Skip to main content

Psychosociale begeleiding bij scheiding

iets voor u?
 • U bent werkzaam als POH-GGZ en u wilt weten welke begeleiding u kunt bieden bij een echtscheiding en wanneer u moet doorverwijzen.
 • U wilt weten welke signalen duiden op een mogelijke escalatie tot een vechtscheiding en welke interventies u in kunt zetten om dit proces om te keren.
 • U wilt ouders tips kunnen geven in de begeleiding van hun kinderen.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 1 dag
 • studiebelasting 1 uur
 • studiekosten 150,-
 • startdata
  • 30-01-2020 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Psychosociale begeleiding bij scheiding

Psychosociale begeleiding bij scheiding

Er is een enorm tekort aan professionals die zich specialiseren in de psychosociale begeleiding bij scheiding. De emoties en communicatie tussen de partners bepalen het proces van een scheiding. Met name als er kinderen bij betrokken zijn (ieder jaar zo’n 70.000) is het van groot belang dat de scheiding niet escaleert tot een vechtscheiding.

Helaas stijgt het aantal vechtscheidingen nog ieder jaar. Uit onderzoeken van het Nederlands Jeugd instituut (NJi), blijkt dat vooral conflicten en slechte omgang van de ouders, tijdens en na de scheiding, voor kinderen het meest schadelijk zijn.
Risico’s die deze kinderen lopen zijn onder andere:

 • Ontwikkelingsstoornissen zoals bedplassen, stotteren en regressiegedrag.
 • Sociale ontwikkelingsstoornissen zoals parentificatie en horizontale relatievorming.

U kunt als POH-GGZ een belangrijke bijdrage leveren aan de begeleiding van de betrokkenen bij een scheiding . Het is van belang dat u als POH-GGZ de signalen tijdig herkent, de juiste interventies kunt inzetten en een doorverwijzing kan realiseren. Daarmee levert u een positieve bijdrage aan het oplossen van maatschappelijk problemen die een scheiding voor alle betrokkenen met zich mee kan brengen.

 

lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Vanuit uw functie als POH-GGZ wilt u zich verdiepen in de psychosociale begeleiding bij scheiding. Omdat er vaak kinderen betrokken zijn bij een scheiding zal ook aandacht besteed worden aan de rol als ouder. Tijdige signalering van mogelijke escalatie in een vechtscheiding en de juiste begeleiding hierin is van groot belang om schade aan de ontwikkeling van kinderen te voorkomen.   
  Deze scholing is zeer geschikt voor alumni van de opleiding POH-GGZ van Avans+.

   

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze opleiding is er veel ruimte voor interactie en actief oefenen met elkaar. Met behulp van ingebrachte casuïstiek maakt u de koppeling naar de praktijk. U sluit de bijeenkomst af met een reflectieopdracht. De trainers zijn ervaren coaches die dagelijks ouders en hun kinderen begeleiden bij een scheiding.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding duurt 1 middag en avond. Naast de bijeenkomst dient u voor zelfstudie 1 uur te reserveren. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychosociale begeleiding bij scheiding zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 150,-

  Onze annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing. Voor alumni van de opleiding POH-GGZ van Avans+ is de nascholing gratis. Bij annulering of no-show worden de kosten alsnog inrekening gebracht.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

   

  Diploma

  Diploma

  Na afronding van de opleiding ontvangt u een bewijs van deelname. De accreditatie is aangevraagd bij de Landelijke vereniging POH-GGZ voor 6 punten.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze opleiding heeft u inzicht en tools gekregen om bij een scheiding de juiste hulp te kunnen bieden aan ouders en hun kinderen. Als Praktijkondersteuner GGZ bij de huisarts, biedt u zorg op maat en verwijst u, waar nodig, door.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Op welke wijze kan een ‘gewone’ scheiding escaleren naar een ‘vechtscheiding’ (systemisch).
  • Hoe kun je als professional snel signaleren (op basis van kenmerken en eigenschappen) dat een scheiding gaat escaleren naar een vechtscheiding.
  • Wat kun je aan ouders leren om escalatie te voorkomen. Bijvoorbeeld door bewustwording en inzet van communicatievaardigheden.
  • Wat hebben ouders nodig om zelf te kunnen stoppen met strijden en vechten, Bijvoorbeeld door neutralisatie van emoties, inzicht in conflictstijlen en compromissen sluiten.
  • Wat kun jij als professional doen om dit goed te begeleiden.
  • TOP en TIPS voor ouders in de begeleiding van hun kinderen.

   

  Programma
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven