Skip to main content

‘There is no such thing as an IT project’

  • 04 maart 2016
  • Door: Roeland Ravesteijn

Blog 2 van 3
Lees deel 1
Lees deel 3

Het is anno 2016 bijna niet meer voor te stellen dat we in een wereld kunnen leven zonder IT en IT-gadgets. Ikzelf ben nog steeds zeer gelukkig en tevreden met mijn Samsung S5 smartphone, maar inmiddels is de Samsung S7 alweer aangekondigd. En ik weet, uit betrouwbare bron, dat ASML druk bezig is met het ontwikkelen van een chipmachine waarmee Samsung aan de S8 gaat werken. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Gordon Moore’s voorspelling uit 1965, ook wel ‘Moore’s Law’ genoemd, is onverkort van kracht: de snelheid van (en ook het aantal) chips in computers verdubbelt ieder jaar, tegen gelijkblijvende kosten. Want ja, ik kan bellen met mijn Samsung S5, maar laten we eerlijk zijn: in feite is mijn smartphone gewoon een kleine computer. Kortom: anno 2016 is IT alom vertegenwoordigd.

Ik hoor u denken: “Waar gaat dit blog, dat als rode draad ‘projectmanagement’ kent, in vredesnaam heen?”. Welnu, het thema van dit blog is ‘het IT-project’ en dus ‘de IT-projectmanager’. Maar, zo is mijn stelling, het IT-project bestaat feitelijk niet. Nou ja, bijna niet.

IT-projecten bestaan niet

Maar al te vaak zien wij dat onze opdrachtgevers ‘grote IT-projecten’ opstarten, waarbij er collega’s van de IT-afdeling of (erger nog) medewerkers van de IT-leverancier tot (eindverantwoordelijke) projectmanager worden benoemd. De vraag is of dit wel een verstandige keuze is; zo’n project betitelen als ‘een IT-project’ en vervolgens het benoemen van ‘een IT’er’ als projectmanager. Immers, nog steeds geldt (enkele bedrijfstakken en specifieke gevallen uitgezonderd) dat IT niet het doel op zich is, maar een middel om een bepaald doel te bereiken. Zoals het realiseren van een effectievere en daarmee efficiëntere bedrijfsvoering. Of het verwerven van een stevigere concurrentiepositie. Of het genereren van meer marktaandeel. En natuurlijk bevatten projecten anno 2016 altijd wel een serieuze IT-component. Maar daarmee zijn het nog géén IT-projecten!

Benoem businessprojectmanagers

Vanuit bovenstaande optiek, ben ik een warm pleitbezorger van het benoemen van ‘businessprojectmanagers’ (in plaats van wat je nu veelal ziet: IT-projectmanagers). Collega’s met verstand van de bedrijfsvoering, die weten welke bedrijfsprocessen ‘geraakt worden’ door het project. Collega’s die niet als doel hebben het realiseren van het mooiste stukje technologie sinds de uitvinding van gesneden brood, maar het creëren van waarde voor de bedrijfsvoering en die getraind zijn om projecten te managen. En als het even kan, wél enige IT-affiniteit hebben. Dat laatste helpt natuurlijk wel, zeker als er sprake is van een externe leverancier van IT hard- en software.

3 punten om rekening mee te houden

In het kort is het volgende belangrijk:

+ Benader het projecten vanuit de juiste invalshoek;
+ Betrek de juiste mensen;
+ Voorzie de juiste mensen van het juiste mandaat.

Ga dus niet te snel uit van ‘het is toch een IT-project’. U herinnert zich vast nog de kreet ‘integraal projectmanagement’ uit de eerste blog uit dit drieluik? Welnu, zorg bij het inrichten van uw integraal projectmanagement voor voldoende businessvertegenwoordiging binnen uw projectmanagersgilde.

Verschil zit in opdrachtgeverschap

“Oké, oké, en de upgrade van het operating system van de database server dan?”, hoor ik u denken. “Dat is toch een IT project?”. Ja, zo zou je dat kunnen bestempelen. Maar als je er iets langer over nadenkt, is ook dát een ‘businessproject’. Dat wil zeggen: de upgrade van die software dient ook een bedrijfsdoel. Immers, het niet upgraden van die software, kan betekenen dat de leverancier de verouderde versie van de software niet meer ondersteunt. En daarmee zou de bedrijfscontinuïteit (!) in gevaar kunnen komen. Het grote verschil zit ‘m in het opdrachtgeverschap: in het geval van een nieuw ERP- of CRM-systeem is er een businessmanager die besloten heeft om het project te gaan starten. In het geval van een nieuwe server of de nieuwste versie van de systeemsoftware, zal de Manager IT (of hoe die functie bij u in het bedrijf ook heet) de initiator en opdrachtgever van het project zijn.

Slot van het drieluik

Dat is trouwens ook nog wel een dingetje hoor: opdrachtgeverschap. Dit drieluik wordt binnenkort dan ook afgesloten met een blog over opdrachtgeverschap. Opdrachtgever zijn (of meer algemeen: ‘stuurgroeplid’), is een rol die door velen erg lichtzinnig wordt opgevat. Dat is uiteindelijk erg frustrerend. Niet alleen voor de projectmanager, maar ook voor het projectresultaat.

Roeland Ravesteijn is partner bij management adviesbureau Aranea uit Den Bosch en verbonden aan diverse hogescholen en universiteiten, waaronder de projectmanagement opleiding van Avans+. Zijn specialisatie is ‘integraal projectmanagement’. In een drieluik aan blogs laat hij u kennismaken met een aantal relevante aspecten van integraal project management.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.