Skip to main content

Rekenspecialist

Rekenspecialist
iets voor u?
 • U werkt als leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs en heeft affiniteit met reken-wiskunde onderwijs.
 • U wilt uw vakinhoudelijke kennis en didactisch handelen op het gebied van reken-wiskunde onderwijs verstevigen en uitbreiden.
 • U wilt uw onderwijs nog beter afstemmen op leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 6 maanden
 • studiebelasting 150 SBU
 • studiekosten 1.550,-
 • startdata
  • 04-02-2020 Breda
  • 04-02-2020 Den Bosch
  • 04-02-2020 Goes
  • 04-02-2020 Utrecht
  • 11-02-2020 Rotterdam
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Rekenspecialist

Rekenspecialist

De opleiding tot rekenspecialist richt zich op de vakdidactiek rekenen-wiskunde.
Een rekenspecialist is in staat om op verschillende niveaus rekenonderwijs te ontwikkelen op basis van leerlijnen, referentieniveaus en kerndoelen. Hij/zij heeft een visie op en kennis en inzichten van de verschillende rekendomeinen. De specialist is in staat rekenonderwijs in te richten op basis van een gedegen analyse en krijgt zicht op de effecten, zoals bijvoorbeeld het inrichten van een krachtige leeromgeving, van het aangeboden onderwijs.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding rekenspecialist is bedoeld voor leraren in het (speciaal) basisonderwijs met enkele jaren ervaring en affiniteit met reken-wiskunde onderwijs.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Naast de meer traditionele leervormen (plenaire bijeenkomsten) zal een deel van het leren plaatsvinden via leren in de eigen organisatie en onze digitale leeromgeving ten behoeve van ‘social learning’. Hiermee wordt aangesloten bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw: u voert regie over uw eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor uw leren waar, wanneer en met wie u dat wilt.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding tot rekenspecialist bestaat uit 7 bijeenkomsten van 3 uur en heeft een doorlooptijd van een half jaar.
  De opleiding kent een studiebelasting van 150 uur, waarvan 21 contacturen. De overige uren worden besteed aan zelfstudie (o.a. via het social learning platform) en werkplekleren.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Rekenspecialist zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.550,-
  • Arrangementskosten: € 30,-

  Eventuele kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.
  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de opleiding rekenspecialist ontvangt u het certificaat rekenspecialist.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding bent u in staat om:

  • Vanuit een visie op reken-wiskunde onderwijs en vanuit kennis en inzichten van de verschillende rekendomeinen het rekenonderwijs in te richten.
  • Een krachtige leeromgeving in te richten, gebruik makend van verschillende werkvormen.
  • Leerlingen op verschillende niveaus adequaat te begeleiden en ondersteunen.
  • Een kwaliteitsanalyse te maken en de juiste interventies te bepalen.
  • Zelfstandig reken-wiskunde opgaven op te lossen door gebruik te maken van diverse oplossingsstrategieën.

  Vervolgopleiding

  Vervolgopleiding

  Na afronding van de opleiding Rekenspecialist kunt u doorstromen naar de opleiding coördinator waar u zichzelf in een half jaar verder ontwikkelt op het gebied van Persoonlijk leiderschap, Verandermanagement en Coachend en begeleiden zodat u als taalcoördinator aan de slag kunt. Tevens is het mogelijk om uzelf verder te ontwikkelen op één van bovengenoemde thema’s, passend bij uw wensen en ambities.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van uw keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  Programma

  De opleiding rekenspecialist bestaat uit een kernprogramma en een facultatief programma. In het kernprogramma komen de volgende thema’s aan bod: oriëntatie, gecijferdheid, analyseren van leerling gegevens, communicatie, oefenen, leerlijnen, zwakke rekenaars, sterke rekenaars en netwerken. In het facultatieve deel wordt een keuze gemaakt uit de volgende thema’s: tafeldidactiek, ontluikende gecijferdheid, meetkunde, procenten, denken in doelen, opbrengstgericht werken, digitale didactiek, taal in de rekenles, rekenen in andere vakken, onderzoekend leren en creativiteit. De keuze voor de facultatieve thema’s is niet willekeurig. Er zal zorg gedragen moeten worden voor een samenhangende opleiding.
  In de opleiding is aandacht voor beproefde vakdidactische inzichten en leerlijnen en het reken-wiskunde onderwijs. De opleiding sluit aan op de actuele ontwikkelingen als de referentieniveaus rekenen, passende perspectieven, onderzoekend leren, digitale onderwijsmaterialen, resultaatgericht werken, het handelingsgericht werken in het reken-wiskunde onderwijs, het protocol Ernstige reken-wiskunde problemen en dyscalculie (ERWD) en bovenpresteerders in het reken-wiskundeles.

  Programma
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven