Skip to main content

Een direct toepasbare aanpak voor de Arbeidsmarktproblematiek in de Zorg

  • 02 februari 2022
  • Door: Co Politiek & Bernadette van Ling

Té mooi om waar te zijn?  of morgen al te realiseren?

Zorgprofessionals dreigen hun geloof en motivatie te verliezen. Mensen stromen in maar even snel weer uit. Zorgprofessionals blijken echter best bereid om meer te werken. Onderzoek geeft aan: 23% van de parttime werknemers wil meer en 43% niet direct. Randvoorwaarden voor beide groepen zijn een beter rooster, meer flexibiliteit, een betere beloning en een prettige organisatie. Dit geldt ook voor werknemers die ZZP’er willen worden, niet geld maar regie en flexibiliteit zijn de dominante redenen voor ZZPschap. 
 
Daarnaast zijn er commerciële intermediairs die een fortuin verdienen aan ZZP’ers. Dat geld kan beter besteed worden. Er zijn alternatieven zoals als zelfstandige werken naast het arbeidscontract. Door gebruik te maken van de kleineondernemingsregeling (KOR) werkt iemand als het ware ‘hybride’. 
 
Voor zorgorganisaties is het mogelijk, mits regionaal georiënteerd, om een eigen ZZP inkoopcollectief te organiseren zonder commerciële intermediairs.  
 
Wat is er nodig om van fictie tot realiteit te komen: 

  • Oplossing 1: Bestuurlijke wil om samenwerking op regio-niveau mogelijk te maken  
  • Oplossing 2: Inzet van een arbeidsmarktplatform die meerdere arbeidsmarktarrangementen binnen geldende wetgeving mogelijk maakt zoals: zoals collegiaal uitlenen, flexibele schil tussen onderwijs en zorg, hybride werken, doorwerken na pensioen en een eigen ZZP inkoopcollectief  
  • Oplossing 3: Verkorte, op persona gerichte, verpleegkundige opleidingen; concreet voortbouwend op alles wat professional al weet en kan 

Oplossing 2 en 3 zijn beschikbaar. In deze nader uitgewerkte whitepaper delen wij, Avans+ en Extrawerk meer over onze oplossingsrichtingen. Download hem snel door je gegevens achter te laten:

Download hier de whitepaper:

Een direct toepasbare aanpak voor de Arbeidsmarktproblematiek in de Zorg

Aanhef