Heb jij interesse in een opleiding bedrijfskunde en twijfel je of je de postbacheloropleiding Bedrijfskunde of de postbachelor Bedrijfskundig management moet gaan volgen? Hieronder lees je meer over het verschil zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw loopbaan en ambities.

Postbachelor Bedrijfskunde

De postbachelor Bedrijfskunde is een 1 jarige opleiding gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en het verwerven van actuele- en inhoudelijke bedrijfskundige kennis. Je gaat aan de slag om processen beter in te richten en je leert kiezen welke methoden het beste passen bij het aansturen van jouw team. Niet alleen wordt je vakinhoudelijk sterker, maar ook ga je werken aan persoonlijk leiderschap en leer je draagvlak te creëren. Na deze opleiding ben je in staat om sturing te geven aan verandering en innovaties en gebruik je je leiderschapskwaliteiten om anderen in beweging te brengen. Je weet hoe je jouw organisatieprocessen moet aanscherpen terwijl je aandacht houdt voor je doel, de medewerkers en het succes van de organisatie. De postbacheloropleiding bestaat uit 4 modules, waarvan 2 verplichte en 2 modules naar keuze.

Postbachelor Bedrijfskundig management

De postbachelor Bedrijfskundig management is een 1,5 jarige opleiding met een focus op strategie, verbreding en verdieping. In deze opleiding met extra modules optimaliseer je je leiderschapskwaliteiten. Ook complexe organisatievraagstukken pak jij met beide handen aan én los je op na het volbrengen van deze opleiding. Je brengt bedrijfskundige inzichten in die de organisatie verder helpen en levert een aantoonbare bijdrage aan een betere bedrijfsvoering en het realiseren van organisatiedoelstellingen. Dankzij jouw nieuwe kennis en inzichten ben je een gesprekspartner op strategisch niveau zowel binnen als buiten jouw organisatie. Deze postbacheloropleiding bestaat uit 6 modules, waarvan 3 verplichte en 3 modules naar keuze.

De verschillen

Het verschil tussen de 2 postbacheloropleidingen zit zowel in de inhoud als de duur van de opleiding. Bedrijfskunde is meer gericht op de uitvoering en ‘hoe’ je processen aanpakt, terwijl Bedrijfskundig management gericht is op de strategie en de ‘waarom’ je dit doet. Bedrijfskunde richt zich op het efficiënt maken van een gehele afdeling terwijl Bedrijfskundig management het breder aanpakt met het gehele bedrijfsproces.

verschil bedrijfskunde en bedrijfskundig management


Kun je doorstromen?

Wanneer je de 1-jarige post hbo Bedrijfskunde hebt afgerond, is het ook nog mogelijk om direct of op een later moment door te stromen naar Bedrijfskundig management. Je volgt dan 2 modules extra en na een half jaar mag je dan ook het diploma van Bedrijfskundig management in ontvangst nemen.

Werk jij in de zorg?

Speciaal voor mensen uit de zorg hebben we ook de postbachelor Bedrijfskundig Zorgmanagement. Deze opleiding heeft veel overlap met de besproken opleidingen, maar zorgt voor meer verdieping in de visie, strategie en doelen van een zorginstelling of ziekenhuis. Met deze zorgmanagement opleiding ontwikkel je je managementvaardigheden, zet je je persoonlijke leiderschapsstijl op een effectieve manier in en benader je veranderingen in het zorgproces vanuit verschillende invalshoeken.