Steeds meer fysiotherapeuten zijn opgeleid op masterniveau. De beroepsgroep stimuleert dit ook en ziet het liefst dat al haar leden die stap vóór 2025 hebben gezet. “Ik zie daar zeker de meerwaarde van”, zegt fysiotherapeut Maartje Jacobs, eigenaar van praktijk Graaf Hendrik III laan in Breda. “Daarom ben ik gaan rondkijken naar de mogelijkheden. Via mijn contacten bij geriatrienetwerk Zuidwest-Nederland heb ik de interesse bij collega’s gepeild. Daarna heb ik contact gezocht met verschillende opleiders. Daarbij viel onze keuze op Avans+, waar we nu met 16 mensen bezig zijn aan een incompany-masteropleiding.”

“Het doel van deze opleiding is om onszelf op een hoger plan te brengen. Samen met Avans+ heb ik het bestaande masterprogramma bekeken en besproken. Waar mogelijk hebben we dat aangepast aan onze specifieke wensen. Alle deelnemers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in fysiotherapie bij geriatrische patiënten. Daardoor kunnen we op dat vlak sneller de verdieping opzoeken. Tijdens de afstudeerfase kunnen we ook met meerdere mensen tegelijk werken aan een relevant onderzoek, waardoor we grotere vraagstukken kunnen aanpakken.”

Samen leren

“Doordat we met elkaar leren, is de opleiding leuker. We kennen elkaar in meer of mindere mate al vanuit het netwerk en zijn daardoor meer gemotiveerd. Dat is belangrijk bij een masteropleiding met een flinke studiebelasting. Ook privé zitten we veelal in dezelfde situatie en levensfase: jonge gezinnen, drukke werkzaamheden in de praktijk. Juist daarom is het zo fijn dat Avans+ met ons meedenkt. Ook de leslocatie is in overleg gekozen. Dat is een centrale locatie in Roosendaal, bij een van de deelnemende organisaties.” 

Bewustwording

“Onze groep is in oktober 2019 gestart. De eerste module over persoonlijk leiderschap vond ik waardevol. Het is goed om kritisch naar jezelf en je eigen handelen te blijven kijken. Meer reflectie komt je werk in de praktijk ten goede. Het zorgt voor bewustwording als fysiotherapeut: hoe kan ik van betekenis zijn voor anderen, zoals cliënten, verwijzers en zorgverzekeraars? Inmiddels zijn we aan de tweede module begonnen over evidence based werken. Ook die is nuttig: daardoor kan ik duidelijkere adviezen geven die beter wetenschappelijk onderbouwd zijn.”

Wennen

“Het werken met een online leeromgeving was even wennen. De meeste collega’s hebben de schoolbanken al een tijdje geleden achter zich gelaten. Daardoor zijn we gewend aan een meer traditionele manier van lesgeven. Je merkt dat de behoefte aan een fysieke bijeenkomst toeneemt bij moeilijke onderwerpen, zoals evidence based werken. Veel deelnemers zijn dan nog gewend om hun vragen op te sparen tot de volgende bijeenkomst. Toch is de huidige groep ook heel actief in de online leeromgeving. De docent speelt daar goed op in, en kijkt en denkt met ons mee. De aanpak van Avans+ vraagt veel eigen discipline en inbreng. Daar houdt iedereen goed rekening mee.”

Investering in jezelf

“Ik ben zelf tot nu toe erg tevreden over deze incompany-opleiding en zou deze zeker aanraden. Je krijgt meer achtergrondkennis en staat anders in het vak; je wordt kritischer op jezelf en je eigen handelen. Daarbij kijk je steeds naar nieuwe inzichten en je trekt bewust je routine in twijfel. De keuze voor Avans+ zou ik een volgende keer zo wéér maken. Deze opleiding kost weliswaar behoorlijk wat tijd en geld, maar ik zie dat als een goede investering in mezelf. Je ontwikkelt jezelf van een goede naar een nóg betere fysiotherapeut.”

Meer informatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 088 909 8000 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.