• 01 maart 2022

Net als veel andere landen kampt Nederland met een tekort aan verplegend personeel. Hierdoor kijkt men naar mogelijkheden over de grens. Heel wat verpleegkundigen komen hier graag werken. Zo kunnen internationale verpleegkundigen een werk/opleidingstraject Bachelor of Nursing Internationaal opleiding volgen bij Avans+. Vier jaar lang volgen ze twee dagen per week een studie. Daarnaast lopen ze twee dagen stage en kunnen ze ook nog maximaal zestien uur werken bij de instellingen waar ze zijn ondergebracht, in een functie waarvoor ze gekwalificeerd zijn. De studie is in wezen een schakeljaar, specifiek voor deze studenten. Daarna stromen ze in in bestaande opleidingen om na 4 jaar te eindigen met een Nederlands hbo-diploma.

Studenten uit Indonesië die studeren en werken in NL

Inmiddels zijn ruim 60 Indonesische studenten ondergebracht bij 2 zorginstanties, Woonzorg Flevoland en Zorggroep Drenthe. Volgens Coen Toebosch, directeur Avans+, is dit de manier om het werven van buitenlands personeel aan te pakken. “De aanname dat mensen hier direct aan de slag kunnen is niet realistisch. Je moet je verdiepen in de achtergrond: wat kunnen ze al, wat wordt er hier gevraagd en hoe overbrug je het verschil?” Als je dit wilt laten werken, moet je je richten op de lange termijn investering om de nieuwkomers goed te laten landen. Van de taalcursus tot het verzorgen van woonruimte of een rondleiding door hun nieuwe stad, zeggen de zorgbestuurders van Woonzorg Flevoland en Zorggroep Drenthe.

Ook andere landen kampen met een personeelstekort

Nederland is niet enige land dat met zorgtekort te maken heeft. Howard Catton van de internationale raad van verpleegkundigen ICN geeft aan dat er een model moet komen waar de individuele verpleegkundige baat bij heeft, het ontvangende land zijn tekorten mee terugdringt met behoud van kwaliteit en waar het land van herkomst niet hooggeschoold personeel mee kwijtraakt, maar bijvoorbeeld profiteert van de terugkeer van nog hoger opgeleid personeel.

De zorgbestuurders zijn blij met hun extra krachten, maar beseffen terdege dat het tekort aan verpleegkundigen zo uit de klauwen begint te lopen dat dergelijke constructies het nooit alleen zullen oplossen. Om deze reden wordt er ook gekeken naar een project met zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bos, zorgbestuurder Woonzorg Flevoland zegt: “Om het verschil tussen zorgvraag en zorgverlening te overbruggen moet je vele dingen doen. Dit is er een van.”

Lees hier het hele artikel uit Trouw.