Opleiding: Basiscursus installatietechniek
Organisatie: Strukton

Strukton helpt klanten in de markten rail, civiele infrastructuur en gebouwen verder door de toepassing van specialistische technieken. Behalve de Nederlandse en Europese markt bedient Strukton met zijn specialismen ook steeds meer de wereldmarkt. Maar behalve de wereld steeds verder te veroveren, heeft Strukton zeker ook oog voor groei op de interne werkvloer. Zo zijn er afgelopen jaar 80 commerciële medewerkers een ontwikkeltraject ingegaan wat ertoe heeft geleid dat zij inhoudelijk beter onderlegd zijn op het installatietechnische vlak. Strukton heeft Avans+ benaderd om dit traject, incompany, bij Strukton te verzorgen. Ron Kasbergen, manager engineering en coördinator binnen Strukton van dit ontwikkeltraject, vertelt over het proces en het resultaat.

Commerciële tijgers met onvoldoende technische kennis

“Strukton heeft goede accountmanagers in dienst. Mensen die al jaren in het vak zitten en volop commercieel succes op hun naam hebben staan. Echter door de veranderende markt, de zware concurrentie in onze business en een steeds kritischer wordende klant die 1 aanspreekpunt wil hebben, ontstond de behoefte om deze accountmanagers beter technisch te onderleggen. Dat hij/zij de klant beter begrijpen, de juiste vragen kan stellen en in sommige gevallen zelfs direct antwoord kan geven op vragen rondom installatietechnische vraagstukken. Het volgen van een basiscursus installatietechniek was een logisch vervolg.

Van koffie tot vloerbedekking

Wij zitten overal, van koelinstallaties, luchtbehandeling en verwarmingsapparatuur tot aan koffieautomaten en onderhoud van de vloerbedekking. Dit betekent dat een breed georiënteerd (technisch) kennisniveau wenselijk is.

80 mensen is een grote groep en gezien het brede spectrum waarin te opereren was dit geen klus om er zo even bij te doen. Ondanks dat ik zelf ook interne trainingen verzorg, zijn we op zoek gegaan naar een partij die ons hierbij verder kon helpen. Avans+ staat met haar technische opleidingen van oudsher al op de kaart. Zij zijn de grondleggers op het gebied van de post hbo installatietechniek en naar mijn mening nog steeds een van de beste op dit niveau.

De basiscursus Installatietechniek van Avans+ bleek een prima basis te zijn voor dit traject. Echter waren een aantal inhoudelijke aanpassingen wel wenselijk. Zo is er bijvoorbeeld een module rondom duurzaamheid toegevoegd aan het programma.

Van scepsis naar waardering

In beginsel was er enige weerstand onder de accountmanagers. Ze hadden het (te) druk en zagen de toegevoegde waarde er niet direct van in. Leidinggevenden en managers hebben dan ook gesprekken gevoerd waarin ze hebben uitgelegd dat in deze lastige tijden zo’n soort ontwikkeling wenselijk is zodat optimale inzetbaarheid van het personeel gerealiseerd kan worden. Daarnaast wilde het management zelf het goede voorbeeld geven en is daarom een traject gestart met een pilotgroep van directieleden en managers operations. Zij hebben tijdens het volgen van de cursus nog inspraak gehad in het programma waardoor het uiteindelijk een op maat gesneden ontwikkeltraject voor Strukton is geworden. Op deze manier gaven zij een heel duidelijk signaal af in de organisatie waardoor snel draagvlak werd gecreëerd.

Tenslotte heeft de algemeen directeur Worksphere bij de opstart van iedere groep ook nog een introductiepraatje gehouden waarin hij nogmaals benadrukte dat het in ontwikkeling blijven, voor jezelf en voor de organisatie, van groot belang is. Daar waar aan het begin enige scepsis was, was na het voorstelrondje tijdens de koffiepauze de algemene attitude: wat fijn dat Strukton in mij wil investeren, het kost tenslotte tijd en geld en we worden er allemaal beter van. Een goede, gezonde start van een interessant leertraject.

Kijkje in de keuken

De cursus, bestaande uit totaal 6 groepen met per groep 7 bijeenkomsten, is als zeer positief ervaren. Men was onder de indruk van de docenten; praktijkmensen met een prettig didactisch vermogen om de leerstof over te brengen. Ook de praktijkopdrachten bij Kenteq en PTC+ vielen erg goed in de smaak. Dit ‘kijkje in de keuken’ was leuk en leerzaam. De meesten kwamen tot de conclusie dat ze toch eigenlijk weinig tot echt niks wisten, wie had er nou benul van hoe een koelmachine echt werkt? Na de kennisoverdracht werd dus ook in de praktijk geoefend met het geleerde, en ook de dames uit de groepen hadden er plezier in.

Het resultaat: wanneer komt er een vervolg?

Behalve dat de accountmanagers na de opleiding een prima basis van installatietechnische kennis hadden gelegd, lagen er ook nog eens 80 bruikbare ideeën naar aanleiding van de eindpresentaties. De accountmanager is niet alleen een betere gesprekspartner voor de klant, maar ook voor de interne technische specialist binnen Strukton. Hij kan beter meedenken met deze specialist en eerder bij de klant herkennen welke specialist hierbij betrokken moet worden. Dit is een enorme efficiency slag.

Maar wat ik persoonlijk ook heel erg leuk vind is dat een deel van de medewerkers mij al weer heeft benaderd met het verzoek of er nog een vervolgtraject kan komen waarmee ze nog meer de diepte in kunnen. Ze hebben de smaak te pakken! Wordt zeker vervolgd.”

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ op het gebied van techniek opleidingen voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. U kunt ons bereiken op 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.