• 03 juli 2025

Per 1 juli 2025 is Avans+ een zelfstandige private instelling voor hbo-opleidingen geworden. Deze verzelfstandiging is een logische volgende stap voor zowel Avans Hogeschool als Avans+. De hogeschool richt zich op haar publieke taak om een regionale kennisinstelling te worden, waarin onderwijs, onderzoek en het werkveld bij elkaar komen om aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken. Avans+ heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een landelijke opleider die maatwerkopleidingen biedt voor organisaties en professionals. 

Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat de drie commerciële takken van de Hogeschool Brabant en Hogeschool ’s-Hertogenbosch fuseerden tot de Hogeschool Brabant Bedrijfsopleidingen. Na de fusie van beide hogescholen in 2003 ontstond Avans Hogeschool en kreeg de private onderwijstak de naam Avans+.  “Wij kijken met veel plezier terug op vijfentwintig jaar samenwerking met onze ‘moeder’, maar nu is de tijd rijp om uit huis te gaan en op eigen voeten te staan”, aldus directeur Cris van Osch van Avans+. Vanaf oktober 2025 krijgt Avans+ een nieuwe naam. 

Scenario

In de praktijk werkte Avans+ al enige tijd als een zelfstandige instelling, met eigen opleidingen, docenten en ondersteunende diensten. De rol van Avans Hogeschool was beperkt tot die van aandeelhouder. Bij gesprekken over de toekomstige relatie tussen beide organisaties kwam ook het scenario verzelfstandiging voorbij, mede omdat Avans Hogeschool zich in haar onderwijs en praktijkgericht onderzoek meer focust op maatschappelijke vraagstukken en op de Human Capital Agenda in de regio Brabant.  

Verwarring

De verzelfstandiging maakt het voor Avans+ logisch om ook onder een nieuwe naam verder te gaan. Omdat Avans+ in het hele land actief is, zorgde dat soms voor verwarring aangezien Avans Hogeschool alleen in Brabant opereert. Daarnaast is Avans Hogeschool bezig met eigen initiatieven om ook werkende professionals te bereiken, zoals korte cursussen of deeltijdstudies. Alhoewel de aanpak en opleidingen van Avans+ en Avans Hogeschool heel verschillend zijn, is er wel sprake van overlappende doelgroepen. “Door het verzelfstandigen van Avans+ onder een nieuwe naam kunnen beide organisaties verder doorontwikkelen en groeien”, zegt bestuursvoorzitter Marjan Hammersma van Avans Hogeschool. 

Temperament

“We hebben met de hogeschool een uitstekende relatie, maar merkten wel dat we verschillen in karakter en temperament”, aldus Cris van Osch. “In onze markt zijn flexibiliteit, snelheid en maatwerk essentieel om in te kunnen spelen op nieuwe behoeften en kansen. Daardoor zijn wij gewend om nieuwe opleidingen in hoog tempo gericht op de specifieke en actuele wensen van bedrijven in de markt te zetten. De hogeschool is meer een marathonloper en biedt uit jarenlange onderwijservaring een breed curriculum gericht op de vragen van de toekomst van studenten en bedrijven in de regio.” 

Campagne

Alhoewel de juridische transactie op 1 juli 2025 is afgerond, neemt Avans+ nog enkele maanden de tijd om te werken aan de naamsverandering. Het gaat om een complexe logistieke klus die vraagt om aanpassingen van alle zichtbare uitingen, zoals gevelborden, bewegwijzeringen en vlaggen, maar is ook op ict-terrein een uitdaging. Vanaf oktober begint Avans+ met een digitale campagne om de nieuwe naam bekend te maken. Avans+ heeft met Avans Hogeschool afgesproken dat er nog een jaar naar de ‘oude’ naam verwezen kan worden om met de nieuwe naamsbekendheid op te bouwen. Cris van Osch: “Ons doel blijft dat professionals en bedrijven meer kunnen bereiken door onze opleidingen onder het motto: ’een andere naam, dezelfde plus’.” 

Mocht je vragen hebben over dit nieuwsbericht, dan kun je contact opnemen met Jan-Willem Wits, woordvoerder, via 06 - 131 621 36.