Skip to main content

Schoolleiders in opleiding leren veel van elkaar

  • 16 januari 2020
  • Door: Nicolette Dronkers en Eva Monen

Het onderwijs is dringend op zoek naar nieuwe schoolleiders. Avans+ draagt hieraan bij met diverse opleidingen. Eén daarvan is de opleiding Directeur van buiten. Deze is bedoeld voor mensen met leidinggevende ervaring in een andere sector, die graag in het onderwijs willen werken. Bij Avans+ volgen deze deelnemers een aantal modules gemengd met deelnemers aan de opleiding Schoolleider vakbekwaam, die wél uit het onderwijs komen. Wat kunnen zij van elkaar leren? We vroegen het aan Nicolette Dronkers, interim-directeur op OBS Vuurvogel in Bergschenhoek en Eva Monen, die jarenlang leiding gaf in de culturele sector en nu stage loopt bij de directie van een basisschool.

Leerzamer

Nicolette: “Vorig jaar heb ik de opleiding Schoolleider basisbekwaam afgerond. Daarna ben ik gestart met de opleiding Schoolleider vakbekwaam. Dat is een wereld van verschil. Vorig jaar zat ik vooral in de klas met leerkrachten die stappen wilden zetten. Aan mijn huidige opleiding nemen vooral mensen deel die al leidinggevende ervaring hebben. Ik merk dat de deelnemers nu kritischer zijn, waardoor de lessen nog boeiender en leerzamer worden.”

Verfrissend

“De deelnemers aan de opleiding Directeur van buiten hebben een goede invloed. Ze zijn oprecht verbaasd over hoe sommige zaken in het onderwijs geregeld zijn. Die verbazing werkt voor ons verfrissend. Zij zijn bovendien assertief en kritisch, waardoor ook de docenten meer uitgedaagd worden. Leidinggevenden van buiten het onderwijs kijken anders naar processen, naar financiën. Voor ons is geld vaak een gegeven, terwijl zij meer gericht zijn op efficiëntie en besparingen. Het is goed om daar in het onderwijs ook meer aandacht voor te hebben.”

Overstap

Eva: “Als manager bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam was ik nauw betrokken bij het ontwikkelen van dans- en theaterprogramma’s voor het onderwijs. Dat was ontzettend leuk om te doen. Dus toen ik het tijd vond voor iets nieuws, besloot ik de overstap naar het onderwijs te maken. De opleiding Directeur van buiten van Avans+ sprak me het meest aan, paste goed in mijn planning én was bij mij in de buurt te volgen. Het is een pittige opleiding en ik realiseer me steeds meer wat ik allemaal nog niet weet.”

Cadeautje

“Ik loop nu stage op een basisschool en dat is geweldig! Leerkrachten hebben een prachtig vak, waar veel kennis en zorgvuldigheid bij komt kijken. Tijdens mijn opleiding leer ik verschillende theoretische modellen, die ik vervolgens op mijn stageadres in de praktijk kan bekijken. Ik observeer lessen in verschillende groepen en zie dan hoe de leerkrachten de modellen in de praktijk brengen. Het voelt als een cadeautje om dit te mogen doen. Natuurlijk ben je als leidinggevende gewend om zaken die je opvallen meteen aan te kaarten. Nu leer ik vooral om op mijn handen te blijven zitten en eerst te leren hoe je zaken aanpakt binnen een school. Daar komt meer bij kijken dan je denkt.”

Andere taal

“De combinatie met de deelnemers aan de opleiding Schoolleider vakbekwaam was geen liefde op het eerste gezicht. Voor mijn gevoel werden we in eerste instantie wat argwanend bekeken. Toch zijn we snel naar elkaar toe gegroeid. De taal speelt hierbij een belangrijke rol. Het onderwijs gebruikt sommige woorden op een andere manier, heb ik gemerkt. Een ‘project’ is hier iets anders dan de projecten die ik gewend ben. Verder strooien ze behoorlijk met afkortingen. In de eerste maand had ik er al bijna honderd voor mezelf genoteerd. Ik vind dat de gemengde klassen zeker meerwaarde hebben. Het is leerzaam om samen te werken met mensen die de inhoud goed kennen en die weten wat het onderwijsproces inhoudt. De studiedagen vliegen dan ook voorbij.”

Van elkaar leren

De keuze om gemengd les te krijgen is dus een goede zet van Avans+? Nicolette: “Zeker weten! Het helpt mij om met een frisse blik naar de lesstof en de dagelijkse praktijk te blijven kijken. Soms doe je zaken al jaren op dezelfde manier. Een directeur van buiten heeft dan vaak andere ideeën.” Eva: “Dat klopt – en wij doen weer ons voordeel met de enorme onderwijskundige kennis van de andere deelnemers. Door met elkaar te overleggen en samen te leren, raken wij sneller thuis in dit mooie vakgebied.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.