Bijna alle vrouwen die behandeld zijn of worden voor borstkanker hebben last van gezondheidsproblemen, waarvoor ze hulp vragen aan een fysiotherapeut. Om deze cliënten adequaat te kunnen behandelen en begeleiden, is het voor de fysiotherapeut noodzakelijk om inzicht te hebben in de huidige gezondheidssituatie van de patiënt met borstkanker en in de factoren die het herstel beïnvloeden. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de gevolgen van de ziekte en de gevolgen van de (medische) behandeling.

Om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het thema borstkanker, bieden wij van 17 tot en met 28 augustus 2020 de gratis online cursus Borstkanker aan. In deze online cursus ga je samen met andere deelnemers aan de slag met de online aangeboden theorie, testen, quizzen en praktijkgerichte opdrachten.

Programma

Aan de hand van een casuïstiek, die als een rode draad door de cursus loopt, verdiepen we ons in de ziekte borstkanker, de medisch oncologische behandelingen, maar vooral op de gevolgen daarvan op de hulpvraag en het functioneren van de client. We nemen je mee in het klinisch redeneren rondom de client met borstkanker en de mogelijkheden van preventie en zelfmanagement.

De gratis online cursus Borstkanker heeft een gemiddelde studiebelasting van 2 tot 3 uur per week.

Werkwijze

De online cursus bestaat uit 2 levels. Ieder level staat een ander onderwerp centraal. Een level bestaat uit verschillende opdrachten. Bij veel van deze opdrachten kun je reageren. Zo ga je samen met andere deelnemers de verdieping opzoeken. Ook gaat de docent die deze cursus modereert met je in gesprek over de onderwerpen.

De thema’s per week

Level 1. Fysieke gevolgen van borstkanker

In dit level nemen we je aan de hand van een casuïstiek mee in het klinisch redeneren rondom een client met borstkanker tijdens chemotherapie. Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen hiervan en wat voor invloed kunnen deze hebben op jouw fysiotherapeutisch handelen?

Level 2. Problemen in arm en schouder

In dit volgende level richten we ons op de problemen in arm en schouderfunctie, die kunnen ontstaan als gevolg van de operatie en radiotherapie bij borstkanker. Aan de hand van de casuïstiek  doorlopen we het proces van klinisch redeneren rondom deze specifieke medisch oncologische behandelingen bij cliënten met borstkanker.

 

Aanmelden voor de gratis online cursus borstkanker is niet meer mogelijk. Wegens grote belangstelling kijken we naar een vervolg.