Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 15 maart alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Verpleegkundige M&G profiel Wijkverpleegkundige

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting 12 uur per week
 • studiekosten 5.250,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 22-03-2021 Utrecht
  • 22-03-2021 Zwolle
  • 25-03-2021 Breda
Inschrijven
verpleegkundige m&g profiel wijkverpleegkundige opleiding postbachelor
Iets voor jou?
 • Je bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige met een hbo-v-diploma.
 • Je wilt jezelf op je toekomstige functie als wijkverpleegkundige voorbereiden of verdiepen en verbreden op je huidige functie.
 • Je hebt de mogelijkheid tot een werk- of stageovereenkomst van minimaal 16 uur per week.

De overheid zet in op een sterkere eerstelijnszorg. Zorg en ondersteuning moeten mensen, met name ouderen, in staat stellen zo lang mogelijk in de eigen omgeving te blijven. De verschuiving van complexe zorgvragen naar de eerstelijns gezondheidszorg vraagt om een sterke regiefunctie in de wijk. De wijkverpleegkundige is bij uitstek de juiste persoon hiervoor.

Wijkverpleegkundige zorgt voor verbinding

De wijkverpleegkundige legt verbinding tussen wonen, zorg en welzijn. Hij of zij zet zorg in vanuit dialoog met cliënten waarbij de focus ligt op zelfmanagement, zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en gepast zorggebruik. Indiceren, organiseren van de juiste zorgverlening, kwaliteit van zorg- en leven, het volgen van de resultaten van de zorg en samenwerken met andere disciplines in de eerstelijn worden voor wijkverpleegkundigen in een wereld met toenemende complexe zorg huis steeds belangrijker. De opleiding Wijkverpleegkundige van Avans+ bereidt jou hierop voor!

Volg de opleiding wijkverpleegkundige

Met de opleiding Wijkverpleegkundige verdiep je jouw kennis en ontwikkel je al jouw vaardigheden die nodig zijn voor het werk als wijkverpleegkundige anno nu.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Wijkverpleegkundige richt zich op wijkverpleegkundigen die hun functie willen verdiepen en verbreden, of op verpleegkundigen met andere, relevante werkervaring die zich met deze wijkverpleegkundige opleiding willen voorbereiden op de functie van wijkverpleegkundige. Je bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige met een hbo-v-diploma. Voor de wijkverpleegkundige opleiding dien je een werk- of stageovereenkomst te hebben van minimaal 16 uur per week bij een organisatie die wijkverpleegkundigen inzet in de eerstelijnszorg, bijvoorbeeld een thuiszorg- of VVT-instelling, op hbo-niveau.

  Wil je specifiek meer leren op het gebied van ouderenzorg? Bekijk dan onze ouderenzorg opleiding

  Werkvorm

  Werkvorm

  Onze opleiding Wijkverpleegkundige is gebaseerd op de V&VN expertiseprofielen van de Wijkverpleegkundige en Jeugdverpleegkundige en het beroepsprofiel wijkverpleegkundige (V&VN 2012) en is waar nodig evidence based. Deze wijkverpleegkundige opleiding is modulair opgebouwd en bevat een aantal leerlijnen.

  In de modules vormen de competentiegebieden van de wijkverpleegkundige de leidraad, maar vooral de professionele zorgverlening staat centraal. Je start met een assessment om richting te geven aan de verpleegkundige specialisaties die je specifiek dient te ontwikkelen. De opleiding Wijkverpleegkundige bevat de volgende modules:

  • Organisatie en beleid
  • Zorgverlening
  • Professionele rolontwikkeling

  Competentiegericht wijkverpleegkundige opleiding

  De opleiding Wijkverpleegkundige is competentiegericht opgezet zodat je de benodigde verpleegkundige specialisaties efficiënt en praktijkgericht ontwikkelt. Dit betekent dat het programma interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen kent. Jouw eigen praktijkervaring en die van jouw mededeelnemers worden zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd zodat je de geleerde verpleegkundige specialisaties praktijkgericht toe kan passen. Met docenten uit de beroepspraktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij je in dit leerproces. Deze post hbo verpleegkunde opleiding wordt afgerond met het opstellen van een portfolio en een eindgesprek.

  Overeenkomst jeugd- en wijkverpleegkundige opleiding

  Daar waar verpleegkundige specialisaties van wijk- en jeugdverpleegkundige overeenkomen, wordt het opleidingstraject zowel door wijk- als jeugdverpleegkundigen gevolgd. Hiermee profiteren jeugd- en wijkverpleegkundigen optimaal van voordelen op het gebied van samenwerking in de praktijk, met onder andere gezamenlijke casuïstiek en opdrachten. Waar competenties binnen deze post hbo wijkverpleegkundige afwijken, worden lessen apart gegeven, om optimaal rendement uit de opleiding wijkverpleegkundige te kunnen halen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze post hbo Wijkverpleegkundige duurt ongeveer 15 maanden. Je hebt 1 keer per 2 weken les. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten op jouw leer-/werkplek. De gemiddelde studiebelasting is 12 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Wijkverpleegkundige zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 5.350,-.
  • Boeken: circa € 400,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementkosten € 125,-

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de wijkverpleegkundige opleiding een factuur. Het is mogelijk om het cursusgeld van de opleiding Verpleegkundige M&G profiel Wijkverpleegkundige in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding tot wijkverpleegkundige in 10 termijnen van € 550,-.

  Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van deze opleiding tot wijkverpleegkundige ontvang je het postbachelordiploma verpleegkundige M&G profiel Wijkverpleegkundige.

  Met een postbachelordiploma Verpleegkundige M&G profiel Wijkverpleegkundige van Avans+ kunt je je registreren in het deskundigheidsgebied Wijkverpleegkundige van het kwaliteitsregister van de algemene beroepsvereniging V&VN. Een van de deskundigheidsgebieden waar je je met onze post hbo verpleegkunde opleidingen in kan ontwikkelen.

  Resultaat

  Resultaat

  De opleiding Verpleegkundige M&G profiel Wijkverpleegkundige geeft jou de mogelijkheid je te ontwikkelen tot zelfstandige zorgprofessional die vanuit adequate vaardigheden en up-to-date- kennis de rol en positie als wijkverpleegkundige in kan nemen. Bij cliënten en hun netwerk, in het team en in de eigen organisatie, in de wijk en in de keten van zorgverlening.

  Je kunt vanuit een integrale aanpak tussen wonen, zorg en welzijn de verbindingen leggen en weet tot een cliëntgerichte aanpak en zorg op maat te komen. Je erkent en herkent ethische en zingevingsvraagstukken van cliënten en weet deze bespreekbaar te maken. Kortom, je bent in staat om op een succesvolle en professionele manier invulling te geven aan je functie als wijkverpleegkundige: zorg op maat en kwaliteit te bieden en werkelijk eindverantwoordelijkheid voor de zorg te dragen.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Onze post hbo verpleegkunde opleidingen waaronder deze wijkverpleegkundige opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van je ontwikkelvraagstuk. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding tot wijkverpleegkundige voor je medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Yvonne Bello via 076-5258835.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze post hbo wijkverpleegkundige? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Intro

  Deze wijkverpleegkundige opleiding is modulair opgebouwd. In de modules vormen de competenties wijkverpleegkundige de leidraad, maar vooral de professionele zorgverlening staat centraal. U start met een persoonlijkheidstest om richting te geven aan de competenties die u specifiek dient te ontwikkelen.

  Wilt u alleen de module vakbekwaam indiceren volgen? Bekijk dan deze opleiding

  verpleegkundige m&g profiel wijkverpleegkundige intro
   

  Organisatie en beleid

  De eerste fase van de opleiding draait om organisatie en beleid. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Rol en positie wijkverpleegkundige
  • Klinische besluitvorming (Module Vakbekwaam indiceren)

  verpleegkundige m&g profiel wijkverpleegkundige programma module 1
   

  Zorgverlening

  In de tweede module draait alles om zorgverlening. De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Kwetsbare cliënten
  • Cliënten in de context
  • Recht & ethiek

  verpleegkundige m&g profiel wijkverpleegkundige programma module 2
   

  Professionele rolontwikkeling

  De derde module gaat in op de professionele rolontwikkeling van de jeugdverpleegkundige. De onderwerpen die worden behandeld, zijn:

  • Communicatieleerlijn
  • Leerlijn Persoonlijk ontwikkelplan
  • Eindopdracht

  verpleegkundige m&g profiel wijkverpleegkundige programma module 3
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Tijdens de opleiding heb ik de grootste groei doorgemaakt op het gebied van persoonlijk leiderschap.

   Heleen van der Linden
   Wijkverpleegkundige
  • Ik heb geleerd om ontwikkelingen in de wet- en regelgeving te blijven volgen en hier indien nodig actie op te ondernemen.

   Ouddeelnemer Avans+
   Wijkverpleegkundige
  • In de praktijk merk ik dat ik over meer gerichte kennis beschik en dat ik dankzij de opleiding beter klantgericht bezig kan zijn.

   Netty Toes
   Wijkverpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven