Lees hoe Jolanda Bissels de opleiding Leraarondersteuner heeft ervaren:

β€œAls 23 jaar werk ik als onderwijsassistent in het sbo. Helaas heb ik daar echter nooit een diploma voor kunnen halen. Nu was de tijd gekomen om te investeren in mezelf. Daarom heb ik, samen met mijn directeur, gekozen voor de opleiding Leraarondersteuner bij Avans+.”

ICT en intervisie komen goed van pas

Ik heb erg veel geleerd tijdens de opleiding. Vooral op het gebied van rekenen en taal ben ik gegroeid, maar ik vond het ook fijn om meer te leren over ICT en intervisie. Die laatste 2 vakgebieden kwamen echt goed van pas, want daar had ik nog nooit iets over geleerd.”

Zelfkennis en inzicht in ontwikkeling van kind

Als afgestudeerd Leraarondersteuner begrijp ik de didactische stapjes die kinderen maken veel beter, waardoor ik nu ons aanbod daar ook beter op kan aanpassen. Ik heb bijvoorbeeld sneller door wanneer een kind een stapje vooruit kan maken of dat een stapje terug wellicht beter is. Daarnaast kan ik beter werken vanuit de groepsplannen; ik weet waar ik op verder kan borduren.

Waar ik vooral veel aan heb, is dat ik mezelf beter heb leren kennen. In de praktijk weet ik nu waarom en hoe ik naar kinderen reageer. En de communicatietechnieken die we hebben geleerd voor gesprekken met leerkrachten en ouders helpen ook er goed.

Betere samenwerking met leerkracht

Dankzij mijn nieuwe kennis ben ik zekerder van mezelf geworden. Ik ga nu, samen met de leerkracht, inhoudelijker in op de ontwikkeling van een kind. Zij gaf aan dat ik hier altijd wel inzicht op had, maar dat ik er nu veel meer mee doe. Daar heeft de leerkracht profijt van.

Intern doorgroeien naar leraarondersteuner

Ik hoop binnen onze organisatie van onderwijsassistent naar leerkrachtondersteuner door te kunnen groeien. Nu kan dat helaas nog niet. Ik wil echter niet weg, omdat juist de kinderen in het sbo mij erg boeien. Ook al zit een interne groei er nog niet in; ik kan nu al wel dagelijks toepassen wat ik heb geleerd!”