Skip to main content

Onze deuren zijn geopend en fysieke lessen zijn gedeeltelijk weer gestart! Kijk hier voor meer informatie.

Somatische aspecten in het verpleeghuis

Inschrijven
Somatische aspecten in het verpleeghuis
Iets voor jou?
 • Je bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige of een gediplomeerd praktijkondersteuner.
 • Je hebt hbo- denk- en -werkniveau.
 • Je bent werkzaam bij een verpleeghuis, een vergelijkbare zorgomgeving of heeft een ambitie in deze richting.

De praktijkverpleegkundige in de langdurige zorg wordt vaak ingezet voorafgaand aan het consult van de arts en daarom heb je kennis nodig van veel voorkomende ziektebeelden. Deze worden behandeld in de opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis is bedoeld voor BIG-geregistreerd verpleegkundigen en gediplomeerd praktijkondersteuners met hbo- werk- en -denkniveau. Je bent werkzaam bij een verpleeghuis, een vergelijkbare zorgomgeving of hebt een ambitie in deze richting. Je hebt behoefte aan meer gespecialiseerde kennis op het gebied van somatische aspecten bij (kwetsbare) ouderen in een intramurale setting.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis is competentiegericht opgezet. Jouw eigen werkervaring en die van jouw mededeelnemers worden zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij je in het leerproces. Je rondt de module af met een casestudy.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding duurt ongeveer 6 maanden en telt 11 bijeenkomsten. Je hebt eens per 2 weken les en in de tussenliggende weken werk je aan opdrachten (op jouw leer-/werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.999,-.
  • Boeken circa: € 190,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding ontvang je een certificaat. Accreditatie wordt gegeven namens het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN.

  Resultaat

  Resultaat

  Je bent in staat om aan vraagverheldering en triage te doen voor de arts op het gebied van de somatische zorg. Je kunt vraagstukken analyseren en bepalen of doorverwijzing noodzakelijk is. Je kent de juiste methoden om jouw doorverwijzing te onderbouwen. Als de arts of een andere behandelaar (op basis van jouw voorwerk) een diagnose heeft gesteld en het behandelplan heeft opgesteld, kun je mantelzorgers en zorgmedewerkers hierbij betrekken. Waar nodig rapporteer je zelf in het zorgdossier om de afgesproken acties met de arts in het zorgplan vast te leggen. Mogelijk voer jij, in de rol van praktijkverpleegkundige, de gekozen interventies zelf uit.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Somatische aspecten in het verpleeghuis

  In het verpleeghuis gaat het om complexe zorg voor kwetsbare ouderen. In deze module behandelen we de richtlijnen en kennis van ziektebeelden en de toepassing ervan in de behandelplannen van diverse ziekteprocessen. Preventie, medicatie en het effectief coördineren van zorg komen aan bod. Complexe casuïstiek uit jouw eigen praktijk wordt besproken met behulp van de methodieken zoals klinisch redeneren en multidisciplinair overleg.

  • Complexe ziekteprocessen bij de kwetsbare ouderen en de toepassing van kennis, richtlijnen en de juiste interventies in de zorgprocessen. 
  • Zorginnovatie en domotica
  • Palliatieve zorg, pijnbestrijding, begeleiding bij levenseinde en ethische aspecten

  programma somatische aspecten
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Download brochure Inscrijven