Skip to main content

Van passie naar professional: jezelf omscholen met Avans+

  • 23 juni 2023
  • Door: Marie Catherine Wetzels

In een steeds veranderende arbeidsmarkt kan het nodig zijn om jezelf om te laten scholen of wellicht ben je op een punt in je carrière dat je zelf graag wat anders gaat doen. Het besluit om je te laten omscholen is dan ook een belangrijke stap die je niet zomaar neemt en we begrijpen dat de keuze voor een nieuw werkveld overweldigend kan zijn. In deze blog zetten we op een rij wat je zeker niet mag vergeten als je aan een omscholingstraject denkt.

Hoe kan ik mezelf omscholen?

  • Het onderzoek: 

Bepaal waarom je je wilt laten omscholen en wat je wilt bereiken met de omscholing. Identificeer je sterke punten, interesses en doelen om een richting te kiezen die bij je past. Doe onderzoek naar het werkveld waarbinnen je graag zou willen werken en win hier informatie over in. Is er bijvoorbeeld een bepaald assessment of voortraject nodig voordat je kunt instromen? Voor een opleiding in de zorg kan dit geheel anders zijn dan voor een opleiding in het onderwijs of de ICT. Maar kijk ook naar wat er mogelijk is binnen jouw situatie. Hoeveel uur in de week kun je besteden aan je opleiding en welke andere verplichtingen heb je naast je studie? Breng dit zo goed in kaart om zo’n compleet en realistisch mogelijk beeld te krijgen van je omscholingsmogelijkheden. Om meer informatie te krijgen over je persoonlijke leerroute kan het bezoeken van een open dag of voorlichtingsbijeenkomst uitkomst bieden. Je krijgt dan een beter beeld wat er allemaal bij jouw opleiding komt kijken en hoe het is om te studeren bij Avans+. 

  • Het financiële plaatje: 

Omscholing brengt kosten met zich mee. Als je opleiding binnen je werkcontext valt, dan is het vaak de werkgever die je studie betaalt maar als jij je om wilt laten scholen kan dit net wat anders liggen. Verdiep jezelf in de subsidies en financieringen die mogelijk zijn. Deze kunnen wellicht de kosten van je omscholingstraject verlichten. 

  • Het sociale aspect: 

Probeer contact te leggen met mensen die al ervaring hebben in het vakgebied waarin je je wilt omscholen. Zij kunnen je vertellen hoe het daadwerkelijk is om van werkveld te veranderen en hoe het is om een studie te volgen naast je werk en alle andere verplichtingen die je hebt. Bij Avans+ hebben onze opleidingsmanagers een groot netwerk van alumni die je graag wat meer vertellen over de opleidingen en hoe zij hun omscholingstraject ervaren hebben. Ben je hier benieuwd naar? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze opleidingsmanagers.

Omscholen en werken

Jezelf omscholen zal aanzienlijke tijd en toewijding vergen, afhankelijk van de gekozen route. Denk na over hoeveel tijd je kunt besteden aan de omscholing, bijvoorbeeld of je voltijds of deeltijds wilt studeren en of je mogelijk andere verplichtingen hebt. Bij Avans+ zijn alle opleidingen flexibel aan te passen naar jouw wensen en behoeften, denk aan online lessen of een pauze inlassen wanneer je andere verplichtingen hebt die voor gaan, dus je bepaalt je eigen leertempo, wel zo ideaal! 

Bij Avans+ proef je direct of je nieuwe werkomgeving echt wat voor je is. Onze opleidingen zijn namelijk praktijkgericht. Dit houdt in dat je naast je studie ook een stage-/werkplek hebt waar je de opgedane kennis direct in de praktijk toe kan passen. Deze werkervaring gaat je helpen bij het opbouwen van relevante vaardigheden en het vergroten van je inzetbaarheid. 

Waarom jezelf om laten scholen bij Avans+?

Naast de praktische pijlers die we hierboven gedeeld hebben, kan het perspectief van oud deelnemers ook altijd helpen om een weloverwogen besluit te nemen. Want wie kan je nu beter vertellen hoe het is om te studeren bij Avans+ dan deelnemers die het traject al doorlopen hebben? Geloof ons niet zomaar op ons woord, deze deelnemers gingen je voor en delen hun ervaringen:

Mirjam: "Dankzij de opleiding van Avans+ heb ik mijn passie voor projectmanagement ontdekt en kon ik de overstap maken van een administratieve functie naar een uitdagende projectleidersrol. De praktijkgerichte aanpak en ondersteuning van docenten hebben me enorm geholpen."

Mark: "Als softwareontwikkelaar wilde ik mijn vaardigheden upgraden naar de nieuwste technologieën. Avans+ bood een intensieve cursus aan die me alle nodige kennis en tools heeft gegeven om aan de slag te gaan in het snel evoluerende IT-landschap. Ik kon direct na mijn opleiding een nieuwe baan vinden."

Laura: "Als verpleegkundige wilde ik me specialiseren in palliatieve zorg. Avans+ bood een geavanceerd programma aan dat perfect aansloot bij mijn behoeften. De combinatie van theoretische kennis en praktijkervaring heeft me geholpen om mijn carrière naar een hoger niveau te tillen en waardevol werk te doen voor patiënten in hun laatste levensfase."

Benieuwd naar alle omscholingsmogelijkheden bij Avans+? Deze vind je hier.

Nog meer informatie over omscholing?

Avans+ biedt alles wat je nodig hebt om je nieuwe carrièredoelen te verwezenlijken. Wij helpen je om nieuwe hoogten te bereiken en je professionele horizon te verbreden. Neem vandaag nog contact op met ons en zet de eerste stap naar een veelbelovende toekomst.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.