Skip to main content

WYSIATI: Systeem 1 denken, een risico voor integraal risicomanagement

  • 22 oktober 2015
  • Door: Xander Smit

“When you develop your opinions on the basis of weak evidence, you will have difficulty interpreting subsequent information that contradicts these opinions, even if this new information is obviously more accurate.” - Nassim Nicholas Taleb

In zijn boek “Ons feilbare denken” geeft Daniel Kahneman een heldere uiteenzetting van de manier waarop wij (mensen) beslissingen nemen. Hij doet dat onder andere door uit te leggen dat er in feite twee systemen tegelijk actief zijn in onze manier van denken. Systeem 1 werkt snel en automatisch, met weinig of geen inspanning en geen gevoel van controle. Dit systeem wordt gekenmerkt door termen als intuïtief, associatief en direct. Systeem 2 omvat bewuste aandacht voor de mentale inspanningen die worden verricht en wordt vaak gekoppeld aan rationaliteit, weloverwogen keuzes maken en concentratie.

Bij systeem 1 is een belangrijke kracht aan het werk, die het nemen van de juiste beslissingen kan belemmeren. Daarom is het voor een persoon, maar zeker ook voor een organisatie2, belangrijk om zich bewust te zijn van de eigen manier van denken en vooral de beperkingen daarvan. In dit artikel wil ik de impact (van die beperkingen) voor het risicomanagement van een organisatie aan de orde stellen. Meer lezen? Download hieronder de whitepaper!

Download hier de whitepaper:

WYSIATI: Systeem 1 denken, een risico voor integraal risicomanagement

Aanhef