Skip to main content

Ouderenzorg

Ouderenzorg opleiding
iets voor u?
 • U heeft een hbo werk- en denkniveau en werkt in de eerstelijnszorg.
 • U wilt een huisarts ondersteunen bij de eerstelijns ouderenzorg.
 • U wilt uzelf verdiepen in de zorg voor kwetsbare ouderen.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 5 maanden
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 2.095,-
 • startdata
  • 11-09-2019 Utrecht
  • 03-10-2019 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven

Module Ouderenzorg in de eerste lijn

De module Ouderenzorg in de eerste lijn geeft u inzicht in het verouderingsproces van mensen en de behandeling van kwetsbare ouderen in hun thuissituatie. Tijdens deze opleiding ouderenzorg komen de medische aspecten aan bod die nodig zijn om goed inzicht te krijgen in de gezondheidsproblemen bij ouderen. Zo kunt u als PVK, POH-ouderenzorg of wijkverpleegkundige de juiste zorg (laten) verlenen.

praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U heeft een hbo denk- en werkniveau en bent werkzaam in de eerstelijnszorg, bijvoorbeeld als praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner ouderenzorg, casemanager ouderenzorg of wijkverpleegkundige. U wilt uw kennis over kwetsbare ouderen vergroten.

  Toelatingsassesment opleiding ouderenzorg

  Heeft u niet het juiste opleidingsniveau en wilt u toch deelnemen? Dan dient u een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Ouderenzorg in het verpleeghuis

  Wilt u specifiek meer weten over somatische aspecten of psychogeriatrie? Bekijk dan onze opleidingen op het gebied van verpleeghuiszorg

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze ouderenzorg opleiding is competentiegericht opgezet. Uw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers wordt zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. We ondersteunen u in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Complexe zorgvragen PVK, POH ouderenzorg of wijkverpleegkundige

  Bij kwetsbare ouderen krijgt u als PVK of POH-ouderenzorg of wijkverpleegkundige te maken met complexe zorgvragen. Zeer complexe en multidisciplinaire zorg wordt geleverd in het verpleeghuis. We nodigen u dan ook uit om daar een kijkje te nemen. U sluit deze opleiding ouderenzorg af met een eindopdracht.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding ouderenzorg duurt 5 maanden en telt 11 bijeenkomsten. In de tussenliggende weken werkt u aan opdrachten. De gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module Ouderenzorg in de eerste lijn zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 2.095,-
  • Boeken: circa € 150,-. Deze schaft u zelf aan.

  De factuur ontvang u van ons na de start van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Toelatingsassesment ouderenzorg opleiding

  Indien u niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat u een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u deze opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn succesvol afrondt, ontvangt u het certificaat Ouderenzorg in de eerste lijn. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en door de NVvPO voor POH.

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze ouderenzorg opleiding kunt u als PVK, POH-ouderenzorg of wijkverpleegkundige kwetsbare ouderen herkennen en bekijkt verschillende ziektebeelden bij ouderen vanuit diverse perspectieven. U herkent signalen en kunt vervolgens op een effectieve manier de juiste zorg in kaart brengen en inzetten. U kent de meest voorkomende geriatrische ziektebeelden in de eerste lijn en optimaliseert de zorg voor de cliënt door ook de draagkracht en draaglast van de mantelzorg te analyseren. U herkent de signalen van ouderenmishandeling en handelt op de juiste manier bij vermoedens hiervan.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Deze opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van uw ontwikkelvraagstuk. Op deze manier bent u verzekerd van een opleiding voor uw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein  Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Ouderenzorg in de eerste lijn

  Het kunnen signaleren en leveren van de juiste zorg in de eerste lijn voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie staat centraal in deze module.

  • Methodisch handelen en meetinstrumenten in ouderenzorg
  • Somatische ziektebeelden bij kwetsbare ouderen
  • Psychogeriatrische, psychische en psychiatrische aspecten
  • Mantelzorg, empowerment, polyfarmacie, ouderenmishandeling

  Programma Module ouderenzorg in de eerste lijn
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven