Opleiding: Duurzame inzetbaarheid
Organisatie: Keerpunt

Bij risicomanagement is het voorkomen van uitval zeker zo belangrijk als effectieve verzuimbegeleiding. Keerpunt speelt hierop in met een maatwerkopleiding duurzame inzetbaarheid. De opleiding, tot stand gekomen in samenwerking met Avans+, schenkt ruim aandacht aan arbeidsdeskundige inzichten in relatie tot integraal gezondheidsmanagement. Hierdoor kan Keerpunt werkgevers en werknemers effectiever ondersteunen bij het vergroten van hun return on investment bij gezondheidsbeleid.

Duurzame inzetbaarheid is een grote uitdaging in deze tijd van vergrijzing, ontgroening, felle concurrentie en veranderende arbeidsrelaties. Werkgevers en werknemers dragen hierin beiden verantwoordelijkheid. Ze kunnen er samen voor zorgen dat organisaties en individuele medewerkers fit, competent en vitaal blijven. Vanuit een gedeeld belang: duurzame inzetbaarheid beperkt het risico op schadelast voor werkgever, verzekeraar en werknemer. Duurzaam inzetbare medewerkers blijven immers wendbaar, binnen én buiten de organisatie.

Krachtenbundeling

Vanuit deze gedachte investeert Keerpunt in een maatwerkopleiding duurzame inzetbaarheid voor het eigen personeel. De opleiding bestaat uit individuele opdrachten, een praktijkdag en een masterplan en wordt verzorgd door docenten van Avans+ en IVA Opleidingen & Training. Dankzij deze krachtenbundeling kunnen de medewerkers van Keerpunt kennis en vaardigheden opdoen rond thema’s als strategie, integraal gezondheidsmanagement, duurzame inzetbaarheid en kwaliteit van de arbeid. Tevens maken ze uitgebreid kennis met arbeidsdeskundige modellen en denkpatronen.

Interventies

Volgens Henk van Ringen, directeur bij IVA Opleidingen & Training, kan arbeidsdeskundige expertise direct bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. ‘Arbeidsdeskundige expertise is gericht op behoud van arbeidsvermogen. Zowel op organisatieniveau als per individu. Bij individuele verzuimsituaties kan arbeidsdeskundigheid er bijvoorbeeld voor zorgen dat het resterende werkvermogen optimaal benut wordt’. Koen van Schendel, Productmanager HRM bij Avans+ geeft aan dat op organisatieniveau informatie zoals functieverblijftijd, PMO’s etc. gebruiken om duurzame inzetbaarheid in beeld te brengen. Dit gaat verder dan gezondheid en vitaliteit, maar ook om de thema's als Flexibiliteit, Mobiliteit en Cultuur en Leiderschap. Daar kun je vervolgens met evidence based interventies op sturen. Deze interventies leveren geld op in plaats van dat ze geld kosten.’

Business partner

Met de opleidingen investeert Keerpunt nadrukkelijk in de dienstverlening aan klanten en cliënten. Voor Erwin Lots en Jolande Dirkx, directeuren van Keerpunt, ondersteunen de opleidingen de missie van de organisatie. ‘Wij willen doorgroeien naar een rol als business partner. Mede door deze opleiding kunnen onze casemanagers klanten vanuit een multidisciplinaire optiek gaan ondersteunen. Hierdoor kunnen we een grotere return on investment realiseren in het domein van verzuim en duurzame inzetbaarheid.’

Eerste groep gestart

Op 8 oktober 2013 is de eerste groep van start gegaan met de opleiding. Het gaat om casemanagers, branchespecialisten en leden van het management team van Keerpunt. Aan het eind van het opleidingstraject ontvangen de deelnemers bij positief resultaat het postbachelordiploma van de opleiding Risicomanagement duurzame arbeid. Ze mogen dan deze titel dragen: Register arbeidsdeskundig casemanager duurzame inzetbaarheid.

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. U kunt ons bereiken op 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.