Skip to main content

Bezoek onze open dag op zaterdag 7 oktober in Breda. Klik hier voor meer informatie.

Goed advies; de normaalste zaak van de wereld!?

  • 14 februari 2014
  • Door: Koen van Schendel

Het is altijd leuk om complimenten te krijgen nadat ik een potentiële deelnemer persoonlijk te woord heb gestaan. “Bedankt dat u hiervoor de tijd heeft genomen”. Voor mij als opleidingsmanager is dit heel normaal. ‘Wat’ is normaal? zult u zich misschien afvragen?

Opleidingsadvies HRM

Mijn naam is Koen van Schendel, opleidingsmanager HRM bij Avans+. Onderdeel van het werk wat ik doe is het adviseren van klanten over de te volgen opleiding. Het is tenslotte niet zo maar iets, een opleiding kiezen. Op www.avansplus.nl of in een van onze brochures leest u in een prima tekst wat u met een opleiding kunt bereiken. Maar komt de boodschap dan echt over? Een opleiding kost geld, maar zeker ook tijd, van u en van uw werkgever/manager. Dan wilt u ook zeker weten dat u de enige juiste opleiding heeft gekozen. Dat deze opleiding naadloos aansluit bij uw persoonlijke achtergrond en bijdraagt aan de doelen die u ermee wilt verwezenlijken. Om er voor te zorgen dat u geld noch kostbare tijd verspilt, help ik u graag bij het maken van de juiste keuze.

Verrassende uitkomsten

De eerste vragen die ik stel tijdens een (telefonisch) adviesgesprek zijn: waarom wilt u een opleiding volgen en wat wilt u ermee bereiken? Waar wilt u beter in worden of wat wilt u met meer gemak doen? Waar wilt u meer plezier in hebben en in welke praktijksituatie wilt u dat ervaren? Vervolgvragen richten zich dan op wat daar voor nodig is. Soms gaat het om kennis vergroten of uw vaardigheden verbeteren. Vaak is het een combinatie van beiden. Door een bepaalde situatie als uitgangspunt te nemen, komen we vrij eenvoudig tot de kern van de vraag en komen de antwoorden al snel bovendrijven. Soms wordt een vermoeden bevestigd, maar verrassend genoeg is het advies vaak een andere opleiding dan die u in gedachten had. Het antwoord kan ook zijn dat dit niet het juiste moment voor u is om aan een opleiding te beginnen of dat Avans+ niet het gewenste ontwikkeltraject in haar ‘assortiment’ heeft.

Wederzijdse verwachtingen

Behalve vragen gericht op de inhoud van een opleiding worden ook vragen aan mij gesteld als: waar wordt de opleiding aangeboden? Door wie word(en) deze verzorgd?  Wie nemen nog meer deel? En, heb ik een keuze tussen overdag of in de avonduren? Maar nog belangrijker is de vraag: past een opleiding wel in mijn drukke agenda? Ik wil graag een opleiding volgen en succesvol afronden, maar ik heb al een drukke baan en een gezin, heb ik dan wel voldoende tijd voor een opleiding? 

Al deze vragen passeren de revue  tijdens een adviesgesprek en u gaat met duidelijke antwoorden naar huis.Het is voor u van belang dat u weet wat u van ons mag verwachten. Maar andersom ook, wat wordt van u verwacht? Avans+ wil immers ook dat u het traject naar tevredenheid doorloopt en succesvol afrondt.

De normaalste zaak van de wereld

Een goede voorbereiding is het halve werk is een spreekwoord wat ik graag in gedachten houd wanneer ik met klanten het gesprek aanga om zo samen te achterhalen wat het resultaat van een opleiding voor u moet zijn.

Ja, dat dit mij tijd kost is logisch, maar beter voorafgaande aan de opleiding erachter komen, dan halverwege, dat het niet bijdraagt aan het doel dat u voor ogen had. Dát is pas echt zonde van de tijd.

Daarom is het voor mij de normaalste zaak van de wereld om vooraf ruim de tijd te nemen zodat u de enige, juiste keuze maakt en dat u voor een ontwikkeltraject kiest dat uw prestaties in de praktijk gaat verbeteren. Daarmee investeert u niet alleen in uw eigen ontwikkeling, maar heeft uw organisatie daar ook profijt van.

Bij twijfel? Altijd bellen voor een persoonlijk advies! 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of mail kvanschendel@avansplus.nl. Of bekijk onze HR opleidingen.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.