Lees hoe Anthony van Ganzewinkel de opleiding  Register Adviseur Bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ) heeft ervaren:

"Ik ben ondernemer en dus steeds op zoek naar manieren waarop ik de winstgevendheid van mijn bedrijven kan verbeteren. Hierbij denk ik ook aan schaalvergroting en groei, waarbij groei zowel organisch als door bedrijfsovernames tot stand kan komen. Regelmatig word ik benaderd voor overnamemogelijkheden die interessant kunnen zijn. Moest ik eerst nog kostbare adviestrajecten starten, nu kan ik door het volgen van de RAB FJ-opleiding zelf deze overnamekansen beoordelen. Deze studie heeft mij ook gevormd tot een kritische en goed voorbereide gesprekspartner voor mijn adviseurs en ik ben een deskundige partij aan de onderhandelingstafel geworden.

Bedrijfsovername

In de opleiding wordt aandacht besteed aan alle aspecten die te maken hebben met bedrijfsovername: kapitaalvennootschappen, personenvennootschappen, waardebepaling,opvolging en fiscaliteit voor de IB-ondernemer en de dga, financieringsaspecten, enz. De opgedane kennis heeft mij ook anders laten kijken naar mijn eigen ondernemingen: de opleiding biedt inzichten in de manier waarop waarde kan worden gecreëerd door bijvoorbeeld financiële of fiscale optimalisatie. Daarnaast krijg je inzicht in de wijze waarop een organisatie verkoopklaar kan worden gemaakt; iets waar veel ondernemers veel te laat mee beginnen.

Eén van de behandelde waarderingsmethoden is de Discounted Cash Flow-methode (DCF): men kijkt naar de toekomstige bedrijfsresultaten en de invloed van de individuele ondernemer op deze bedrijfsinkomsten. Het is erg belangrijk dat een verkoper zich hiervan bewust is, zodat hij deze individuele afhankelijkheid tijdig kan terugdringen. Hiermee wint de onderneming aan verkoopbaarheid en waarde.

Praktijkgericht

De docenten en studenten zijn mensen uit de praktijk en er is veel ruimte voor eigen inbreng. De interactie in de groep werkt inspirerend en leidt vaak tot interessante en verdiepende discussies, waarbij ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief zaken inbrengt. Ik heb dit als een grote toegevoegde waarde ervaren, bovenop de ruime hoeveelheid up-to-date studiematerialen die wordt verstrekt. De behandelde praktijkvoorbeelden hebben voor mij een grote bijdrage geleverd aan een beter begrip van de dynamiek van een bedrijfsovername en alles water bij het overnameproces komt kijken.

Woorden als praktisch, up-to-date en inspirerend typeren voor mij deze opleiding RAB FJ van Avans+/Instituut Scire"