Opleiding: Opleiding veiligheid in het laboratorium chemie en biologie
Organisatie: Het Waterlaboratorium

"Het Waterlaboratorium had als doel om medewerkers weer op scherp te krijgen op het gebied van veiligheid, met andere woorden, het veiligheidsbewustzijn vergroten." alsdus Paulien de Bruine-Mulder. Een incompany traject met Avans+ bood hier volgens haar de perfecte oplossing.

Eigen praktijk verwerkt in de cursus

Omdat het programma in overleg is samengesteld, kon extra aandacht besteed worden aan de door medewerkers ingebrachte aandachtspunten, Het betrof hier zowel de chemie- als de biologieafdeling. Het verwerken van praktijkvoorbeelden met foto’s van Het Waterlaboratorium in het cursusmateriaal sprak erg aan.

Onderwerpen als PBM’s, zuurkasten, risicobeoordeling, afvalopslag, -inzameling en -etikettering zijn onder andere behandeld in de cursus. Ook zijn veiligheidsinformatiebladen, van door ons veel gebruikte gevaarlijke chemicaliën, besproken.

Opnieuw bewust van onveilige situaties

Paulien en haar collega's hebben geleerd kritisch te (blijven) kijken naar de dagelijkse omgeving waarin je werkt. Risico’s beoordelen en indien mogelijk de bron van de risico’s te verwijderen, te vervangen of te verkleinen. Als je al jaren in dezelfde ruimtes werkt met gevaarlijke stoffen, ben je je soms niet meer zo bewust van de gevaren van de stoffen waar je mee werkt en van de onveilige situaties in je werkomgeving.

Ervaringen delen en leren van collega’s

Door het bespreken van goede en minder goede ervaringen van medecursisten, kwamen we er achter dat iedereen wel eens iets heeft meegemaakt dat net wel, of niet goed is gegaan. De risico’s en de passende maatregelen werden gezamenlijk doorgesproken. Soms is het moeilijk om voorvallen te bespreken, maar deze ervaringen zijn goed om te delen en van elkaar te leren zodat er correctieve en preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Toegevoegde waarde voor de organisatie

Als gevolg van dit incompanytraject wordt het melden van (bijna) ongevallen opgenomen in een eenvoudig in te vullen digitaal formulier. Hierdoor wordt de drempel van het melden van onveilige situaties verlaagd. Deze meldingen worden gebruikt om minder veilige werkwijzen/situaties te kunnen verbeteren.

Maatwerk en open inschrijving

Avans+ levert maatwerk (in company) bij klanten op locatie. De klant bepaalt bij een maatwerk traject in overleg met de docent de inhoud van de cursus voor zowel het theoretische als het praktische gedeelte. De opleiding cursus Veiligheid in chemisch-analytische laboratoria wordt bij Avans+ in Breda via open inschrijving gegeven waarbij een optimale balans tussen theorie en praktijk uiteraard ook hier van toepassing is.

Meer informatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van laboratorium opleidingen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag bij jou langs om de mogelijkheden te bespreken.