Skip to main content

Groepsdynamica vakbekwaam

Groepsdynamica-vakbekwaam-avansplus
iets voor u?
 • U heeft de cursus Groepsdynamica startbekwaam bij Avans⁺afgerond.
 • U wilt als onderwijsprofessional verantwoordelijkheden nemen en delen om de dynamica in de groep te kunnen beïnvloeden.
 • U wilt op basis van betrouwbare testgegevens een handelingsverlegenheidsvraag kunnen formuleren en hier een gedegen interventie op afstemmen.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 5 dagdelen
 • studiebelasting 4,5 uur per bijeenkomst
 • studiekosten € 725,-
 • startdata
  • 05-02-2018 Breda
Bekijk alle startdata en locaties
groepsdynamica-opleiding-vakbekwaam

Groepsdynamica oefeningen

De training groepsdynamica vakbekwaam - een vervolg op groepsdynamica startbekwaam - vergroot de expertise op het gebied van groepsdynamisch proces. Om het observeren en analyseren door een groepsdynamisch perspectief verder te ontwikkelen, maken we naast het model “Klasse(n)spel” gebruik van de Semanticselection test (SST).

We analyseren de gevolgen van een gekozen interventie aan de hand van een eerste observatie en analyse welke u heeft leren toepassen in de training groepsdynamica startbekwaam. Centraal staat het toepassen van het model “Klasse(n)spel” in combinatie met de SST om een zo optimaal mogelijke Possibility Atmosphere te creëren. Er is immers een duidelijk verband tussen sociale interactie (binnen de klas en tussen leerkracht-klas), leerling prestaties en welbevinden (Sivan & Chan, 2013).

registerleraar-logo-jongekind

Deze cursus is gevalideerd door Registerleraar.nl.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze training is bedoeld voor onderwijsprofessionals die de training groepsdynamica startbekwaam bij Avans⁺ hebben afgerond. Binnen deze cursus leert de professional resultaten uit een willekeurig afgenomen SST te evalueren en op basis van de analyse is de professional in staat om binnen een realistische beroepscontext een handelingsverlegenheidsvraag (bij voorkeur over het eigen professioneel gedrag) te formuleren en hier een complexe interventie op af te stemmen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze training vindt gedeeltelijk in de praktijk plaats (bewegingslokaal) waar we een groep gaan observeren, analyseren en diagnosticeren. Centraal staat het toepassen van het model “Klasse(n)spel” en de Semanticselection test (SST). Tussen de bijeenkomsten wordt gewerkt met opdrachten voor toepassing in de praktijk. U rondt de cursus af met een portfolio, zodat u kunt aantonen dat u de competenties beheerst.

   

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De training groepsdynamica vakbekwaam bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3,5 uur.

  De bijeenkomsten vinden wisselend plaats op maandag, donderdag of vrijdag.

  Houdt u daarnaast rekening met 4,5 uur zelfstudie per bijeenkomst (voorbereiding, literatuur en werkopdracht).  De totale studiebelasting is 40 uur.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de training Groepsdynamica vakbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 725,- (vrij van btw)
  • Arrangementskosten: € 15,- (exclusief 6% btw)

  Eventuele kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.

  De kosten voor het gebruik van 2 Semanticselection testen (SST) voor een klas van 30 leerlingen zijn in de opleidingskosten inbegrepen.

  Diploma

  Diploma

  Deelnemers die deze training met succes doorlopen, minimaal 80% aanwezig zijn en een voldoende beoordeling van het portfolio, behalen een certificaat van Avans+.

   

  Resultaat

  Resultaat

  Na de training bent u instaat om binnen een willekeurige groep een groepsobservatie af te nemen, te analyseren en de resultaten te onderbouwen vanuit het model “Klassenspel” en de Semanticselection test (SST). Op basis van de resultaten bent u in staat tot het formuleren van een handelingsverlegenheidsvraag (bij voorkeur over het eigen professioneel gedrag) en hier complexe interventies op afstemmen die aansluit bij de problematiek en dynamica van de groep met als doel de possibility atmosphere en het sociaal welbevinden in de groep te bevorderen. 

   

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de commerciële binnendienst via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 01.

  Programma
  Programma

  De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding

  • Principes ruimte nemen en geven
  • Principes dynamiek in een groep
  • Reflecteren op eigen handelen
  • Afnemen van de SST als 0 meting
  • Analyseren en interpreteren van  verzamelde (groeps- en gedrag) informatie
  • Toepassen van complexe interventies gericht op het beïnvloeden van de groepsdynamiek
  • Analyseren resultaten van de 0 en 1 meting
  • Het formuleren van een handelingsverlegenheidsvraag en hier een complexe interventie op afstemmen

  programma-groepsdynamica-vakbekwaam
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan