Skip to main content

Somatische aspecten in het verpleeghuis

Somatische aspecten in het verpleeghuis
iets voor u?
 • U bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige of een gediplomeerd praktijkondersteuner.
 • U heeft hbo denk- en werkniveau. 
 • U bent werkzaam bij een verpleeghuis, een vergelijkbare zorgomgeving of heeft een ambitie in deze richting.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 6 maanden
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 1.700,-
 • startdata
  • 03-09-2019 Breda
  • 03-09-2019 Utrecht
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Somatische aspecten verpleeghuis

Somatische aspecten in het verpleeghuis

De praktijkverpleegkundige in de langdurige zorg wordt vaak ingezet voorafgaand aan het consult van de arts en daarom heeft u kennis nodig van veel voorkomende ziektebeelden. Deze worden behandeld in de opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis is bedoeld voor BIG-geregistreerd verpleegkundigen en gediplomeerd praktijkondersteuners met hbo werk- en denkniveau. U bent werkzaam bij een verpleeghuis, een vergelijkbare zorgomgeving of heeft een ambitie in deze richting. U heeft behoefte aan meer gespecialiseerde kennis op het gebied van somatische aspecten bij (kwetsbare) ouderen in een intramurale setting.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis is competentiegericht opgezet. Uw eigen werkervaring en die van uw mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd.  Met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij u in het leerproces. U rondt de module af met een kennistoets.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding duurt ongeveer 6 maanden en telt 11 bijeenkomsten. U heeft eens per 2 weken les en in de tussenliggende weken werkt u aan opdrachten (op uw leer-/werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Somatische aspecten in het verpleeghuis zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.700,-.
  • Boeken circa: € 190,-. Deze schaft u zelf aan.

  U ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Indien u niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat u een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding ontvangt u een certificaat. Accreditatie wordt gegeven namens het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN.

  Resultaat

  Resultaat

  U bent in staat om vraagverheldering en triage te doen voor de arts op het gebied van de somatische zorg. U kunt vraagstukken analyseren en bepalen of doorverwijzing noodzakelijk is. U kent de juiste methoden om uw  doorverwijzing te onderbouwen. Als de arts of andere behandelaar (op basis van uw voorwerk) een diagnose heeft gesteld en het behandelplan heeft opgesteld, kunt u mantelzorgers en zorgmedewerkers hierbij betrekken. Waar  nodig rapporteert u zelf in het zorgdossier om de afgesproken acties met de arts in het zorgplan vast te leggen. Mogelijk voert u, in de rol van praktijkverpleegkundige, de gekozen interventies zelf uit.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Somatische aspecten in het verpleeghuis

  In het verpleeghuis gaat het om complexe zorg voor kwetsbare ouderen. In deze module behandelen we de richtlijnen en kennis van ziektebeelden en de toepassing ervan in de  behandelplannen van diverse ziekteprocessen.  Preventie, medicatie en het effectief coördineren van zorg komen aan bod. Complexe casuïstiek uit uw eigen praktijk wordt besproken met behulp van de methodieken zoals klinisch redeneren en multidisciplinair overleg.

  • Complexe ziekteprocessen bij de kwetsbare ouderen en de toepassing van kennis, richtlijnen en de juiste interventies in de zorgprocessen. 
  • Zorginnovatie en domotica
  • Palliatieve zorg, pijnbestrijding, begeleiding bij levenseinde en ethische aspecten

  programma somatische aspecten
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven