesprekken aanpakten en hun patiënten informeerden. Goed kunnen luisteren is een van de belangrijkste eigenschappen van een praktijkondersteuner. Daarmee kun je patiënten beter helpen en staan ze meer open voor jouw adviezen. In mijn tijd in het ziekenhuis werkte dat ook zo. Door voorafgaand aan een operatie met patiënten te praten, worden ze minder gespannen. Daardoor verloopt zo’n operatie vlotter, wat voor iedereen fijner is.’

Waarom praktijkondersteuner worden

‘Gaandeweg raakte ik er zó van overtuigd dat dit was wat ik wilde, dat ik ontslag heb genomen in het ziekenhuis en in een huisartsenpraktijk ben gaan werken. Daardoor leerde ik het vak nog sneller kennen. Inmiddels heb ik mijn diploma en werk ik in een praktijk met meerdere huisartsen en praktijkondersteuners, waar ik me helemaal op mijn plek voel. Ik heb mijn eigen spreekuur en meer verantwoordelijkheid dan in mijn tijd als doktersassistente. Met mijn patiënten bouw ik nu een band op. Dat maakt mij een gelukkig mens en dat gun ik anderen ook.’
 

Alle details over onze opleidingen in de huisartsenzorg vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Lees de blog over het toekomstperspectief van de praktijkondersteuner en praktijkverpleegkundige.