Het bestuur van Stichting Kind en Onderwijs vroeg Avans+ om de opleiding Leidinggevende integraal kindcentrum (IKC) incompany te verzorgen. Twee deelnemers delen hun ervaringen: Leontine van der Wel, directeur van IKC De Lis en Douwina Dirkx, regiomanager bij Kinder Service Hotels (KSH). Wat wilden zij ontwikkelen en hoe hebben zij de opleiding ervaren?

Leontine van der Wel

“Ik begon in september 2018 als leidinggevende van IKC De Lis en had tot dan toe vooral ervaring opgedaan in het onderwijs. Met deze opleiding wilde ik mijn kennis vergroten over de kinderopvang om goed de verbinding te kunnen leggen binnen het IKC. Hoe zorgen we samen voor een vloeiende, doorgaande lijn voor de kinderen?”

Meerwaarde door gemengde groep

“De opleiding vond plaats in een gemengde groep en dat had echt meerwaarde. We hebben veel voorbeelden besproken vanuit het onderwijs én vanuit de kinderopvang. Zo kregen we gaandeweg veel inzicht in elkaars standpunten en uitdagingen, zoals wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jouw dagelijkse praktijk en hoe ga je hiermee om? De coronatijd was daar zeker een goede oefening in.”

Begrip voor elkaar

“Wat ik vooral heb meegenomen uit de opleiding, is meer begrip voor elkaars situatie. Ik heb meer zicht op de cultuurverschillen en heb geleerd om vragen te stellen voordat ik oordeel. De docenten creëerden bewust momenten van reflectie: hoe is dit bij je eigen organisatie? Daarbij speelden ze goed in op de groep. De docenten waren allemaal professionals uit de praktijk, maar ook theoretisch onderlegd. Ze hadden bovendien oog voor ieders persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg bijvoorbeeld een extra opdracht die me nog verder heeft gebracht. Nu ben ik nóg trotser op mijn diploma.”

Douwina Dirkx

“Ik werk nu 20 jaar in de kinderopvang, waarvan 17 jaar bij KSH. Daar ben ik in de loop van de tijd doorgegroeid naar de functie van regiomanager. Ik ben deze opleiding gaan volgen omdat ik mijn kennis over IKC’s wilde vergroten. Zo’n 90% van onze locaties voor kinderopvang is gevestigd in een basisschool. Ik was benieuwd hoe de kinderopvang en het onderwijs elkaar binnen een IKC kunnen versterken en er samen een succes van kunnen maken.”

Inzicht in het onderwijs

“Deze opleiding heeft mij meer inzicht gegeven in het onderwijs. Doordat we les kregen in een gemengde groep, kregen we meer begrip voor elkaars keuzes en beslissingen. Ik volgde de opleiding samen met een schooldirecteur en dat is echt een groot voordeel. Je legt samen een stevige gemeenschappelijke basis voor de toekomst. Zo kun je verschillen gemakkelijker overbruggen, zoals bij de uitleen van medewerkers. In sommige opzichten kunnen scholen zeker wat leren van de meer commerciële instelling binnen de kinderopvang.”

Veilige leeromgeving

“Onze groep bestond uit een mooie mix van mensen uit het onderwijs en de kinderopvang, waardoor je veel kennis en ideeën kon uitwisselen. De docenten zorgden voor waardevolle feedback en een veilige leeromgeving waarin open gesprekken mogelijk waren. Avans+ was ook flexibel en begripvol toen het coronavirus voor grote drukte op de werkvloer zorgde. Zij hebben er alles aan gedaan om de opleiding zo goed mogelijk door te laten gaan.”

Aanrader

Leontine: “Ik zou deze opleiding zeker aanbevelen. Hij is vooral praktisch inzetbaar. De tijdsinvestering is te overzien en dat vond ik erg prettig.” Ook Douwina raadt de opleiding aan: “Voor mij zat de meerwaarde vooral in het samen met collega’s leren. Daardoor ontstonden er korte lijnen en diepgaandere gesprekken. Je werkt samen naar één doel toe.”

Meer informatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.