Ondergrondse leidingen doorkruisen de publieke ruimte. Ze liggen in gronden van overheden of particulieren. De energietransitie leidt tot een versnelde behoefte aan nieuwe en gemodificeerde leidingsystemen. Het inpassen, inpasbaar maken en het vinden en zekerstellen van (toekomstige) tracés gaat niet vanzelf. Bestemmingen kunnen botsen, medewerking van omwonenden en facilitering door overheden zijn geen uitgemaakte zaak. Veiligheidsrisico’s voor de omgeving moeten gemitigeerd worden. Het is van strategisch belang voor de leidingenbranche om zelf actief het maatschappelijke belang van haar leidingsystemen onder de aandacht te brengen. Ze moet kunnen beargumenteren, dat ze betrouwbaar veilig zijn.
Doelgroep
Je bent werkzaam bij een organisatie die betrokken is bij ondergronds transport. Bijvoorbeeld een overheidsinstantie die zich bezighoudt met regelgeving, een pijpleidingbeheerorganisatie verantwoordelijk voor de continuïteit en de veiligheid van pijpleidingtransportsystemen, een ingenieursbureau dat pijpleidingsystemen ontwerpt, een aannemingsbedrijf, een dienstverlenend bedrijf of een toeleverancier van materialen.
Jij wilt kennis van en inzicht krijgen in de maatschappelijke aspecten rond het ontwerp, de aanleg en het beheer van ondergrondse leidingen. Daardoor begrijp je de onderlinge samenhang en ben je in staat om op een strategisch niveau met alle bij ondergrondse leidingen betrokken stakeholders hierover te kunnen praten.
Werkvorm
Uniek aan de masterclasses van de Master of Pipeline Technology (MPT) is de multidisciplinaire insteek. Je ontwikkelt affiniteit met alle disciplines die samen de pijpleidingketen vormen. Dit gebeurt doordat je in kleine groepjes werkt die bestaan uit deelnemers met allemaal een andere rol in het totale pijpleidingenproces.
Als toets werk je aan een inpassingsvraagstuk voor een risicovolle leiding. Aan de hand van kwantitatieve risicoanalyses (QRA’s) zorg je dat het systeem voldoet aan wettelijke veiligheidseisen. Daarnaast maak je een stappenplan voor maatschappelijke acceptatie met o.a. een analyse van betrokken partijen en bijbehorende te ondernemen activiteiten. Dat doe je niet alleen, maar binnen een klein multidisciplinair groepje van 3 tot 5 personen. Je ervaart daarbij de meerwaarde van het benutten van ieders andere kijk op het probleem en de verschillende ervaringsachtergronden.
Deze masterclass draagt zo bij aan je visieontwikkeling op de betekenis van de leidingenbranche voor het maatschappelijke speelveld en hoe die twee samengaan en daarmee aan je groei naar een strategische rol binnen je organisatie.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De totale studieduur bedraagt 2 maanden met een studielast van 3 EC’s (= 84 studiebelastingsuren).
Deze opleiding bestaat uit 2 maandelijkse bijeenkomsten van 2 dagen inclusief hotelovernachting. Daarnaast is er 1 bijeenkomst op vrijdag of zaterdag.
De masterclass is onderdeel van de geaccrediteerde MSc-opleiding Master of Pipeline Technology. Door in te schrijven voor deze masterclass doe je dus kennis op over de maatschappelijke aspecten rond ondergronds leidingtransport op geaccrediteerd masterniveau.
Je sluit aan bij de deelnemers die de hele opleiding volgen. In geval de lessen op een vrijdag en zaterdag zijn, zijn maaltijden inbegrepen en is er de mogelijkheid om een hotelovernachting op de leslocatie te boeken.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor deze masterclass zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.
Indien je gebruik wil maken van extra overnachtingsmogelijkheden betaal je hiervoor € 100 per nacht.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Avans+ is erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille, voor de Vlaamse deelnemers. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.
Diploma
Na afronding van deze masterclass ontvang je een certificaat. Dit certificaat is een bewijs dat je een deel van de masteropleiding succesvol hebt afgerond en geeft daarmee vrijstelling voor het geval je deel wilt nemen aan de gehele opleiding Master of Pipeline Technology.
Resultaat
Je hebt na het volgen van deze masterclass inzicht in de maatschappelijke aspecten rond het ontwerp, de aanleg en beheer van ondergrondse leidingen. Je past de verworven kennis en inzichten toe op strategisch niveau. Als professioneel leider geef je richting aan de verdere ontwikkeling van jouw organisatie en van de branche.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.