“Onderwijsgroep Amstelland was op zoek naar een opleiding om onderwijsassistenten te professionaliseren en door te laten groeien naar het niveau van leraarondersteuner”, vertelt Barbarella Janus. Zij was destijds als bovenschools projectleider bij dit onderwerp betrokken. Inmiddels is ze directeur van een basisschool in Amstelveen en ervaart ze elke dag hoe belangrijk goed opgeleide leraarondersteuners zijn. “Zij mogen onder meer zelfstandig voor de klas staan en leveren met hun kennis en kunde een onmisbare bijdrage aan goed basisonderwijs.”

Pittig programma

“Goede mbo+-opleidingen voor onderwijsassistenten zijn lastig te vinden en dat terwijl daar een enorme behoefte aan is. Wij kozen voor Avans+. Zij hebben de opleiding Leraarondersteuner in company gegeven op locatie in Amstelveen. Daardoor konden de collega’s van onze onderwijsgroep en enkele andere besturen relatief dichtbij les krijgen. Dat is fijn, want het is ook zonder alle reistijd al een behoorlijk intensief programma op hoog niveau.”

Garantie voor kwaliteit

“De opleiding is inhoudelijk heel sterk en een diploma van Avans+ is een garantie voor kwaliteit. Dat heb ik onlangs zelf nog ervaren toen ik nieuwe leraarondersteuners heb aangenomen. Avans+ besteedt tijdens de opleiding veel aandacht aan verbinding en intervisie. Daardoor zijn de deelnemers een hechte groep geworden, die elkaar ook in de toekomst weten te vinden.”

Goede ervaringen

“Mijn ervaring met Avans+ is goed. Dat geldt voor deze incompanyopleiding en zeker ook voor de opleiding waar ik onlangs zelf aan ben begonnen: Schoolleider vakbekwaam. Tijdens de incompanyopleiding Leraarondersteuner mocht ik trouwens zelf ook voor de klas staan: ik heb de module Taal gegeven. Het vaste curriculum van Avans+ was daarbij als docent wel even wennen. Ik heb zelf vaak de neiging om met veel eigen inbreng te komen.”

Iedereen geslaagd

“Deze opleiding van Avans+ is zeker voor herhaling vatbaar. Eén ding wat we zelf een volgende keer anders doen, is het vooraf bespreken van de verwachtingen. Collega’s die de opleiding hadden afgerond, verwachtten soms dat ze direct als leraarondersteuner ingeschaald zouden worden. Dat is niet zo. De school moet daarvoor eerst een vacature openstellen. Inmiddels hebben we behoorlijk wat geschikte kandidaten voor zulke vacatures, want alle deelnemers zijn geslaagd!”

Staat jouw organisatie voor vergelijkbare uitdagingen? Dan kan een maatwerktraject ook voor jou de oplossing zijn. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of via info@avansplus.nl. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.