Skip to main content

De meerwaarde van de post-master Beweegspecialist huisartsenzorg: alles over deze fysiotherapie master op een rij

  • 05 juli 2023
  • Door: Thijs Janssen

Een totaal nieuwe rol in het huisartsen- én fysiotherapie landschap, de functie Beweegspecialist huisartsenzorg. Met een nieuwe rol ontstaan ook veel vragen en uitdagingen. Opleidingsmanager fysiotherapie bij Avans+ Thijs Janssen vertelt je er alles over in deze blog met veel gestelde vragen.

Waarom zijn we de opleiding Beweegspecialist huisartsenzorg gestart?

Omdat we graag meedenken met oplossingen voor maatschappelijke problemen. Een voorbeeld van zo’n probleem is de te hoge druk op de huisarts. 

  • Ervaart 75% een te hoge werkdruk;
  • Heeft 61% zorgen over waarneming;
  • Heeft 42% zorgen over het oppakken van uitgestelde zorg.

Samen met zorgverzekeraar CZ zijn we gaan kijken of we vanuit het vakgebied fysiotherapie mee kunnen denken aan een deel van de oplossing. CZ heeft pilots gestart bij huisartsenpraktijken en de reactie van zowel de huisarts als de fysiotherapeut was positief op het gebied van werkplezier en patiëntrelaties. Ook de patiënten waren enthousiast over de ontvangen zorg. 

Waarom zou je de opleiding Beweegspecialist huisartsenzorg willen doen?

Omdat je een verbreding wilt van je vakgebied, in een andere setting, en op een andere manier naar patiëntenzorg wil kijken. Het is een compleet nieuwe rol voor de fysiotherapeut, je breekt de lans voor jouw vakgenoten en je pioniert. Verder draag je bij aan de zorgtransitie en zet je je in zodat zorg op de juiste plek snel en vakkundig geleverd wordt. 

Wat houdt de master Beweegspecialist huisartsenzorg precies in?

We hebben het functieprofiel van de master geschoolde fysiotherapeut gelegd naast het functieprofiel van de huisarts op gebied van beweegzorg, en gekeken waar de verschillen in competenties (vanuit de NHG standaarden) voor de master geschoolde fysiotherapeut zitten. Vanuit het oogpunt ontbrekende kennis en vaardigheden, hebben we het curriculum voor deze opleiding geschreven. Je kunt hierbij denken aan:

  • NHG standaarden naleven;
  • Voorschrijven pijnmedicatie (beperkt);
  • Intra-articulair injecteren knie/schouder;
  • Klinisch redeneren in de huisartsenzorg; 
  • Kostenefficiëntie;
  • Verwijzen/aanvragen aanvullende beeldvorming (conform NHG standaarden).

De blended learning (online en fysiek) opleiding is praktijkgericht, er wordt veel casuïstiek behandeld door docenten uit de praktijk. Na positieve afronding van de opleiding kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken en de patiënt adviseren en/of doorverwijzen naar de juiste plek in het zorglandschap. Je werkt altijd volgens Evidence Based Medicine (EBM): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patiënt values en eigen expertise.

Wat houdt de functie Beweegspecialist huisartsenzorg precies in?

De taak is precies dezelfde de taak als die van de huisarts gericht op beweegklachten. Je onderzoekt de patiënt, is behandeling nodig en zo ja wat voor behandeling? Je hebt het hele zorgspectrum in de beweegzorg ter beschikking en na de opleiding kun jij heel goed inschatten waar de patiënt het meest bij gebaat is. Hierbij volg je de opgegeven richtlijnen van NHG.

Wat kun je met de opleiding Beweegspecialist huisartsenzorg bereiken? 

Vanuit maatschappelijk oogpunt draag je bij aan het verbeteren en optimaliseren van de zorg. Doordat de patiënt door de beweegspecialist direct naar de juiste zorgprofessional wordt verwezen indien nodig,  krijgt hij/zij sneller de juiste zorg. Verder ontlast jij de huisarts door het stuk van klachten aan het bewegingsapparaat uit handen te nemen waardoor de huisarts zich kan richten op de andere patiënten. Voor jou zelf betekent deze functie een mooie verbreding van je vakgebied en een sterke samenwerking met de huisarts. Verder zet jij je in voor de verbetering van de positie van de fysiotherapeut.  

Waar ben ik in dienst en hoe lopen de vergoedingen?

Men is in dienst bij de huisartsenpraktijk. Dat kan zijn in loondienst, als ZZP-er of via een geïntegreerde fysiopraktijk. De declaratie van de loonkosten kan alleen verlopen vanuit de huisarts richting de zorgverzekering. Op dit moment zijn er al afspraken gemaakt met CZ. Verdere afspraken met andere zorgverzekeringen kunnen door de huisarts gemaakt worden met de inkoper van de primaire zorgverzekering van het desbetreffende gebied waarin de praktijk zich bevindt. De vraag naar deze functie is ontstaan vanuit de zorgverzekeraars, zij zijn blij met deze ontwikkeling.

Alle details over de opleiding vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.