Skip to main content

RI&E: Voldoen aan de wettelijke regels is een schijnoplossing

  • 11 februari 2020
  • Door: Herman Derks

Voor veel organisaties heeft de Risico-inventarisatie en –evaluatie geen goed imago. De mogelijke meerwaarde hiervan voor het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen wordt bij deze bedrijven onvoldoende onderkend. Hierdoor krijgt de RI&E niet de aandacht en de waardering die zij eigenlijk verdient. Dat is een gemiste kans, want een goede RI&E is juist een prima hulpmiddel om ervoor te zorgen dat medewerkers het beste van zichzelf kunnen geven in het belang van het bedrijf.

Ook is er ten aanzien van de bedrijven die wel een RI&E hebben iets opmerkelijks te constateren:

  • Van de bedrijven met minder dan 10 werknemers heeft 38% een RI&E.
  • Van de bedrijven met minder dan 26 werknemers heeft 42% een RI&E.
  • Van de bedrijven met 26 of meer werknemers heeft 89% een RI&E.

Bron: Steunpunt RI&E

Er is dus causaal verband tussen de grootte van de onderneming en de aanwezigheid van de RI&E. Verzekeraars, banken en opleidingsinstituten voldoen in grote mate aan de verplichtingen die de Arbowetgeving stelt. Dus voor organisaties die beschikken over een geweldige accommodatie met fitness, klimaatbeheersing en uitstekend assortiment aan diverse exclusieve koffies is de RI&E aanwezig.

Naarmate de organisatie wat betreft het aantal medewerkers kleiner wordt is de kans op de aanwezigheid van een RI&E kleiner. De kans dat de medewerkers in deze kleinere bedrijven aan grotere risico`s worden onderworpen is groter. Een groot aantal van de kleine MKB bedrijven verricht werkzaamheden in productie, logistiek, schoonmaak of demontage.

Het RI&E rapport is niets. De RI&E planning is alles.

Als de invalshoek is, het voldoen aan de regels in plaats van te kijken naar wat de risico`s zijn, dan is er sprake van een verwisseling tussen middel en doel. Als de RI&E als een verplicht nummer wordt gezien in plaats van een middel om de kwaliteit van arbeid te verbeteren, dan mist het zijn doel.

Met het opleveren van het RI&E rapport eindigt in de praktijk vaak de actieve en structurele aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Op deze manier blijft de inspanning een kostenpost, zonder dat verbeteringen worden gerealiseerd waarmee de investering kan renderen.

Het hebben van een rapport is dus niet zo bijzonder. Hiermee voldoet men aan de wettelijke verplichting. Het samen met medewerkers een planning maken tot het realiseren van veilige en betere arbeidsomstandigheden is alles. Waarde voor de RI&E realiseren we in de dialoog met de betrokkenen.

RI&E moet onderdeel uit gaan maken van het risicomanagement

Steeds meer organisaties worden zich bewust van het belang van risicomanagement. In plaats van het risico financieel over te dragen aan een verzekeraar in ruil voor premie is men nu bezig met een integrale kijk op het risicomanagementvraagstuk. Veel risico`s in organisaties zijn niet eens verzekerbaar. Een focus op alleen de verzekerbare risico`s is dan ook niet afdoende.

RI&E onderdeel uit laten maken van een integrale risicomanagementaanpak geniet in mijn optiek de voorkeur. Een actieve risicomanagement aanpak vergt dat organisaties het plan herzien als de omstandigheden daar om vragen. Als een organisatie besluit tot het aanschaffen van een vorkheftruck dan heeft dit consequenties voor de opleidingen, zoals een intern transport opleiding, heftruck certificaat en de nodige verzekering. Ook is het niet onbelangrijk dat de heftruck is gekeurd.

In de brede scoop van risicomanagement de RI&E meenemen is dan ook zeer vanzelfsprekend. Een ondernemer zit er ook niet op te wachten om vandaag een riskmanagement consultant over de vloer te krijgen en een maand later een RI&E adviseur. De RI&E op een betekenisvolle manier integreren in de risicomanagementrapportage, daarmee creëren we als riskmanagement consultant pas echt toegevoegde waarde.

Meer te weten komen over RI&E?

Ben jij een verzuim- of risk management adviseur en wil je kleine ondernemingen graag ondersteunen bij het maken van RI&E rapportage en samen met de ondernemer invulling geven aan de RI&E rapportage? Dan is onze PE RI&E in één dag echt wat voor jou!

Na afloop heb je inzicht op de ins en outs van de RI&E en kun je de grootte van risico’s aan de hand van een ‘wegingsmethodiek’ inschatten. Ook kun je de resultaten van een RI&E vertalen naar praktische voordelen voor zowel de medewerkers als voor het bedrijf zelf en doe je ervaring op met het zelf uitvoeren van een RI&E.

Benieuwd naar deze dag? Bekijk onze opleidingspagina voor alle mogelijkheden.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.