Skip to main content

Motiverende Gespreksvoering

motiverende gespreksvoering avansplus breda
iets voor u?
 • U bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige of een ervaren doktersassistent.
 • U heeft hbo werk- en denkniveau.
 • U wilt basisvaardigheden leren om cliënten effectief te kunnen motiveren.

 

In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 4 weken
 • studiebelasting 8 uur per week
 • studiekosten 695,-
 • startdata
  • 10-09-2019 Utrecht
  • 04-09-2019 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
opleiding motiverende gespreksvoering (mgv) avansplus breda

Motiverende gespreksvoering

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat motiverende gespreksvoering een succesvolle methode is in onder andere het motiveren van mensen bij het stoppen met roken of het verhogen van medicatie- en therapietrouw. In 6 dagdelen worden de basisvaardigheden van motiverende gespreksvoering behandeld, toegespitst op de rol van praktijkverpleegkundige of –ondersteuner in de huisartsenzorg.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding richt zich op het effectief kunnen toepassen van motiverende gespreksvoering in de huisartsenzorg. De module is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen of ervaren doktersassistenten met hbo werk- en denkniveau. Voor de duur van de module dient u een werk- of stageplek te hebben voor minimaal 8 uur per week als praktijkverpleegkundige of –ondersteuner in de huisartsenzorg of andere relevante werkzaamheden waar motiverende gespreksvoering kan worden toegepast. De opleiding is eveneens geschikt als basismodule motiverende gespreksvoering voor andere verpleegkundigen in de eerstelijnszorg, zoals jeugd- of wijkverpleegkundigen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Motiverende gespreksvoering  is praktijkgericht en behandelt veel casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. In de modules vormen de competentiegebieden de leidraad, maar vooral de professionele zorgverlening staat centraal. Uw eigen werkervaring en die van uw mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij u in het leerproces. Theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Tussen de bijeenkomsten wordt gewerkt met opdrachten voor toepassing in de praktijk. U rondt de module af met een eindopdracht, zodat u kunt aantonen dat u de competenties bezit.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding duurt 1 maand en bestaat uit 6 dagdelen verdeeld over 3 bijeenkomsten. U heeft eens per 2 weken les in de middag- en avonduren. In de tussenliggende weken werkt u aan opdrachten. De gemiddelde studiebelasting is 8 uur per week, inclusief oefenen op de stage- of werkplek en exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Motiverende gespreksvoering zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 695,-
  • Boeken: circa € 50,- Deze schaft u zelf aan.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

   

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u het certificaat Motiverende gespreksvoering.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding Motiverende gespreksvoering bent u in staat effectief met cliënten te communiceren door doelgericht motiverende gespreksvoering in te zetten in laag- tot middencomplexe zorgsituaties binnen de context van de cliënt.

  U kunt de 5 basisvaardigheden van de samenwerkingsgerichte communicatiestijl Motiverende gespreksvoering effectief toepassen, gericht op het oproepen en versterken van persoonlijke motivatie, in de context van de cliënt. Daarnaast bent u in staat constructief invloed uit te oefenen wanneer er sprake is van ambivalentie bij de cliënt en zelfmanagement bij de cliënt te vergroten. U weet wanneer in een consult welke onderdelen van motiverende gespreksvoering effectief toe te passen bij de eigen manier van werken.  

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Dagdeel 1

  Het eerste dagdeel gaat in op de vragen: wat is motivatie en hoe beïnvloed je motivatie? We behandelen hierbij de uitgangspunten en de basishouding van motiverende gespreksvoering. Een andere belangrijke vraag die aan bod komt, is: hoe gemotiveerd bent u?

  Dagdeel 2

  Dit dagdeel behandelen we de theorie en oefeningen van 4 processen in de communicatiemethodiek:

  • Verbinden
  • Focus lessen
  • Ontlokken en plannen
  • Basisvaardigheden motiverende gespreksvoering (open vragen, reflecties, bevestigingen, samenvatten, informatie en advies geven)

  Dagdeel 3

  Dagdeel 3 concentreert zich op vervolgoefeningen van de 4 processen in de communicatiemethodiek.

  motiverende gespreksvoering dagdeel 1-3
  Dagdeel 4

  In dagdeel 4 richten we onze aandacht op de theorie en oefeningen in het verzachten van behoudtaal en omgaan met wrijving.

  Dagdeel 5

  Verandertaal herkennen, ontlokken en erop reageren staan centraal in het vijfde dagdeel. We behandelen theorie en oefeningen.

  Dagdeel 6

  In dagdeel 6 komt alles samen. We integreren vaardigheden, er is een demonstratie en een casuïstiekbespreking.

  motiverende gespreksvoering dagdeel 4-6
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven