Skip to main content

Kom woensdag 31 januari naar de voorlichtingsbijeenkomst in Breda. Meld je hier aan!

Personeelstekort in de zorg: cijfers, oorzaken, gevolgen én oplossingen

  • 13 mei 2022
  • Door: Avans+

Goede zorg is van levensbelang. Maar als het om goede professionals gaat, is er al een lange tijd een tekort in de zorg. Hoe groot is dit zorgtekort precies in cijfers? Wat zijn de oorzaken van het personeelstekort in de zorg? En natuurlijk: hoe lossen we dit tekort aan zorgpersoneel op? Als opleider speelt Avans+ een belangrijke rol om het tekort aan mensen in de zorg aan te vullen. Daarom zijn onze opleidingen zo ingericht dat toekomstige zorgmedewerkers zo snel mogelijk aan de slag kunnen. 

Personeelstekort in de zorg in cijfers

Hoe groot is het zorgtekort nou precies? Om dat te bepalen, pakken we de cijfers over het personeelstekort in de zorg erbij. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Om het wat concreter te maken: in 2020 werkte een op de zeven Nederlanders in de zorg1. In 2040 moet dit een op de vier zijn om het tekort aan mensen in de zorg recht te trekken. In deze berekeningen is overigens nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de corona crisis. 

De cijfers over het personeelstekort in de zorg zien er dus niet rooskleurig uit. Waar er nu al extra zorgprofessionals nodig zijn, zal het tekort in de zorg de komende jaren alleen maar verder toenemen. Toekomstige zorgmedewerkers zijn dus enorm gewild! Maar hoe is het eigenlijk mogelijk, zo’n tekort aan personeel in de zorg? 

Oorzaken personeelstekort in de zorg

Veel zorgprofessionals vinden dat ze de mooiste baan hebben die er bestaat. Ondanks het waardevolle werk stromen er toch elk jaar vroegtijdig mensen uit de zorg. Dit komt onder andere door de hoge werkdruk. Door het tekort aan zorgpersoneel komt er veel werk te liggen op de schouders van de huidige zorgprofessionals. Deze hoge werkdruk kan leiden tot ziekteverzuim, een andere oorzaak van het personeelstekort in de zorg. Op deze manier stromen zorgprofessionals (tijdelijk) uit, waardoor het tekort in de zorg nog verder oploopt. 

Een andere oorzaak voor het tekort aan zorgpersoneel is de vergrijzing. Mensen worden ouder, wat betekent dat ze vaak voor langere tijd zorg nodig hebben. Om de toenemende zorgvraag te vervullen, is er simpelweg behoefte aan meer zorgmedewerkers. Dat deze er nu niet zijn, heeft dan ook grote gevolgen… 

Gevolgen personeelstekort in de zorg

Het personeelstekort in de zorg is niet zonder gevolgen voor medewerkers en patiënten. Medewerkers hebben het vaak druk en draaien veel diensten om hun patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. De werkdruk is hoog, waardoor een deel van de zorgmedewerkers uitstroomt. Dit doet het zorgtekort natuurlijk geen goed. Aan de andere kant is het tekort aan zorgpersoneel ook merkbaar voor patiënten. Er is minder tijd voor een praatje of voor emotionele steun. Dit is lastig voor patiënten en zorgprofessionals die juist ook deze zorg willen verlenen. De gevolgen van het personeelstekort in de zorg zijn dus groot. Hoog tijd om het te hebben over de oplossingen van het tekort in de zorg.

Personeelstekort in de zorg: oplossingen

Nieuwe arbeidskrachten opleiden is de belangrijkste oplossing voor het tekort in de zorg. De meeste opleidingen duren vaak vier jaar, waardoor nieuwe zorgmedewerkers pas over enkele jaren in te zetten zijn. Bij Avans+ spelen we hierop in. Onze opleidingen zijn praktijkgericht, waardoor deelnemers gelijk iets kunnen betekenen in de zorg. Op deze manier doen toekomstige zorgmedewerkers relevante werkervaring op. Zo kunnen zij het personeelstekort in de zorg voor een deel opvangen. Hoe eerder nieuwe zorgmedewerkers instromen, hoe beter dat is voor het personeelstekort in de zorg. Daarom biedt Avans+ verschillende leerroutes aan waardoor het mogelijk is om sneller het diploma te halen. 

Bachelor Verpleegkunde 

De Bachelor Verpleegkunde is perfect voor mbo-verpleegkundigen die verder willen leren. Afhankelijk van ervaring en expertise kan de opleiding sneller worden doorlopen. De verkorte deeltijdstudie hbo-verpleegkunde kan al binnen 2,5 jaar afgerond zijn!

Bachelor verpleegkunde voor gespecialiseerde verpleegkundigen

Wat je al weet en kunt, hoef je niet opnieuw te leren. Dat is het idee achter deze opleiding. Daarmee kunnen mbo-verpleegkundigen die een specialisatie (CZO) hebben afgrond al in 1,5 jaar hun hbo-v-diploma halen en dat is uniek in Nederland. Deelnemers aan deze verkorte hbo-v krijgen een generieke vrijstelling voor een aantal modules. Daardoor hoef je zich alleen te richten op de kennis en vaardigheden die je nog mist en gaan je veel sneller door de lesstof heen.

Help jij mee om het tekort in de zorg op te lossen?

De instroom van nieuwe krachten is een essentiële oplossing voor het tekort in de zorg. Wil jij de zorg komen versterken? Wij bieden diverse deeltijdopleidingen verpleegkunde en welzijn aan die je klaarstomen tot zorgprofessional. Ontdek snel welke geschikt is voor jou, download de brochure of neem contact met ons op, we helpen je graag vrijblijvend.

Lees ook andere artikelen over dit onderwerp: Avans+ helpt mee zorgtekort te verkleinen en BoN internationaal duurzame oplossing zorgtekort


SER, Zorg voor de toekomst

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.