Skip to main content

Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen

Opleiding Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen
iets voor u?
 • Je werkt als verpleegkundige en hebt eerder een opleiding hbo-v afgerond.
 • Je wilt zorgvragers met complexe zorgvragen optimaal kunnen helpen.
 • Je wilt jezelf verder ontwikkelen op het gebied van klinisch redeneren.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 550,-
 • startdata
Bekijk alle startdata en locaties
Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen avansplus breda

Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen

Als hbo-verpleegkundige ben je voortdurend bezig met de gezondheid van de zorgvragers die je onder je hoede hebt. Je verzamelt hun gegevens en analyseert die om de (klinische) problemen vast te stellen en de benodigde interventies toe te passen. Hierbij staat het klinisch redeneren centraal.

Wat is klinisch redeneren?

Klinisch redeneren is een essentiële denkvaardigheid die je continu toepast bij iedere zorgvrager. Zeker wanneer je werkt met complexe zorgsituaties en zorgvragers met multimorbiditeit zijn er vaak intensieve en ingrijpende behandelingen nodig. Dit vereist een goed ontwikkeld observatievermogen, een continu scherp denkvermogen en een goed georganiseerd handelend vermogen. Een voorwaarde om doelgericht te kunnen redeneren is een stevige biomedische kennis.

Losse postbachelormodules

Deze Module Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen is samen met de module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen en de module Kwaliteitszorg voor hbo-verpleegkundigen een complete postbachelor.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een hbo-bachelor werk- en denkniveau. Deze cursus is bestemd voor hbo- verpleegkundigen die vóór 2010 zijn afgestudeerd en hbo-verpleegkundigen die zich (verder) willen ontwikkelen op het gebied van klinisch redeneren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  In de Module Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen leer je op een analytische manier te denken en te handelen binnen complexe klinische praktijksituaties aan de hand van de vier O’s:

  • Observeren;
  • Ordenen;
  • Oordelen;
  • Overdenken.

  De 6 stappen van ProActive Nursing (Bakker, 2014) staan binnen deze module centraal.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De Module Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen bestaat uit 5 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur, verspreid over 10 weken. Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de opdrachten heb je ongeveer 4 uur voorbereidingstijd nodig per bijeenkomst. Je dient dus ongeveer 4 uur per week voor zelfstudie te reserveren.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module Klinisch redeneren zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 550,-
  • Boeken: circa € 100,- Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze module succesvol hebt afgerond ontvang je een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van deze module ken je de principes van klinisch redeneren met de 6 stappen van de ProActive Nursing-methodiek. Je kunt een casus uit jouw beroepspraktijk methodisch analyseren met deze 6 stappen door het toepassen van diverse redeneerhulpen.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Deze opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van je ontwikkelvraagstuk. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor je medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Rachida Handor via 076-5258876.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen

  Deze opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Introductie ProActive Nursing: klinisch redeneren in zes stappen
  • Klinische probleemstellingen
  • Aanvullend onderzoek
  • Het klinisch verloop
  • Evaluatie van zorg

  Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen programma avansplus
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven