Skip to main content

Dementiezorg

Dementiezorg
iets voor u?
 • Je wilt jezelf verdiepen in de zorg aan thuiswonende mensen met dementie en hun naaste(n).
 • Je wilt bijdragen aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun naaste(n) door hen te ondersteunen en te coachen.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 5 maanden
 • studiebelasting 11 uur per week
 • studiekosten 2.095,-
 • startdata
  • 09-03-2020 Apeldoorn
  • 09-03-2020 Utrecht
  • 17-03-2020 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Dementiezorg

Dementiezorg

Door de wisselende combinaties van aandoeningen en beperkingen en een toenemend zelfzorgtekort bij de cliënt is dementiezorg hoog-complex, onvoorspelbaar en moeilijk te protocolleren. Mensen met dementie ontwikkelen steeds meer co-morbiditeit en complexe hulpvragen. Om mensen met dementie zo lang als mogelijk met behoud van eigen regie en kwaliteit van leven te kunnen laten functioneren, is van groot belang dat veranderingen in de zorgvraag snel worden gesignaleerd en dat wordt samengewerkt met andere professionals en mantelzorgers. Ondersteunen van mantelzorgers is een belangrijk speerpunt in dementiezorg. Het vraagt om een vooruitziende blik en vaardigheden om hen enerzijds te coachen in het nemen van eigen regie en anderzijds hen (tijdelijk) te ontlasten wanneer de zorg teveel wordt.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een minimaal op mbo-opgeleide en BIG-geregistreerde verpleegkundige met hbo-werk- en -denkniveau. Voor de opleiding dien je een werk- of stageovereenkomst te hebben van minimaal 8 uur per week bij een organisatie die verpleegkundigen op hbo-niveau inzet in de eerstelijnszorg, een thuiszorgorganisatie, VVT-instelling of een huisartsenpraktijk.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding is competentiegericht opgezet. Het programma bevat interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen. Jouw eigen praktijkervaring en die van je mededeelnemers worden zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de beroepspraktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij je in dit leerproces.

  Het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van jouw communicatievaardigheden lopen als een rode draad door de hele opleiding heen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Dementiezorg duurt 5 maanden. Je hebt één keer per twee weken les. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten op jouw leer-/werkplek. De gemiddelde studiebelasting is 10 tot 12 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Dementiezorg zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 2095,-.
  • Materiaalkosten: € 300,-

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het certificaat Dementiezorg. Met dit certificaat van Avanskun je je registreren in het van het kwaliteitsregister van de algemene beroepsvereniging V&VN, waar de opleiding is geaccrediteerd.

  Resultaat

  Resultaat

  Met dit opleidingstraject ben je in staat zorg te bieden aan zorg aan mensen met dementie  en hun naaste(n) in de thuissituatie en kun je de cliënt en diens naaste(n) centraal stellen. Je draagt bij aan preventieve maatregelen om de cliënt, zo lang als mogelijk is thuis te laten wonen, met behoud van kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven.

  Vervolgopleiding

  Vervolgopleiding

  Na deze opleiding(en) kun je jezelf verder ontwikkelen in Ouderenzorg, Palliatieve zorg en Oncologische (na)zorg in de eerste lijn.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over de opleiding of ben je geïnteresseerd in een incompany traject? Avans+ heeft referenties van organisaties waar opleidingstrajecten met betrekking tot intensieve zorg in de eerste lijn incompany en op maat met succes zijn uitgevoerd. Op verzoek kunnen wij je in contact brengen met deze referenties. Neem vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  De opleiding Dementiezorg is gebaseerd op actuele en EBP-zorgstandaarden, kwaliteit- en beleidskaders en de meest recente verpleegkundige competentieprofielen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Veelvoorkomende  vormen van dementie met diagnostische- en behandelmethoden;
  • Symptoommanagement;
  • Bijdragen aan een zorgplan op basis van proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming;
  • Effectief netwerken en samenwerken;
  • Zelfredzaamheid en zelfregie;
  • Informele- en mantelzorg;
  • Ethiek en communicatie

  De CanMEDS-rollen die je hierbij versterkt zijn de rollen Zorgverlener, Communicator, Samenwerkingspartner en Reflecterende EBP-professional.

  Programma
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven