Skip to main content

Volledig virtueel onderwijs in tijden van corona

  • 07 april 2020
  • Door: Jeroen Brands

Het coronavirus raakt ook Avans+. Fysieke bijeenkomsten zijn tijdelijk niet mogelijk, terwijl het onderwijs zo veel mogelijk door moet gaan. Dat vraagt veel van medewerkers en van deelnemers. “Na de eerste berichten over het coronavirus zijn we intern direct aan de slag gegaan”, vertelt Jeroen Brands, onderwijskundig adviseur bij Avans+. “We hebben alle fysieke bijeenkomsten vervangen door een zo goed mogelijk online alternatief. Aan de eerste reacties van de deelnemers te horen, zijn we daarin geslaagd. Dit is echt een gezamenlijke prestatie van formaat.”

Het voordeel van blended learning

“We hadden vrij snel in de gaten dat het virus een serieuze impact zou hebben op onze organisatie. Verschillende deelnemers uitten al in een vroeg stadium hun zorgen; zij moesten van hun werkgever voorzichtig zijn met fysieke bijeenkomsten. Daarop heeft onze directie meteen keuzes gemaakt. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de voorbereidingen. Verschillende opleidingen werken al met blended learning, een mix van contactonderwijs en virtueel leren. Dat was in dit geval een groot voordeel.”

Zoom

“Bovendien hadden verschillende collega’s al goede ervaringen opgedaan met Zoom, een app voor videoconferencing. We hebben direct de benodigde accounts geregeld en een planning gemaakt. Vanuit alle opleidingen is meegedacht en geholpen. Dat was zo mooi om te zien. Samen hebben we de benodigde handleidingen geschreven en op elkaar afgestemd. Ook hebben we docenten waar nodig getraind om met Zoom te werken.”

Wederzijdse waardering

“Onze plannen hebben we snel uitgewerkt en uitgevoerd. Natuurlijk was het in het begin wennen voor iedereen. De eerste week stond dan ook vooral in het teken van trial and error en foutjes herstellen. We beseffen natuurlijk dat deelnemers hier mogelijk last van hebben gehad. We waarderen het dan ook enorm dat ze zich zo flexibel hebben opgesteld. Die waardering blijkt overigens wederzijds te zijn; van nagenoeg alle deelnemers horen we positieve geluiden over de nieuwe opzet. Ze vinden het een goed alternatief en zijn vooral blij dat ze gewoon verder kunnen met hun opleiding.”
Bekijk in onderstaande video de reacties van onze deelnemers over deze nieuwe vorm van onderwijs.

Monitoren

“Natuurlijk blijven we de komende tijd monitoren waar het virtueel onderwijs nog beter kan. Ook denken we nog verder over oplossingen voor lesstof die niet digitaal overgebracht kan worden. Denk aan bepaalde vaardigheden en (para)medische behandelingen. Ik vind het in ieder geval mooi om te zien dat alle partijen samen de schouders eronder zetten om hier een succes van te maken.”

Regelmaat

“Mijn tip aan deelnemers is: probeer ondanks alle veranderingen je normale ritme en dagelijkse structuur aan te houden. Houd je hoofd koel en ga zo veel mogelijk gewoon door. Dat is beter voor je mentale gesteldheid én voor je studie. Als alles om je heen draait, moet je zelf stil blijven staan om de dingen te kunnen zien en ze een plaats te kunnen geven. Regelmaat is belangrijk voor je studiesucces. Ga daar dus vooral mee door. En weet dat wij vanuit Avans+ alles zo goed mogelijk regelen om aan dat succes bij te dragen.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.